10 Исторически монументи, разрушени след война

0 коментара Сподели:

Показваме ти грозната следвоенна действителност в снимки. Освен многобройните човешки жертви, войната е и причина за унищожението на паметници на културата в световен мащаб. Подбрахме няколко от най-интересните исторени исторически монументи.


The Umayyad Mosque, Сирия


Известна още като джамията в Дамаск, това е мястото, където съхраняват тленни останки на Йоан Кръстител (смятан за пророк както от християните, така и от мюсюлманите) открити по време на разкопки в джамията. През 2001 г. папа Йоан Павел II посещава Голямата джамия в Дамаск, за да се поклони пред мощите му. Това е първото посещение на католически папа в джамия. В интервю за Daily Mail, професорът по археология в Американския университет в Бейрут Helga Seeden изразява разочарованието си от загубата на голямо историческо наследство. Според нея стореното е равносилно на това да бъде взривен Taj Mahal или да се изравни със земята Акропола в Атина.

Aleppo's Souk Al-Madina, Сирия


Наричан още Покритият пазар в Халеб или Халебският сук. Това е най-големият покрит пазар в света, улиците на който са дълги цели 13 км. Целият комплекс на Стария град, включително пазарът е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1986г. По време на сражения през септември 2012г., този защитен обект е частично опожарен и разрушен.
 

Al-Omari Mosque (Bosra), Сирия


Ранната ислямска джамия в римския град Bosra в Сирия е една от най-старите запазени джамии в света. Основите са положени от Халиф Омар, който е ръководител на мюсюлманското нашествие в Сирия. Завършена е през 721г. от халиф Язид II като по-късно е разширявана и реставрирана многократно. По време на първите дни на войната в Сирия, този монумент служи като полева болница. 

Crac des Chevaliers, Сирия

Крепостта на хоспиталиерите (малтийски орден), която е разположена в Сирия, близо до Ливан. Самото име означава рицарска крепост. Този културен паметник е един от шестте обекта на Сирия в списъка на ЮНЕСКО. Опозиционните бойци се борят да запазят контрола си върху тази стратегически важна по време на сирийския конфликт крепост, но е разрушена от опустошителен бомбен обстрел в края на миналия месец. Военните действия не спират и до днес…

Palmyra, Сирия


Древен град в централната част на Сирия. Бил е много важен кръстопът, през който са минавали керваните, прекосяващи сирийската пустиня, наричали го още булката на пустинята. Откакто опозиционните сили се борят със сирийската армия в и около този древен оазис, не е останало нищо освен руини.

Hiroshima Peace Memorial, Япония


Мемориал, проектиран от чешкия архитект Jan Letzel, отворен през 1915г. Датата е 6 август 1945г, а атомната бомба (позната още като „Little Boy”) избухва на около 1,968 фута над сградата, заличавайки за секунди лицето на един развиващ се град, както и десетки невинни граждани, живеещи в него. Интересен факт е, че  куполът на сградата изненадващо претърпява само структурни промени и остават дори руини след такова тежко атомно нападение. Този монумент остава нереставриран.

Oradour-sur-Glane, Франция:


10 юни 1944г. – ден, който ще остане като един от най-позорните в историята на Франция. За да обрисуваме ужасяващата картина от незабравимия юнския ден ти предоставяме чудовищни данни и цифри – 642 убити във френското село Oradour-sur-Glane от войски на СС, които впоследствие разрушават цялото село. Загиналите тогава са на възраст от седмица до 90 години. Френският президент Charles De Goulle обявява невинните жертви за мъченици, а селото за мемориал-музей.  Руините са запазени като музейна експозиция, а посетителите, които разглеждат това място запазват мълчание в знак на страхопочитание и респект до напускане на историческия обект.

Kaiser Wilhelm Memorial Church, Германия


Като център на силата за нацистка Германия, Берлин е  силно бомбандиран през последните 2 години от войната. Църквата-мемориал Kaiser Wilhelm е строена от 1891 до 1906 г. Запазената кула на старата църква е останала успоредно до модернистичната Нова църква, строена след войната.
  

Old Steam Mill, Volgograd, Русия


Построена от трима етнически немски братя през 19-ти век, една от малкото оцелели сгради след страховитата битка в Сталинград. Колко големи са били щетите и разрухата по време на войната? Гледай филма Enemy At The Gates,ако все още не си го направил. Днес сградата се намира до Панорамния музей, в който са съхранени оръжия, използвани по време на войната, включително снайперът на Vasily Zaitsev.


Temple Church, Англия


Английският град Bristol е бил основна цел на немските воено-въздушни сили в Англия, а това се дължи на фабриките за производство на амуниции. Близо 1300 души са загинали и почти 90 000 сгради са били разрушени в 6-месечен период от ноември 1940г. до април 1941г. в Bristol Blitz. Църквата Тemple Church e понесла бомбените атаки от Втората световна война, като впоследстие бива реновирана.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *