Опознай света от своята кухня: пене с Кейси Ангелова

От градината до чинията

0 коментара Сподели:

Представяме ти кампанията Опитай света от своята кухня на Coca-Cola Bulgaria, с които се колаборираме за една вкусна поредица, защото, макар и затворени в къщите си, въображението не познава граници по време на пандемия, а пътуванията са мираж повече от всякога. Селектирахме петима чужденци от четири различни държави на три различни континента, които чрез любовта си към храната и уханията от близо и далеч ще ни заведат на пътешествие до всички мечтани кътчета на планетата чрез характерните за тях вкусове и аромати. Нищо не ни спира да опознаем света от кухнята си, нали?

От забързаното ежедневие на Ню Йорк до спокойствието в Кюстендил – това е пътят на Кейси Ангелова,

която през 2006 се мести в България и решава да продължи животът си тук. Занимавала се първоначално с кино и режисура, но преобръща плановете си за бъдещето на 180 градуса и се посвещава на хобито си в кухнята. Освен готвенето, другото й призвание е земеделието или по-точно отглеждане на собствени продукти, с които да забърква неустоими ястия. Както тя твърди, градината се е превърнала в нейно дете. Събужда се с мисълта да провери дали растенията и билките са в добро състояние и чак след това започва деня си с чаша вкусно кафе. В задния й двор може да се намери всичко от големи розови български домати, сочни плодове, до разнообразни сортове люти чушки и дори скоро японски вид патладжан. Вдъхновена от тази си страст, тя създава собствен блог, в който споделя различни публикации на тема градинарство, готвене и т.н.

Не знам дали може да се съгласиш, но в българската кухня има няколко комбинации от храни, които са на пръв поглед са много особени за чужденците. Кажи ни кое е най-странното ястие, което си опитвала тук?

Честно казано, не мисля, че има някоя комбинация, която да е особено странна за мен. Малко съм объркана от пилешката супа с лимон или от бялото вино, което понякога се сервира с резени цитрус вътре. Мога да разбера идеята зад лимоните във виното, защото балансират киселинността и го правят по-сладко на вкус, но все пак тази напитка никак не ме съблазнява. Ако исках плодове във виното си, щях просто да си поръчам сангрия!

Представи си следната ситуация: поканила си гости на вечеря и си решила да ги изненадаш с множество вкусни ястия. Сподели от какво ще се състои менюто ти?

Това, което повечето хора виждат като просто една вечеря вкъщи, за мен е възможност да се развихря и да опитам нови неща. Или по друг начин казано, моите гости са опитните зайчета на кулинарните ми експерименти. Най-скорошната вечеря, на която бях домакин, беше вдъхновена от продуктите в овощната градина. Имах много прясна лимонена трева, джинджифил, кориандър и тайландски люти чушки. Този път исках да направя моя версия на тайландско червено къри с пиле, като използвам домашни продукти от градината. Единственото нещо, което ми липсваше обаче беше червена къри паста, за която нямах нужните съставки да си направя сама. Затова написах пост във Фейсбук със зов за помощ. Мои приятели от Благоевград откликнаха бързо и в знак на благодарност ги поканих на вечерята. Ястието се получи страхотно и наистина можеше да вкусиш каква разлика правят пресните съставки.

Сега нека си поговорим за нещо по-лично. Какво запали у теб страстта ти за готвене? Започна да се занимаваш с това, защото трябваше или искаше?

Преди се занимавах основно с филми и телевизионни продукции.

Винаги обаче съм била силно привлечена от готвенето и печенето, но просто като хоби. Когато живеех в Ню Йорк, работех често извънредно през седмицата и ми се налагаше да си поръчвам храна за вкъщи, а готвенето оставях за уикенда. През 2006 се преместих в България и животът ми напълно се промени. Ню Йорк ме беше научил да ям, каквото си поискам, когато си поискам, без да си слагам никакви граници откъм съставки и разнообразие на храни. В България обаче това не е така и за да свикна с тази мисъл, реших да започна сама да отглеждам продуктите си, с които да излекувам тази липса. Това определено беше едно дълго приключение с много провали по пътя, но страстта ми най-накрая ме вдъхнови да се запиша в кулинарна академия в Ню Йорк и да се посветя на мечтата си. Разбрах, че земеделието е моето бъдеще. Няма значение колко талантлив готвач си, ако не разполагаш с качествени и пресни продукти, храната ти винаги ще бъде просто „окей“. Последните години моят стил на готвене се фокусира именно върху пресни и домашни продукти, изпипани кулинарни техники и непринуденост.

Какви чувства буди у теб времето, прекарано в кухнята?

Винаги съм била креативен човек. Още в гимназията ме считаха за артистичен зубър. Първата ми година в университета бе посветена на историята на изкуството, но след това смених фокуса си и презаписах филми и реклама. Готвенето и самото чувство да бъда в кухнята ми позволява да бъда изобретателна. Чинията е моето бяло платно, а съставките моите бои. Освен готвенето, другото ми призвание е грижата за градината.

Тя събужда творческото ми Аз, защото открива безброй възможности пред мен.

Сподели ни ценен кулинарен съвет, който си научила през годините и до ден днешен прилагаш?

Кулинарната академия наистина много ми помогна да разбера готвенето по един по-различен начин. Една рецепта или ястие не е просто микс от съставки – това е цял процес на правилно комбиниране на вкусове. Начинът, по който подреждаш коя след коя стъпка трябва да направиш по време на готвене, има огромно влияние върху успеха на крайния резултат. Лично аз много рядко следвам рецепти. Това ми напомня за една случка с брат ми и жена му. Те ми звъннаха наскоро, за да ме питат за кулинарното ми мнение по една рецепта за гулаш супа, която искаха да си приготвят. Прочетох съставките и те изглеждаха „окей“, но инструкциите за готвене предричаха скучно и безвкусно ястие. Затова ги посъветвах нещото, което аз винаги правя, за да направя храната истински запомняща се.  Те ме послушаха и бяха повече от доволни от резултата.

Занимаваш се с толкова много интересни и вдъхновяващи неща, свързани с отглеждането на собствени продукти. Видях, че един от най-успешните ти проекти е, че сте станали първата ферма за трюфели в България. Можеш ли да ни кажеш кой е любимият ти начин за приготвянето?

Изключително горди сме с постиженията си, свързани с трюфелите, като за тях може да научите повече в блога ми. Един от любимите ми начини да ги използвам е или в прясна паста със сос от сметана и трюфели или като ги добавя към бърканите си яйца под формата на трюфелово масло. Когато става въпрос за трюфели, колкото по-просто е ястието, толкова по-вкусно е. Експериментирала съм също и с много други комбинации, но любими ми остават пицата и печено пиле, пълнено с трюфели.

Посети блога на Кейси, за да научиш още ценни съвети от кухнята и градина. Там ще разбереш също за приключенията с трюфели и как станеш част от тях!

А тук можеш да видиш как се вихри в кухнята:

Какво ти трябва?

250 г панчета или бекон
2 глави лук
4 скилидки чесън
100 мл водка
2 х 400 г консерви домати
½ ч.ч. лют червен пипер
250 мл сметана за готвене(35%)
500 г паста пене
100 г пармезан
Пресен босилек
Сол и пипер

Ако се вдъхнови да обиколиш света от своята кухня, виж как можеш да спечелиш и награди от Coca-Cola тук.

Тук готвим с Рори Милър от Сиатъл

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *