Джордж Лукас, или умът, който е по-голям от Вселената

Човекът с междугалактическо въображение

0 коментара Сподели:

В началото бе словото, но в съвременната история на киното преди филмите ала "Отмъстителите" една поредица сложи старт на всички след нея – "Междузвездни войни". Колкото и да не ни се вярва, зад нея стои човек също като нас, но само една идея по-гениален. Нещо повече – митовете и легендите, които и до днес се носят за "Индиана Джоунс", също са част от неговата необятна вселена за идеи. Какво обаче стои зад легендарното име Джордж Лукас и как поставя началото на едни от най-големите приключения в киното изобщо?

Малко момче, малко градче, гигантски мечти 

Истината е, че първоначално по никакъв начин не личи, че Джордж Лукас ще се превърне в легенда за фантастите по целия свят. Особено когато на пръв поглед съдбата ти е отредила да станеш наследник на магазин за канцеларски изделия. Модесто е родното градче на продуцента и макар да започва със същата буква като Малибу, единството, което ги свързва, е, че и двата са в щата Калифорния. Лъскавият живот бил далеч от Лукас, но това не му пречело да гледа ясно в бъдещето и да бъде визионер, включително и за своя собствен живот. Той твърдо казва, че

до 30 години ще бъде милионер

и колкото и смешно да звучи на всички около него, накрая се оказва прав. Въпросът тук не е "Този луд ли е?", по-простичък е – "Как?". Как Джордж Лукас ще стане дяволски богат, преди дори да е минал заветната Христова възраст. Отговорът е още по-прост – като вложи цялата си целеустременост в това, което обича – киното. 

Такива приятели да искаш… 

Останалото в ранните години на Лукас върви по сценарий – учи в университет в Южна Калифорния, който е точно с филмова насоченост. И там среща истински добър приятел в лицето на Стивън Спилбърг, който по онова време също бил студент. Именно той подкрепя визионерските му идеи както за "Индиана Джоунс", така и за "Междузвездни войни".

Негов личен ментор пък е великият Франсис Форд Копола.

И какво от това, че другите му приятели не са подкрепяли оригиналността му? Какво от това, че дори са му казвали да не се занимава с "Междузвездни войни" и че е "младежко увлечение, недостойно за таланта му". Със Стивън Спилбърг от едната страна и Франсис Форд Копола от другата нямаш нужда от повече хора около себе си…

А тук можеш да разбереш повече за най-странните и разпознаваеми режисьори.

На кого му трябва фантастика?

Историята на "Междузвездни войни" не е толкова изстрадана като тази за книгите от поредицата "Хари Потър". Лукас подписва сравнително лесно договора си, но проблемът не е в това, дали той ще бъде гледан или не. Основният въпрос пред всички замесени е как въобще се снима такова кино и нужно ли ни е то. Години по-късно вече знаем, че

идеята на Лукас преобръща цялата киноиндустрия.

Факт е обаче, че малко след това той се занимава предимно с продуцирането на филмите, а не с режисурата, и това показва гениалния му нюх за това, какво иска публиката. А тя не иска само зрелище. Тя винаги иска нещо ново, каквото и да е това Нещо. Джордж Лукас добре знае какво е то – дава го с поредния, вече 9-и предстоящ филм от поредицата "Междузвездни войни". Фантастиката ни е нужна повече от всякога, за да се измъкнем от собствения ни свят. А Лукас просто знае как да прави пари от желанията ни. 

"Междузвездни войни" е епос, който формира три различни поколения, като всяко от тях има своята малка трилогия. Истината обаче е, че всичко в него остава актуално и до днес. Нещо повече – тази велика сага е пример за изграждане на образи и сюжетни линии за създателите на фантастика и до днес. Фактът, че възродиха от пепелта поредицата, за да завършат цикъла с три нови части, е показател, че историята за Хан Соло, Лея и Люк Скайуокър и вечната битка между зло и добро никога няма да омръзне на хората. Зрънцето в идеята за всичко това обаче е едно и носи името Джордж Лукас. Човекът с огромния ум, който успя да измисли цяла нова вселена. 

Пет сериала, които да не изпускаш през май.

Малка част от най-добрите роли на Макс фон Сюдов.

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *