Как да оцелееш сред най-дразнещите коледни клишета

Тихо се сипят непоносимите коледни клишета, в които всяка година се опитват да ни забъркат. Чети и внимавай.

  • 27.11.2013
  • от Цвете Тюлева

Знам, че много се кефиш на зимата и снега. На оня, затрупвал те в детството ти, което обаче – изненада – е отдавна отминало. Така че се стегни и спри с лигавщините, предшестващи Коледа. По-добре помисли за оригинален подарък, почивка на топло и да – изтрий досадния си коледен статус в началото на декември.

УАУ, РЕКЛАМИТЕ

Те са ония, които, дори ако си забравил – те подсещат през час, че да, наистина и тази година ще дойде тая толкова мила и топла Коледа, която преди всичко ще изпразни джобовете ти като за последно. Нова година – стар следпразничен късмет да посъбереш останалото и да рефинансираш кредита си. Никак не съм окрилена от идеята да бъда облъчвана с какво ли не просто защото идва Коледа. От новия модел на колата, която така или иначе сега не мога да си купя, до ексклузивната футуристична ютия, от която просто нямам нужда. Въпреки уникалните намаления сега и никога вече, внимавай с дистанционното, защото от него тръгват повечето злини в съвременния свят. И харчи само за неща, които наистина ще те направят щастлив. Така де, празниците са предимно с тая цел.

HAPPY FAMILY, АМА ДРУГ ПЪТ

Това е като да си живял кротко и необезпокояван от многобройната си рода и изведнъж да решиш да вдигнеш тежка сватба. Изсипват се безброй далечни лели и вуйчовци и те мачкат сякаш си на 5. За щастие нямам късмета да имам кой знае колко голямо семейство, но честно казано, и малкото ми стига. Представям си обаче какво ти се случва, ако ти си от ония вечно движещи нанякъде индивиди, които около празниците са длъжни за малко да поспрат, за да се запознаят с цялото си семейно дърво. Кому е нужно това толкова престорено сродяване, и то точно във време, в което така или иначе нямаш… време?

Ако някой не ти се обажда през останалото време от годината, защо се сеща точно в края й, по дяволите?

Гласувам твърдо за топлия вариант мама, татко, батко и аз, вкусна пуйка и ароматно червено вино. И нищо гравитиращо около клишето „тежки маси с близки непознати хора“ не ми е коледно, нито даже приятно. Представи си, ако всичките ти далечни братовчедки доведат и ревящите си хлапета. Честита Коледа, дет’ се вика.

КОЛКО ДА Е ПРИЯТЕН КУЧИЯТ СТУД?

Дълбоко е убеждението ми, че лятото е оня сезон в годината, който окрилява и най-приземените, а студът и зимата идват толкова нелогично, че всеки път ми идва да се гръмна. Не знам кой наистина вярва в теорията, че е хубаво да е студено просто защото с него идва и така любимата Коледа. Подаръците са едно, а вятърът, кишата и вечно изненаданият от снега софийски градски транспорт са си съвсем друго. Така че не се прави на толкова влюбен в зимата, а си признай, че предпочиташ да беше роден някъде около Доминикана. Там също си имат Дядо Коледа, но той идва на сърф. Ако се окаже и нудист – ето ти един къде-къде по-забавен празник…

КОЛЕД(Г)А!

Все си мисля, че неработещите имат по-яка Коледа. Някак си по-възможно им е да се махнат някъде на по-топло и да пропуснат цялата лудница около колективното празнуване. Добре де, настина, има значение къде, с кого и по колко работиш. Ако си благословен това да е малък екип от свежи хора, с които не се задържате много в офиса, но за сметка на това сте приятели – чудесно. Но ако е именно обратното? Не говорим за варианта да напуснеш гръмко точно преди да си изтеглиш и тазгодишния партньор по подаръци. Иначе и това можеш да направиш, ако си любител на предколедната драма. Но ако все пак решиш да изтърпиш превзетата колегиална еуфория, по-добре го направи по най-безболезнения начин. И със стил. Облечи нещо малко по-смело, шокирай колежка. Забавлявай се и танцувай дори с оня смешно-симпатичен колега, който е гъвкав и чува музиката точно колкото коледното дърво в ъгъла. Говори си с хората, с които иначе нямаш много-много какво да си кажеш. Току-виж откриеш, че в другия коридор се подвизават интересни персонажи, за които не си подозирал. И спри да приемаш лично речта на шефа. И той е човек, и на него му е писнало от коледни партита.

СТИГА С ТИЯ МОЛОВЕ

Бъди повече от превъзбуден масов потребител, който гледа коледни филми и след това изяжда половината Макдоналдс. Ако искаш да се спасиш и от непланирани срещи с досадни-съседи-бивщи-бременни-съученички-и-кой-ли-не, просто тази година недей да се юрваш с колата до мола, и то точно в деня преди брадатият да слезе през комина. Алтернативи, колкото и да не вярваш – има. Една от тях е да направиш саморъчно подаръците на най-близките си – хем ще си спестиш стреса и част от парите, хем ще избягаш от клишетата. Не е нужно да сглобяваш нещо супер сложно, едни hand made обеци или patchwork подвързия за книга са си много приличен, та дори личен коледен дар. Друг добър вариант е да пазаруваш в малките закътани магазинчета, вече пръснати из цяла София или – още по-удобно – да се гмурнеш в необятния свят на онлайн купуването. Но го направи точно сега, ако искаш да се класираш за Коледа. А ако ти липсва цялата скалъпена еуфория на моловете – украси дома си, пусни си коледни песни, опечи сладки с канела и покани приятелите си за приятна предпразнична загрявка.

ПО КОЛЕДА НЕ СТАВАТ ЧУДЕСА

Ако някой те е излъгал в обратното, по-добре порасни. Този приказен оптимизъм може да те сгрее само ако си от тези, които предпочитат да мечтаят, а не да действат. Познай какво? Всичките чудеса, за които си чел в детските книжки, ще трябва да си ги сбъднеш сам. Така че час по-скоро се сбогувай със сладкия си наивитет и се вземи в ръце. Няма нищо по-хубаво от Коледа, на която всеки е нечие чудо. Направи нещо мило за някого, когото обичаш – подари почивен ден на майка си, като свършиш нейната работа; не говори колко си сърдечен и широко скроен, а наистина занеси старите си дрехи в дом за деца без родители. Това, между другото, можеш да го правиш по всяко време на годината. Защото Коледа често е повод да се направим на по-добри, отколкото сме. А истинското чудо е да подаряваме надежда не само когато някой ни гледа.

И след като ти дадохме съвети за оцеляване по Коледа, виж и как да ти се получат нещата в градския транспорт въпреки най-дразнещите типажи, които го обитават.