10 епични рап войни

Кои са артистите, дето най-много са си мерили хип-хопа

0 коментара Сподели:

Рапът е агресивна музика. Ако сте го забравили покрай парти парчетата напоследък, спокойно – винаги ще избухне някой рап скандал, който да ни напомни гето произхода на стила. През годините се нагледахме на толкова много рап битки, че място няма да ни стигне да опишем всички бийфове. Селектирали сме само колосалните и титанични сблъсъци в музиката и извън нея.

Ето част от най-епичните рап войни:

Jay-Z vs. Nas

Да бъдеш Крал на Ню Йорк е апетитна титла и в различни периоди на историята Nas и Jay-Z гордо са я носили. Не без да се сджавкат лекинко помежду си, естествено. Заяждането тръгва през 2001 от някаква рима на Memphis Bleek, на която Nas отговаря с нареждане в серия от микстейпове. Jay-Z отвръща на удара, като го нарича la-a-a-a-me и дисва целия му каталог, по азбучен ред. Отговорът на Nas е обран и семпъл – парчето Fuck Jay-Z. Цялото нещо ескалира дотам, че се почва мерене на пишки с гласуване за парчетата в рап радиостанции. Jay-Z напира да вземат зала във Вегас и да се бият както си трябва – на фристайл. После обаче почва да губи в процентите и дава леко заден.

Сега вече цялото нещо е забравено и двамата даже се водят приятели.

50 Cent vs. Ja Rule

В зората на кариерата си 50 Cent има семпъл, но гениален маркетинг план: избира си известен рапър и почва да го храни на общо основание. През 2004 в Piggy Bank той решава да нареди Jadakiss, Nas, Fat Joe, Lil Kim, Mobb Deep, Shyne и Kelis. После през 2007 му хрумва да се сдави с Kanye – двамата пускат албумите си на една и съща дата с уговорката, ако Уест продаде повече албуми от него, Фиди да се пенсионира. Очевидно 50-те се отметна. Най-големият му бийф в историята обаче е с Ja Rule. Там битката от песните се пренася на улицата – партньор на 50 Cent свива бижутата на Ja Rule, а за отговор самият Фифти е наръган в нюйоркски клуб. После следват още песни, престрелки и прочие булшит. Междувременно в рамките на година Ja Rule така се набълбуква, че от номер едно изпада извън класацията. Преди години двамата рапъри се уцелили в един самолет и всичко минало без инциденти. Явно времето лекува всяка омраза.

Gucci Mane vs. Young Jeezy

Основно правило в шоубизнеса и най-вече при рапа – „Не бачкай с психопати“! През 2005 Jeezy си подготвя скромно дебюта Let’s Get It: Thug Motivation 101, в който има парче с Gucci Mane. Двама приятели, едно парче, дотук добре. Gucci Mane обаче решава първи да издумка трака и го включва в някакъв негов си проект. По този начин изпържва Jeezy. По два параграфа даже – не му плаща. Когато Jeezy надига глас, неговият приятел Pookie Loc е… убит! Gucci е на подсъдимата скамейка, но е оправдан, че е действал при самозащита. После в бийфа се намесва DJ Drama и става съвсем мазало.

Накрая двамата се сдобряват като в детската градина и обещават да са приятели.

Не остават задълго. Gucci записва за Jeezy “Worst Enemy”, после техни агитки малко се посбиват в Атланта. Jeezy коментира случката като „неразбирателство“, но също така добавя, че Gucci е „ретард“.

Drake vs. Meek Mill

Даже и по-захаросаните рапъри също изпадат в състояния на вражда. По някаква си причина Drake и Meek Mill се хванаха за гушите, което кулминира с обяснения как единият бил уринирал върху другия. Не се изясни метафорично или буквално, нито къде се е случило. Като цяло безвкусната разправия така и не стигна до някакви сериозни последици, ама то и ситуацията в мейнстрийм рапа вече е такава – освен да се хейтят в нета, рядко творците преминават граница. Meek май нанесе повече или по-добри удари, след като унижи Дрейк, че е мъж под чехъл и подгрява за гаджето си Nicki Minaj. Ами това е нивото вече, какво да се прави.

Cardi B vs. Nicki Minaj

Значи момчетата може да си премерват ударите, но при мацките няма шест-пет – Cardi B и Nicki Minaj станаха на Том и Джери, както си трябва. На партито на Harper's Bazaar в рамките на New York Fashion Week 2018 Cardi B зацелила с обувки и опитала да ошамари Nicki Minaj, но я спрели. Това е поредната изцепка в дългият списък с провинения на ексстриптизьорката – тя има няколко нападения в CV-то си, също така поръчка на нападение срещу барман. До скубането между двете рапърки се е стигнало след дългогодишно натрупване, тръгнало от един лайк на негативен коментар, който даже не е сигурно, че е истински. Причината за битките в рапа обаче винаги е една и съща – единият иска да е другият. 

Кака Минаж има 85 милиона, Карди жалките 8. Както се казва, do the math.

Ъпсурт vs. Шамара

Един от най-епохалните сблъсъци на всички времена в бг рапа. Започнал на ниво регионални различия тип София/Варна и прераснал в истински Ийст Коуст/Уест Коуст сблъсък (доколкото размахът на хип-хопа у нас позволява). В творчеството на Ъпсурт Шамара е увековечен с имитация в клипа на „Бай Х*й“, „сори мирише ми на изгорели гуми“ и „Нещастник, седи дома, чети „Шок“/ кажи ми шубе ли те е бе, мишок“. Имаше и някакви свади по площадите и бир фестовете, ама за щастие без сериозни инциденти. Мишо Шамара продължава до ден днешен да ги споменава във видеообръщенията си, като след излизането на „Неправилен рап“ на Хазарта посвети на него цял епизод, наричайки го „дърво“, че и по-лоши думи. Явно някои войни просто нямат край.

Sniper vs. R’n’B Records

Истинският конфликт между Изтока и Запада обаче се разрази между двата водещи рап лейбъла – софийския Sniper Records и варненския R’n’B Records, предвождани съответно от DJ Станчо и Мишо Шамара. По време на втората вълна на бг рапа дисовете между двете враждуващи хип-хоп фракции бяха ежедневие, като всичките рапъри в роустъра редяха един за друг с дяволити рими на килограм. От позицията на времето класика остават тракът на Спенс „За Михо Рапа“ (Да, на тебе говора, Михо Шамура!/ Мога ли вече от устата ти, да си извада к*ра), както и незабравимият дис на R’n’B „На Спенс във устата, на Слим във устата и на Устата в устата“.

Улична поезия на анадър ниво.

Буч vs. Хазарта

(на откриващата снимка)

След като нахейтиха света, Ъпсурт взеха че пренесоха омразата и помежду си. Буч напусна групата, а Хазарта записа „Сърцето на хлебарката“, което мнозина разчетоха като дис към него. Самият Ицо не потвърди, нито отрече тази теза, като само намекна, че парчето наистина е насочено към бг рапъри на сцената, но те си знаели кои са. Не е ясно дали Белослава има бийф с Буч, или участва в трака просто ей така. Близо година по-късно Буч избухна с отговор, напълно в стилистиката, даже и като заглавие: „Гръбнакът на медузата“. Докъде ще доведе този рап скандал, още не е ясно, защото в момента тече. Феновете искат едно, но това май вече е невъзможно – Ъпсурт да се сдобрят и пак да са заедно. Също и световен мир.

Tupac vs. Notorious

За войната между Тупак и Биги са изписани книги и са снимани филми. Равносметката е тъжна – целият раздут извън пропорции конфликт доведе до огромна загуба за рапа като цяло. Кой какво е казал и какво е направил,никой вече не може да каже със сигурност. Who Shot Ya? и Hit 'Em Up остават като музикални доказателства по темата.

RIP и вечен респект и за двамата!

Eminem vs.The World

Еминем се появи от нищото и нахрани целия шоубизнес. То не беше Бритни, Кристина, Мерилин Менсън, Бил Клинтън, Моника Люински, Уил Смит, *NSYNC , Джей Ло, Майкъл Джексън, Лейди Гага, Джъстин Бийбър, Риана, Мадона, Ким Кардашиън, Джесика Алба, Линдзи Лоън, Елън Дедженерис, Limp Bizkit, Марая Кери, Елвис и Моби… Моби?! Какъв човек трябва да си, че да диснеш Моби? Той е DJ веган-пацифист. Как изобщо ти хрумва да му се подиграваш? Рапът също не беше пожален. На стари години Ем влезе в пререкание с Machine Gun Kelly и честно казано – обърса пода с него. Ябълката на раздора – коментар в туитър за дъщерята на Еминем. MGK научи важен урок: не се бъзикаш с дъщерите на психопати.

Особено ако са по-добри рапъри от теб.

Виж кои са 10-те най-просташки БГ рап парчета напоследък

Какво още се случва?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *