Струва ли си да работиш от плажа?

Свободен като фрилансър

0 коментара Сподели:

Всички мечтаят да работят от плажа – някои даже успяват. Наричаме ги фрилансъри и всичко живо по офисите ги мрази. Какъв е техният трик? Как успяват да оцеляват, без да спират да се забавляват? И дали животът им е толкова забавен, колкото изглежда отстрани? Ето поглед върху няколко основополагащи аспекта на фрилансър лайфстайла. 

Макар и привидно безгрижен, фрилансърът е човек с безброй проблеми и един от тях е как, по дяволите, се изписва тази дума на български: фрийленсър, фрилансър или фрийлансър? Едно обаче е сигурно, 

фрилансърът е професионалист (поне в повечето случаи) на свободна практика. 

Първото масово проявление на този начин на работа се случва в началото на миналия век в медиите с писателите, тип хвърчащи напосоки електрони. Но това далеч не е първата употреба на думата. Първата документирана поява на freelance е през 1820 в рицарския роман „Айвънхоу“, където средновековният воин наемник е наречен буквално „свободно копие“ (в смисъл, че коли и беси за този, който си плати). В наши дни фрилансър според речника е „независим специалист, който се ангажира само за извършването на определен проект и сам решава кога, колко и как да работи“. С всички опции за комуникация и трансфер на данни, които съвремието предлага, фрилансър би трябвало да е мечтаният начин на работа за всички по света. Дали обаче реалността е такава? 

Ето няколко основни специфики при работата на свободна практика: 

СПАНЕ 

Фрилансърът има един огромен лукс и той е независимост от работно време. В неговия свят всичко са крайни срокове и нанасяне на корекции. С други думи, в случай че е спазил и изпълнил горепосочените, той може да се отдаде на заслужен отдих по избрани афтър парти локации или да цъка плейстейшън до изгрев слънце. При всички случаи не се налага да става в 7. Поне не всяка сутрин. Големият ежедневен кошмар на фрилансъра е, че той трябва да съществува в симбиоза с офис пичовете, защото те най-често са клиентът. С други думи, ако е бачкал цяла нощ, често се налага все така да стане рано сутрин, за да види какви са коментарите. В случай че ножът на крайните срокове е опрял до кокала, разбира се. Това за щастие се случва само 9 от 10 пъти. Специален бонус е опцията да уплътнява мъртвото време с пауър нап тук и там. Естествено, при случайно позвъняване на телефона трябва да се ползва актьорско майсторство, защото няма нещо, което офис пичовете мразят повече от това да събудят някого в 14 следобед. 

Виж повече: Насила фрилансър не става

АКТИВНОСТ В СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

Социалките са хлябът и лютеницата на всеки фрилансър – без тях той не може да се нахрани. Затова и той непрекъснато виси вътре. Не защото е мързелив и разконцентриран – това е интегрална част от работния му процес. Даже проверка на всички мрежи е точка пет в дневната му ту-ду листа след събуждане, още малко спане, истинско събуждане и пиене на кафе по анцуг. Всеки уважаващ себе си фрилансър активно пуска дяволити статуси в няколко основни направления: фукане (снимки на плажове, крачета, коктейли с екзотични дестинации, за да натрие носа на всеки офис труженик), още фукане (биене по гърдите с всяко постижение, колкото и малко хвалба да заслужава), споделяне на тренди тъпотийки (за да демонстрира разкошния си вкус) и задължително доза хейт всеки ден (насочен към държавата, света, вселената, но най-вече всички останали фрилансъри). 

Истинският фрилансър винаги е онлайн, защото изпуснат месидж е изпуснат лев.

Той отговаря за секунди, когато се взимат проекти, и се прави, че не получава съобщения, когато е затънал в дед-лайна. 

ТЪРСЕНЕ НА ВДЪХНОВЕНИЕ 

Много често отстрани изглежда, че фрилансърът си губи времето, но това не е така: той не гледа сериа­ли просто ей така – той търси вдъхновение. Същото важи за инстаграм, видео­ игри, YouTube видеа и дори порно.

Мозъкът на фрилансъ­ра работи по различен начин от този на хората, заклю­чени зад стените на офиса. 

Той е свободен да разпери крилата на въображението си. За старт на този полет обаче той има нужда от сериозна засилка и всички видео материали изпълня­ват функцията на ракета носител на въображението му. Също така фрилансърът обича да работи навън. От една страна, демонстрира, че все пак върши нещо, от друга, това е един страхо­тен повод да си облича дрехи за излизане поне от време на време. 

Виж повече: Фрилансър или безработен под прикритие

ВЪТРЕШНИ КОНФЛИКТИ 

Поради спецификата на ико­номическата ситуация в Бъл­гария често всеки фрилансър поставя под въпрос житей­ските си избори. Особено в ситуации, когато не вдига на хазяйката си, докато съ­щевременно звъни през пет минути на длъжник, който на свой ред не му вдига. Също така зад привидно ле­жерния лайфстайл на всеки фрилансър се крият безброй безсънни нощи, пропуснати заради крайни срокове праз­ници и една повсеместна несигурност в бъдещето. Най­-често вътрешните конфликти у фрилансъра са във възход през гладните месеци на януари и февруа­ри, когато телефонът не звъни, а хладилникът е празен като погледа му. Има и друг интересен феномен: всяко занимание в момен­та, в който се превърне в работа, моментално губи милион точки по скалата на забавата. С други думи, дори отстрани да изглежда като фън разцъкване, фрилансът си е сериозно бачкане, чес­то свързано с къртовски труд. Единствената разли­ка е, че ако искаш, можеш да го правиш на плажа. 

Ето и 5 неща за правене, ако не си на работа от 9 до 5

Какво още се случва?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *