Жани Товмасян: Понякога стажът е трамплин към успеха!

Front End Developer в Endava

0 коментара Сподели:

Ако си спомним думите на Стив Джобс, великите неща не се правят от един човек, те се правят от група хора. А печелившият бизнес модел прилича на „Бийтълс“, чиито членове са се балансирали един друг, а общото е било много повече от сумата от отделните части. Когато се огледахме из корпоративния градски хоризонт за най-добрите Outsourcing компании, търсехме точно това – служители на senior позиции, които да разкажат за свързаността и комфорта да си част от нещо. В случай че и ти искаш да намериш сродната си офис душа, приятно ни е да ви запознаем!

Представяме ти Жани Товмасян от Endava.

Тя е от Варна, a днес умело плува в дълбоките води на програмирането. И нищо чудно: като малка прекарва повече време на компютъра, отколкото с децата навън. Днес е Front End Developer в Endava, а стажантската програма на компанията я научава да вярва в себе си и ѝ дава желания старт в професията.

Стартираш в Endava от стажантската програма миналата година, а вече си специалист с full time job. Какво е да се катериш толкова стремглаво към успеха в Endava?

Да, вече работя в Endava от няколко месеца. Когато видях, че компанията е обявила отново възможност за стаж, бях едновременно развълнувана и притеснена дали ще се справя, защото имах огромно желание да участвам. Имаше няколко нива, които трябваше да премина и за щастие бях една от одобрените. Първите седмици минаха в лекции и упражнения. След това бяхме разделени на няколко групи и задачата ни беше да направим Customer Care Application. Стажът ни мина като един нормален работен процес в Endava, както протича при full time програмистите в компанията. Стажантската програма ни срещна със ситуации извън зоната ни на комфорт, които ни научиха на адски много неща. Аз и още няколко човека преминахме успешно през нея и ни бе предложена работа на пълно работно време в компанията.

На какво се дължи ускореното търсене на работа в Endava?

Екипът на компанията в България си партнира с глобални клиенти в сферата на плащанията и финансовите услуги, с благотворителни организации, технологични компании и други. Работи по разностранни проекти, много от които без аналог в страната. Изминалата година определено засили нуждата от дигитализация на бизнеса в световен мащаб и това, разбира се, доведе до търсенето на повече кадри.

Разкажи повече за отворените позиции в Endava.

Екипът на Endava обхваща широк спектър от специалности.

Има постоянно търсене на Front-End Developers с Angular или React, Java Developers, Data Engineers, Automation QA, DevOps, Project Managers и много други. В сайта на Endava има секция „Kариери“, която се актуализира редовно с позиции­те за България и всеки може да кандидатства директно там.

Досега почти 100% от служителите на Endava са в състояние да работят от вкъщи и всички дейности по набиране на персонал, онбординг и обучение се извършват също изцяло онлайн. Как компанията успява да се приспособи толкова перфектно в „новото нормално“ и как се поддържа сплотеността на екипа в контекста на положението?

Моят първи официален ден също започна онлайн. Преминах през няколко онбординга, запознах се с екипа, с който работя в момента върху проект също онлайн. Лично аз смятам, че Endava достатъчно добре адаптира своята организацияи всички, които работим тук, си имаме пълно доверие и сме високопродуктивни. Всеки ден имаме работни срещи, в които използваме платформи като JIRA и MS Teams и това помага работата ни да върви успешно. Винаги знам до къде са стигнали колегите ми в проекта,какво са захванали в момента и засега не съм срещнала никакви проблеми.

Кои са трите основни неща, които научи по време на кариерния ти път досега?

Кариерният ми път е все още в самото си начало, но мога да кажа какво научих по време на стажа. В началото бях много тиха и основната ми грешка беше,че не питах, когато не разбирам нещо. Реших да преодолея този дискомфорт и започнах да задавам въпроси-  по този начин научих адски много неща. Втората ми грешка беше, че не бях достатъчно уверена в себе си, но в един момент осъзнах, че е много важно да покажеш увереност в знанията си. И третото нещо, което разбрах е, че

никога не трябва да спираме да учим нови неща и да развиваме уменията си.

Кое е любимото ти кътче в офиса на Endava и как изглежда работното ти място у дома в момента?

За съжаление не съм имала удоволствието все още да работя от офиса ни. Бях там единствено на първите два кръга от интервюто за стажантската програма. Атмосферата беше супер позитивна, хората бяха усмихнати и си имат всякакви удобства. Но засега съм в моя дом, имам си бюро, на което ми стои лаптопът, няколко книги, нощна лампа и кактус. Кактусът е известен с това, че абсорбира електромагнитни лъчи от телевизора или монитора.

Какво правиш, когато не катериш професионалните върхове?

В свободното си време обичам да се виждам предимно с приятели. Аз съм от Варна и лятото често сме на плаж. Също така обичам дългите разходки. Когато времето е лошо пък обожавам да гледам филми. Преди карантината бях започнала да ходя на йога и се надявам скоро да мога да продължа с това занимание.

Ако искаш да научиш нов език.

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *