#GO MUSIC: БЛАГОДАРИМ ТИ, DAVID BOWIE!

И нова музика от Тhe Last Shadow Puppets и Enter Shikari

0 коментара Сподели:

В понеделник, 11-и януари, се събудих странно рано дори и за моите стандарти, няколко минути след 5.00 ч. Опитах се да поспя още малко, защото в същия ден бях решил да се опитам да напиша ревю за новия албум на David Bowie – ‘Blackstar’. Окончателно отворих очи в 8.00 ч. и докато се опитвах да се измъкна от леглото, отворих профила си в Twitter и……

Шокът поне за мен е огромен и тежък. Един от най-смелите, влиятелни, вдъхновяващи артисти и музиканти живели някога излетя към своята SpaceOddity. David Bowie ще остане в историята като личността, за която всичко е възможно, за която всичко зависи от самия теб.  The Thin White Duke остана искрен и дори стряскащо откровен със своите фенове и ни остави безброй ценни послания, звучащи в цели 26 албума, любими негови композиции и стотици емоционални концерти на живо.

И какъв по-класен начин да напуснеш този свят от издаването на нов студиен албум, с нови песни, официално реализиран на връх 69-ия му рожден ден. ‘Blackstar’ със сигурност ще бъде помнен дълго и причината е далеч по-значима от факта, че е последната тава в съкровищницата на Bowie. Роденият в Brixton, London гений, сякаш с тези свои последни 7 композиции отвори вратите към бъдещето на музиката – по-директна, на моменти мрачна и шумна, с корени в историята (препратките от партиите на саксофон) и най-важното – безкомпромисно откровена.

С последния си видео-сингъл ‘Lazarus’, David Bowie си взе последно сбогом с всички, които са се докоснали до неговата брилятна същност. Сбогува се с нас, но по своя си ексцентричен начин.

Началните кадри показват артиста легнал в болнично легло, с посинели ръце и завързани очи,  сякаш признава на света за своето състояние. Лириките: „Look up here, I’m in heaven/I’ve got scars that can’t be seen” разтърсват съзнанието на зрителя, но и го карат да отдаде чест на този смел и изумителен човек. Внезапно се появява пред очите ни този David Bowie, когото винаги ще помним – елегантно облечен, изправен на крака, екстравантно позиращ, вдъхновен, с писалка в ръка, записващ поредната си брилятна идея. Величествено той се оттегля, изпявайки стиховете:

‘Oh I’ll be free/Just like that bluebird/ Oh I’ll be free/ Ain’t that just like me’ .


Продуцентът на David Bowie,Tony Visconti, сподели чецелият албум ‘Blackstar’е бил замислен като прощален подарък на артиста към своите почитатели. Нека да му се насладим още веднъж:

THE LAST SHADOW PUPPETS – BAD HABITS
The Last Shadow Puppets са отново тук! Супер групата формирана от фронтмена на Arctic Monkeys – Alex Turner, бившия певец на The Rascals– Miles Kane и топ продуцента James Ford, на 10-и януари представиха видео-сингъла си ’Bad Habits’. Първата композиция на TLSP от октомври 2008-а насам. Парчето се отличава с инди ритмика, леко гротескна оркестрация и рикоширащи рифове. Очакваме с нетърпение пролетта, когато най-вероятно Miles Kane, Alex Turner и компания ще форсират новата си продукция.  

ENTER SHIKARI – REDSHIFT
Изненада и от британската електро-кор бандa Enter Shikari, която българската публика може да се похвали, че е слушала на живо цели 2 пъти. Вчера, вечерта, 11-и януари, сякаш от нищото, любимката Annie Mac от BBC Radio 1,  натисна ‘play’ на ‘Redshift’– по-различен и може би леко стряскащ за феновете на Enter Shikariсингъл. Аз лично мисля, че подобно звучене се усещаше и в последния запис 4-ката от Hertfordshire– ‘The Mindsweep’, издаден през януари 2014-а. Британците тръгват на масивно турне на Острова заедно с агентите The Wonder Years и The King Blues, стартиращо на 18-и февруари в Глазгоу.

И за финал, още веднъж:  David Bowie, Благодарим Ти!

Виж как звучеше началото на 2016.

 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *