Черен въздух на промоция за един черен петък

В денят на намаленията – силно увеличение в замърсяването

0 коментара Сподели:

Иван Шишиев/ Етюд-и-те на София

В София трябва да носим не маски, а направо противогази. „Въздухът е замърсен над нормата“ е новото „Снегът ни изненада“. Всяка година в сезона за горене на битови отпадъци на територията на едни квартали с… хм… по-специален статус се случва все същото: димна завеса. Традиционната за края на ноември мъгла също никак не помага на ситуацията. Накрая се въртим в един омагьосан кръг, където ние вдигаме шум до небето в социалните мрежи, а обществениците свиват рамене и са такива: „Ми ко да направим“. Идват ми десет неща на ум само на мен, а не разполагам нито с образованието, нито капацитета, нито с позицията в обществото да я работя тая работа. Те би трябвало да са експертите по темата, не звучи като неразрешим казус, само това казвам. Иначе черните саждени облаци и едрите прахови частици с размер на водно конче създават едно изключително филмово усещане.

За съжаление като в екранизация по Стивън Кинг, а не топла романтична комедия.

Според airsofia.info днес замърсяването на въздуха в зависимост от квартала варира между 100 и 500 микрограма ФПЧ на кубичен метър. Ако не можете да си представите какво значи това – нека ви взривя мозъка – допустимите стойности са 50 микрограма! Да, дишаме мръсотия между 2 и 10 пъти над приетото. Най-прецакани са квартали като "Овча купел", "Хладилника", "Дианабад" и "Дружба". Нищо ново под слънцето. Също така положението не е песен в Западен парк и "Св. Троица". В Центъра пък по традиция, както е експертният термин, въздухът е „пълен кенеф“. Все пак е в „червената“, а не в „лилавата“ зона, което все така не е повод за качване по масата и гюбеци.

За мен лично най-забавната част е, че след седмици наред биене на барабана за Black Friday ние в действителност получихме един черен петък, при това какъв.

На печелившите честито, останалите квартали – успех в следващия тираж.

Горенето продължава, така че неминуемо ще дойде и вашият ред. Да се почувствате и вие истински столичани, не за друго. Съгласете се, че няма по-шопско усещане от мръсния въздух. Може би това трябва вече да е слоганът на града: „София – расте и си мръснее“.

Направи си здравословна закуска

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *