Косплей двойката, която няма как да пропуснеш

Фред и Дафни опаковат костюмите и ни идват на гости

0 коментара Сподели:

За трета поредна година Кат и Майк (с псевдоними Фред и Дафни) си купуват билет за България и опаковат костюмите.

Косплей двойката обикаля Comic Con-и по цял свят и е фен на родния ни, който ще се проведе на 14 и 15 септември, от самото му създаване. 

Вие сте редовни посетители на Aniventure Comic Con, който се провежда за трета година в Интер Експо Център, а костюмите ви винаги са невероятни! Можете ли да ни разкажете за процеса на избор на тема за всеки костюм?

Доста е сложно… Нашите костюми са смесица от научната фантастика, може би викторианската епоха (HG Wells, Jules Verne и т.н.), история (Fred Burnaby – офицер от британската армия) и steampunk. Въпреки това, когато темата го изисква или пътуваме във времето, правим костюмите DaVincipunk, за да си подхождат един с друг. Генерално – изборът на костюми е личен. Всеки трябва да избере в какво ще се чувства добре. 

Колкото до процеса на създаване – наричам го поредица от инциденти. „Хей, това ще изглежда супер!“ или „Знаеш ли, мога да направя голям лунен пистолет от тези боклуци“. 90% от нещата, които правим, никога не се представят пред обществеността. В мазето ни има два робота, два функциониращи спектрометра, пушки и клетка, пълна с механични насекоми. Никога не ги взимаме по фестивали – правим ги за себе си. Това определено шокира майстора, който дойде да поправи бойлера. Трябваше да мине покрай всички тези роботи, за да стигне до резервоара с гореща вода.

Можем ли да кажем, че костюмът е смесица между любим герой и интерес към определена историческа ера?

Да, и двете. Задаваме си въпроси „Дали Фред и Дафни ще изглеждат добре облечени така?“ или „Какво би било перфектното допълнение към този костюм?“Така започва процесът на преобразяване и костюмът е готов между един час и шест месеца по-късно.

По-лесно или по-трудно е да се направи косплей костюм за двойка, отколкото само за един човек?

Може би по-трудно, защото облеклата ни трябва да се допълват. Освен това трябва да се вземе предвид и кой Comic Con посещаваме. По повечето летища вече ни познават, но

някои от реквизитите ни са доста интересни за задължителната рентгенова проверка. 

Най-новите ни костюми са повлияни предимно от Дафни и нейния копнеж по 20-те. Фред все още я настига по темата. 

Сами ли правите костюмите си? Ако да, колко време ви отнема изработката?

Микс. Фред прави аксесоарите (пушки, стиймпънкводни кончета, часовников барабанист). Дафни е шивачката. Има неща, които са купени (благодарение на един шивач в Шенжен, Китай, и един оръжейник в Бенгал, Индия). Обикаляме и по пазари, за да търсим други полезни неща. Част от последния костюм на Фред всъщност е костюм от 1920 година, който взехме втора ръка и след това го преработихме. 

Другото е, че някои от предметите не са костюми, а ежедневни неща. Шлемът ми е предпочитаната ми слънчева шапка. Колекцията от мечове е от времето, в което ходех на фехтовка, както и от различни подаръци. Костюмите и бижутата на Lady Paget са отчасти от собствената ѝ колекция. 

В момента спорим за препарирана невестулка, която ще изглежда чудесно на рамото ми с кръпка за очи и шапка. Дафни обаче твърди, че мирише и няма да го опакова. ?

Кой аспект от Aniventure Comic Con е специален в сравнение с други чуждестранни конвенции, които сте посещавали?

Това е лесно! Aniventure Comic Con е фокусиран върху творчеството и общността. Прекарваме целия ден, гледайки изпълнителите на сцената.

Всички „слагат сърцата“ в костюмите си, ревютата, танците… 

Твърде много фестивали по света вървят в грешна посока. Превръщат се в големи пазари с няколко гости в странична стая. Фокусът се измести от духа на общността към предоставяне на зала и надежда, че нещо ще се случи. Това е огромна грешка. 

Не ме разбирайте погрешно, наистина харесвам пазарите, особено творческите търговци (има един отличен български производител на стиймпънк). Харесвам и гостите. Въпреки това те са малка част за нас. Най-важното са хората и духът, който създават. 

Как започнахте да cosplay-вате? Единият убеди другия или решението беше взаимно? 

Това е трудно. Предполагам, че аз съм виновникът. 

Първото ми аниме беше Marine Boy (Kaitei Shōnen Marin), което видях преди 45 години. Наистина ужасен сериал, който аз обичах. Също известен като Underwater Boy Marine и Hand on Marine Kiddo, включваше едно глупаво дете, много умен делфин, зли учени и екологично послание от времето, преди да бъде „готино“, всичко да е зелено. Сюжетите винаги са едни и същи: злите учени изкривяват подводния свят с убийствена атака с морска звезда робот, а морското момче и неговият делфин бързо се впускат, при което са заловени и набити въпреки технологичните им играчки. Можете да намерите епизодите в YouTube.

По това време Дафни правеше много достойни неща, като това да свири в оркестри, без да гледа телевизия в събота сутринта, но имаше (и все още има)

страст към викторианската музика, костюми и литература, което влияе на някои от възможностите ѝ за косплей. 

Първият ми косплей беше преди 34 години, когато група приятели направиха косплей на Робин Худ в Харлоу, Великобритания. Спомням си зелената туника и оръжието. Нямахме представа какво правим и завърших със смазани пръсти. В онези дни се смеехме на идеята за безопасно изпълнение. 

В крайна сметка се срещнахме и направихме доста средновековни възстановки. За известно време го правихме дори професионално като лектори.

Без проблем и с огромно удоволствие мога да говоря в продължение на шест часа за средновековната наука, магия и религия.

Дафни е една от най-добрите средновековни музиканти, с които ще се срещнете. Косплей Burnaby наистина започна преди девет години, когато се преместихме в Австрия по работа. Развиваме се в тази насока и ще продължаваме да го правим. 

Какво мислиш за останалите костюми, които виждате по време на Aniventure Comic Con

Всички са наистина великолепни по две причини:

1. Има някои наистина талантливи дами и господа в българския косплей. Имам предвид – Уау! Вдъхновяващи. 

2. Дори най-лесните (на пръв поглед) костюми са невероятни, защото са израз на творчеството на хората, външен знак за тяхната вътрешна същност. Спомням си, че похвалих една млада дама, която беше изработила много простия, но ефектен костюм на Winter Soldier от сребърно фолио и с удоволствие видя, че хората разпознаха нейната страст. 

Точно за това става дума. ЗАТОВА ние се събираме като косплейъри – за да споделим помежду си тази взаимна слабост. 

5 тенденции от 90-те, които да носиш през 2019

Какво още се случва?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *