BRITS 2016 – ADELE X 4, ПОКЛОН ПРЕД BOWIE И СПИРАЩИ ДЪХА ИЗПЪЛНЕНИЯ

Какво се случи на BRIT Awards 2016

0 коментара Сподели:

Вчера след 18.00 часа българско време започна да се раздвижва онова познато усещане на нервност, наречено BRIT Awards. Слушайки BBC Radio 1 и симпатягите Greg James и Alice Levine, които загряваха с питиета и омари по червения килим на O2 Arena, Лондон, предусещах, че ще имам щастието да гледам поредната (всъщност 36-а) удивителна церемония на Британските музикални награди.

Благодарение на перфектната си организация и емпатичното си отношение към меломаните от цял свят и тази година всеки человек с достъп до интернет можеше да се наслади на церемонията. Безплатно, с кликване на линк в youtube, live stream, без бозене и т.н. С една дума – бг вдъхновители, учете се!

Познатите лица на домакините Ant & Dec (41-годишните Anthony McPartlin и Declan Donnelly – телевизионна и комедийна комбина, а също така и до неотдавна музикално дуо от Newcastle), уверено ни преведоха през пищната коронация на музикалните звезди на Великобритания за 2016 година.

Може би очаквано, но смятам обективно – напълно заслужено – Принцесата на вечерта беше тотнъмската фурия Adele. С широка усмивка, отвратително циврене, престорена простащина, но и с искрена благодарност – „гордостта на Кралицата“ беше удостоена с цели 4 статуетки. Adele получи BRITs 2016 в престижните категории: “Най-добра британска изпълнителка“, „Сингъл на годината“ за Hello, „Албум на годината“ – „25“ и шапки долу! – „Световен успех“. Може би има и несъгласни с така раздадените в тези категории призове, но древните гърци са казали: “Когато фактите говорят, и боговете мълчат“.

Видео сингълът й Hello беше гледан 50 милиона пъти за 48 часа, достигайки до Номер 1 в чартовете на 26 страни, над милиард и 800 милиона стриймвания на парчето до момента. Записът на Adele  „25“ (2015) заe 1-ва позиция в 101 държави, продадени дотук 19 милиона копия, 105 концертни дати, разпродадени буквално за минути и още, и още… И разбира се, едно от най-впечатляващите изпълнения на вечерта беше именно нейно.

Церемонията ще бъде запомнена и с отдадената почест към вечния артист David Bowie. Tрогателни речи от близките приятели на The Thin White Duke: Annie Lenox и актьора Gary Oldman. Велик трибют (коренно различно изпълнение от пищния Грами пърформанс на Lady Gaga) към Bowie във версията на Lorde към парчето Life On Mars. Новозеландската дама (приживе Bowie я определи като бъдещето на съвременна музика) имаше пълната подкрепа на последната live формация на големия музикант, който си отиде на 10 януари тази година.

Накратко останалите призове BRITs 2016 станаха притежание на:
Британски соло изпълнител – James Bay
Британска банда – Coldplay
Пробив на годината – Catfish And The Bottlemen
Британски продуцент – Charlie Andrew
Най-доброто видео на Острова – One Direction – ‘Drag Me Down’
Международен соло изпълнител – Justin Bieber
Чуждестранна соло изпълнителка – BJORK
Чуждестранна банда – Tame Impala
Изборът на музикалната критика – Jack Garratt

Изумителни на сцената бяха и изпълненията на живо на:

The Weeknd – ‘The Hills’

Justin Bieber с включването на James Bay

Ироничната Rihanna и Drake ‘Wark, wark, wark, wark, wark…’

И разбира се: конфетните Coldplay

Миналата седмица, Боян ни представи новото от англичаните, които тази пък – обраха наградите.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *