Хитовите места, които да посетим през 2014

Класация на дестинациите, които ще бъдат в центъра на вниманието на всеки пътешественик през новата година

  • 29.12.2013
  • от Вяра Чолакова

Представи си внушителни небостъргачи, легендарни спортни събития и кралски коронации. А сега си представи, че виждаш тези спиращи дъха събития и сгради пред теб. Сега му е времето да се слееш с тълпата от друга култура, предприеми нещо лудо, вземи си билет за спонтанно избрана дестинация и просто тръгни! Започни новата година с нещо наистина запомнящо се, което да ти даде смелост да продължиш в същия авантюристичен дъх. А за да не кажеш, че не можеш да решиш къде ти се ходи, ти подбрахме най-интригуващите събития в света през предстоящата 2014:


ХОЛАНДИЯ


Отсега можеш да маркираш 26 април в календара си, не само защото е рожденият ден на една от редакторките ни, но и цяла Холандия ще има повод да празнува. За първи път от 1980 Денят на Краля ще се състои отново. Какво те очаква? Впечатляващата коронация на монарха Уилям - Александър, след като майка му, за разлика от други монарси в Европа, реши, че й е крайно време да се оттегли от трона. Ако поне веднъж си бил в държавата на лалетата през пролетта на Quen’s Day, знаеш че това е времето на най-тематичните и силни партита в страната: невероятно украсени лодки по каналите в градовете, изобилие от open-air музикални фестивали, улици, преливащи с тълпи от оранжево облечени хора, повече от празнично настроение навсякъде. Тоест предстои ти да купонясваш цяла нощ и след това цял ден, и след това пак цяла нощ и така докато не се събудиш в някой coffeeshop. Да живее Краля!

 

ТРИНИДАД, КУБАКубинският град Тринидад ще бъде една от горещите точки за 2014, защото отбелязва 500 години, а кубинците и без повод знаят как да се забавляват до несвяст. Ще имаш удоволствието да разгледаш обекти, под закрилата на ЮНЕСКО, в един от най-отявлените примери за колониален град, който ще бъде домакин на множество фестивали и местни музикални пърформанси в чест на основаването на града от испанските конквистадори през 1514г.

 

АНГЛИЯ

 

Тук те очакват две изненади. Ако си почитател на творчеството на Шекспир, през 2014 ти се отдава чудесна възможност да станаш част от тематичните тържества и събития в Стратфорд на Ейвън (родният град на великия поет и драматург), посветени на  450-тата годишнина от рождението на твореца. Имаш и друго извинение да стегнеш куфарите за дъждовна Англия - именно Tour de France 2014. Обиколката почва на 5 юли от Йоркшир, обхваща части от английската провинция Кеймбридж и продължава към Франция. Можеш да разгледаш повече подробности и детайли относно най-добрите места, от които да наблюдаваш събитието тук.


ДУБАЙ, ОАБ


Когато в Дубай се строи нещо ново, e добре да се приготвиш за wow фактора на изненада. И понеже правителството на ОАЕ предлага добър финансов стимул за инвестиции в строенето на нови хотелски сгради до 2017, те съветваме сериозно да обмислиш екскурзия до там, ако си фен на иновациите. Метрополисът на Близкия Изток ти предлага изумителни възможности: уникални световни паркове и резорти от световна класа, например със стъклен под, за да наблюдаваш морския живот под краката си.  2014 е годината, в която се очаква откриването на 101-етажния небостъргач Dream Dubai hotel, който не е по-висок от Burj Khalifa, но въпреки това вече е в списъка с най-високите хотели в света.
 


НЮ ЙОРК

 

През идната година се очаква откриването на Кулата на Свободата или новият Световен търговски център. Небостъргачът ще бъде третата най-висока сграда в света. 12 години след атентатите от 11 септември, можеш да разгледаш не само ултрамодерната сграда, но и мемориалът 9/11, включващ експонати като “Wall of Faces”, в почит на хилядите жертви от 11 септември 2001.

 

НОВА ЗЕЛАНДИЯ


Ако си запален байкър, със сигурност това е твоята дестинация. Тук се намира именно най-дългата вело алея с дължина около 2 500 км. Ще можеш да караш по безкрайна мрежа от велосипедни маршрути, прокарани през гъсти тропични гори и дори през ледникови езера. Правителството е отпуснало 50 милиона долара за изграждането на тази мрежа от велосипедни пътеки, която ще бъде довършена до края на тази година.
 


БРАЗИЛИЯ


Как да не включим Бразилия в класацията, при положение, че през пролетта и лятото ще прикове вниманието на целия свят върху себе си? Говорим за Световното първенство по футбол, което ще се проведе тази година именно там. Страната ще е домакин с 12 града за Мондиала, а това безспорно е твоята дестинация, ако си фен на футбола.

 

ШОТЛАНДИЯ

Тук горещата точка ще бъдат Игрите на Британската общност в Гласгоу. Купата Райдер е вторият спортен ивент, който ще направи 2014 доста запомняща се за Шотландия.  Да не забравяме и едногодишната културна програма, включваща интересни събития като най-големия фестивал за брас бендове, международното състезание по ориентиране в шотландските замъци, както и фестивала на уискито през май. Никак не е зле, нали?


РУСИЯ

През следващата година ще концентрираме вниманието ти върху откриването на 22-те Зимни олимпийски игри в Сочи.  До момента са похарчени 51 млн долара за подготовката на мащабния проект, което моментално го прави най-скъпият в историята. Зимни олимпийски игри ще се проведат от 7 до 23 февруари 2014, а на теб ти трябва само туристическа виза, билет за игрите и свободно време… Приятен път!

 

БЕЛГИЯ

Август 2014 е времето, когато ще се отбележи стогодишнината от началото на Първата световна война. Ако си почитател на историята, можеш да изследваш обстойно новия Bastogne War Museum в Люксембургската провинция, който отваря врати през следващата година. Една ретроспекция назад във времето ще обогати историческите ти познания и ще остави неповторими спомени.

Ако още не си напълно грабнат от подбора ни, хрърли един поглед на архитектурните чудеса по света.