Билки, които можеш да си отгледаш на балкона

Зелена градина в няколко лесни стъпки

0 коментара Сподели:

За никого не е тайна, че специалната съставка, която прави ястията вкусни, е качествената продукция. С малко усет и експерименти с ароматите можеш да създадеш великолепно хармонични вкусови комбинации, с които да впечатлиш гостите. Съставките, чието качество често подценяваме, безспорно са подправките. Ако си помирисвал пресен и сушен босилек, със сигурност разбираш за какво говоря. Ето затова сме ти приготвили селекция с видове подправки, които лесно можеш да си отгледаш на балкона за по-апетитни кулинарни резултати и малко цвят в дома.

Събери черупките от няколко яйца, за да осигуриш допълнителен тор за семенцата, малко пръст и запретни ръкави:

Босилек

Вече го споменах и ненапразно започвам с него. Растението има противовъзпалително действие, а по време на Римската империя е бил знак на любов. Това е една от най-лесните за отглеждане билки, а същевременно е подходяща за безброй ястия. Сади се в периода март-май от семена и бързо ще порасне в кичесто растение, ако му осигуриш пряка слънчева светлина. Не харесва много студено и много горещо, но като цяло не е претенциозен. Използвай го за песто, салати, паста, върху току-що изпечена пица или като букет против комари!

Магданоз

Може да е лична преференция, но аз обожавам магданоз! Освен невероятно красивия си цвят той предлага аромат и свежест в замяна на шарена сянка и постоянно влажна почва. Расте много бързо, така че късайки от външните стръкчета, не трябва да се притесняваш, че ще свърши.

Лавандула

За лавандулата не могат да се напишат достатъчно хубави неща. Тя е красива, ухае невероятно, отблъсква молци и комари, помага при безсъние, може да бъде прибавена към чай или в сладкарските ти опити. Най-лесно ще ти е да завъдиш лавандула от клонче, но можеш и от семена. Вирее най-добре в дълбоки керамични саксии, обича топлината и слънчевите лъчи. По-капризна е от други билки, но си заслужава усилията.

Освен това е едно от растенията, които помагат на пчелите да не се объркват в нетипичната за тях градска среда, което е повече от прекрасно!

Мента

Ментата е непретенциозна, бързорастяща, не се нуждае от специална почва или грижи и е едно от най-ароматните природни богатства. Достатъчно е да я засадиш в широка и ниска саксия и да ѝ осигуриш проветриво място, а тя ще те награди с успокояващ чай, ароматни дипове и свежа добавка към торти и сладкиши.

Розмарин

Незаменим в кухнята, розмаринът е и безкрайно красив. Вероятно е, ако си си купувал само сух, това да не ти е известно, но билката цъфти с малки сини цветчета, които ухаят още по-силно от листата. Богат е на калий, калций, желязо и магнезий, обича слънцето и не се нуждае от много вода. Вкусът, който пресният розмарин ще придаде на кухненските ти експерименти, няма нищо общо с пакетирания от магазина.

Освен изброените можеш да засадиш див лук, риган, лимонова трева, градински чай, мащерка и още много растения, с които да си направиш великолепна градина.

Като човек с опит с балконските билки мога да ти дам още няколко съвета.

Наистина не се притеснявай да береш листата им. Босилекът и ментата например ще растат по-кичести, ако редовно ги използваш. След като бъде откъсната част от растението, на нейно място може да се появят двойно повече клони. Освен това е хубаво на 2-3 години да разделяш или пресаждаш градинката си. Най-удачният период за това е началото на пролетта или през късната есен, когато по-ниските температури спомагат за компенсиране на шока, който преживява растението. От една страна, това е полезно за тях, от друга – ще ти даде допълнителни растения, с които да увеличиш градината си или да дадеш на познати.

Когато подреждаш саксийките си, се съобрази с количеството слънчева светлина, която ще получават. Някои обичат да са постоянно на слънце, при други това може да има фатални последствия.

Като за начало тази информация ще ти бъде напълно достатъчна. Очакват ни ароматни месеци!

Тук говорим с Весо Овчаров, който лети в облаците

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *