Koza Mostra

Бандата с първи лайв у нас на 4 декември в Blender Club

  • 29.11.2013
  • от Вяра Чолакова

6-то място на Евровизия 2013 e един добър трамплин за вас, какво следва?
Tова не беше нито стартът, нито пък краят. Никога не сме планирали да участваме в конкурса за песен на Евровизия, просто това се появи на пътя ни и си казахме „ Защо не?“. Оказа се, най-добрият начин да изкрещим, че въпреки проблемите, които имаме в Гърция, ние сме тук и сме различни. Съвсем скоро се задават доста неща - нови песни и видеоклипове, освен това планираме турне в Европа.

Избрали сте бунтарско име за групата си, защо „ Koza Mostra” и чия беше идеята?
Коza идва от последното ми име (Ilias Kozas), a Моstra от добре познатата италиански дума, която означава „представяне“…Така че изводът е ясен: начинът, по който аз виждам музиката и начинът, по който я представям…

Музиката ви е автентична, усеща се революционният дух в текстовете, това ли е идея ви?
Основната идея е била и винаги ще бъде да изразяваме себе си чрез музика. Така че ако се усеща революцията, напираща от песните ни, със сигурност това е начинът, по който се чувстваме ние в момента, а ако хората чувстват същото, значи говорим на един език!

За пръв път сте пред българска публика, какви са очакванията ви?
Истината е, че много пъти съм идвал в България, за да гледам други концерти и смятам, че българската публика е невероятна! Така че силно се надявам това да не се е променило. Вълнуващо е и поради факта, че имаме много сходни култури, а и най-малкото искаме хората да си изкарат една незабравима вечер, която ще помнят!

Разбрахме, че буквалният превод на вашия хит „Аlcohol is free” въобще не е основната идея на песента, какво е посланието на парчето?
Алкохолът е съставка, която всеки може да използва по добър или лош начин. Ние пеем буквално: „ Употребявай го по правилния начин“, а значението е, че имаме много проблеми в ежедневието си и един от тях безспорно е икономическата ситуация. Посланието е:  “Бунтувай се, но по правилния начин”.