5 от най-тежките пандемии в историята на света

Светът познава различните лица на смъртта

0 коментара Сподели:

Рan означава „всички“, demos – „хора“. Разбирай пандемии, срещу които нямаме имунитет и заради които умират милиони. Чума, морбили, жълта треска, малария, коремен тиф, туберкулоза – светът познава различните лица на смъртта. Ето някои от онези, които са му разказали играта…

Юстинианова чума

Наречи го дебюта на смъртта. Или първата записана в историята на света пандемия.

Тя вилнее между 541 и 700 г. по време на управлението на Юстиниан I. Това, разбира се, не й пречи да се появи още 17 пъти по криволиците на човечеството – ей така, случайно да не я забрави. Смята се, че огнището е в Етиопия или Египет, а по търговските пътища Yersinia pestis бързо стига до Средиземноморието. Жителите на Римската империя естествено са най-засегнати. Във връхната точка на пандемията в Константинопол умират по 5000 души на ден с некроза на крайниците, треска, главоболие, подуване на лимфните възли и болки в корема.

Черната смърт

Ако се питаш възможно ли е невидимата с просто око бактерия Yersinia pestis да убие 1/3 от населението на Европа, отговорът е… да. При тази форма чумната бактерия, която се открива в бълхите при гризачите, се движи като болид по магистрала и през кожата скорострелно стига чак до лимфните възли. След като те се подуят и сраснат в т.нар. бубони, възлите заприличват на черни балони. Бубонската чума започва от Китай след превземането на страната от монголците и достига до Европа по търговската пътна мрежа.

Холера

Ако си чел „Любов по време на холера“ на Маркес, значи вече знаеш:

единствената противоотрова за този бич, вилнял по света цели седем пъти между 1817 да 1923 г., е любовта.

Според мнозина виновник за страшната епидемия е река Ганг. От Индия заразата се разпространява по цялото тяло на Земята, отнемайки живота на милиони. Vibrio choleraе е бактерия, която се предава от мръсни ръце, вода и храна. Причинява тежка дехидратация, интоксикация, хлътване на очите и увреждане на тънкото черво. А смъртта идва бързо и неусетно – май точно като любовта…

Испански грип

„Испанката“ може и да звучи много секси, но не и в случая с най-смъртоносната пандемия за миналия век.

През 1918 г. целият свят е обхванат от смъртоносната й целувка.

За около година 50 милиона стават жертви на фаталното фламенко, което тя танцува в кръвта им. Заразените надхвърлят 500 милиона, или 1/3 от населението на планетата в онзи момент. Светът така и не разбира къде е първоизточникът на заразата. Нарича H1N1 „испански“ само защото в Испания няма цензура и лекарите съобщават за всички случаи на заразени и починали. Болестта поразява белите дробове, и то предимно на млади и здрави хора под 65 години.

Азиатски и хонконгски грип

H2N2 е вирусът, който Сингапур регистрира за пръв път през 1957 г. От Лъвския град пандемичният круиз на щама продължава към Хонконг и достига до САЩ, където взима повече от 70 000 жертви. Общият брой на починалите от Азиатския грип е над 1 милион, като вирусът инфлуенца А (H3N2) продължава да съществува сред китайците и днес.

Виж как хоум офисът се отразява на съвместния живот.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *