Саундтракът към "Великият Гетсби"

Beyonce, The XX, Lana Del Ray, Sia, Gotye, will.i.am и Fergie са само част от изпълнителите, работили с Jay Z по музиката към филма

  • 23.05.2013
  • от Ели Цонова

След като писахме за Великият Гетсби и за песента към него на Florence + The Machine ‚Over The Love', треската около филма не ни пуска, а дори се влошава. Редакцията ни не спира да слуша гениалния саундтрак, който поставя историята на Ф. Скот Фицджералд в съвременна светлина. Сред изпълнителите са Beyonce, The XX, Lana Del Ray, Sia, Gotye, will.i.am, Fergie и много други. Комбинацията между модерни хип-хоп елементи и ретро джаз звучене поляризира и едва ли ще е по вкуса на всеки, но ние сме убедени, че не би могло да има по-добър музикален подбор за този филм, а и кои сме ние, че да спорим с продуцента Jay Z? Ако не ни вярваш, бързо иди на кино или чуй част от саундтрака тук.

JAY-Z - 100$

Вдъхновен от филма, Jay-Z написва ‚100$ Bill‘, което тематизира морала на обществото, корупцията и богатството.


BEYONCÉ & ADRE 3000 – BACK TO BLACK

Няма как Jay Z да е продуцент на филмовата музика и да не включи Beyoncé в проекта. Резултатът е кавър на известното парче на Amy Winehouse ‚Back to Black‘.


WILL.I.AM. - BANG BANG

Ще чуеш тази песен на едно от помпозните партита на Гетсби. Въпреки че е поп парче, Bang Bang‘ се вписва идеално в кулисата на 20-те и ще те накара да танцуваш в седалката.


FERGIE, Q-TIP & GOONROCK - A LITTLE PARTY NEVER KILLED NOBODY (ALL WE GOT)

Тракът на Fergie, Q-Tip и GoonRock е второто парче от саундтрака, което ще ти се стори нещо ретро, маскирано като модерен хит. То също звучи по време на прием, организиран от милионера.


LANA DEL RAY - YOUNG AND BEAUTIFUL

‚Young And Beautiful‘ е една от малкото песни, които ще чуеш повече от веднъж по време на филма. Интересното е, че всеки път звучи различна част от нея, което е в паралел с развитието на събитията. Въпреки че централната идея на песента е любовта, Lana Del Rey я пее по типичния за нея меланхоличен начин, което от своя страна отново е препратка към темата на филма.


BRYAN FERRY WITH THE BRYAN FERRY ORCHESTRA - LOVE IS THE DRUG

Ако си се питал къде е емблематичният за 20-те години джаз, то това е твоето парче – много приятен джазов инструментал.


FLORENCE & THE MACHINE - OVER THE LOVE

Какво повече можем да кажем за песента на Florence & The Machine, освен че във филма минава някак си неусетно, противно на очакванията ни. Представяхме си да я чуем в някой истински драматичен момент, а не тихичко след края на дълга купонджийска нощ. Независимо от това ‚Over the Love‘ е една от най-силните песни в саундтрака.


COCO O. OF QUADRON - WHERE THE WIND BLOWS 

Нищо чудно този трак да ти се струва познат, ‚Where The Wind Blows‘ е друг вариант на песен, звучаща по време на второто парти в дома на Гетсби.


EMELI SANDE AND THE BRYAN FERRY ORCHESTRA - CRAZY IN LOVE

Добре позната песен на Beyoncé е интерпретирана по толкова добър начин, че дори няма да се сетиш за оригинала. Не ни смущава и фактът, че Emeli Sandé пее вместо Beyoncé, защото комбинцията от нейния глас и джаз елементите е изключително сполучлива и се връзва много добре с образа на влюбения Гетсби, който с тийнейджърски трепет чака да види Дейзи след петгодишна раздяла.


THE XX - TOGETHER

Британската инди поп банда е записала тази песен чак след като е видяла сцената от филма, за която е била предназначена. Баз Лурман е толкова голям фен на The xx, че китарите от парчето се промъкват в няколко момента във Великият Гетсби.


GOTYE - HEARTS A MESS

Първоначално предвидена за част от саундтрака на лентата Австралия с Хю Джакман и Никол Кидман, ‚Hearts a Mess‘ намира своето истинско предназначение в няколко сцени от Великият Гетсби.


JACK WHITE - LOVE IS BLINDNESS

‚Love Is Blindness‘ е кавър на едноименното парче от U2, а гласът на Jack White много добре пресъздава емоционалният свят на героите в сцената, в която звучи.


NERO - INTO THE PAST

Няма как да ти обясним смисъла на песента без да ти издадем края на филма, затова ще ти кажем само, че песента е много ключова, а това, че е написана специално за Великият Гетсби, идеално свързва кадъра с музиката.


SIA - KILL AND RUN

На Sia се падна честта да изпълни финалното парче във филма. ‚Kill and Run‘ ще те накара сериозно да се замислиш над видяното и да се опиташ да го усетиш и разбереш.