Ако си дал, значи има смисъл да си тук

3 добри причини да дариш част от вещите си

  • 22.08.2017
  • от Стефани Калчева

Знаеш хубавото чувство, когато си купиш нещо ново, нали? Онова гъделичкане, че имаш красива дреха/вещ, която е единствено твоя и те кара да се чувстваш по определен начин. Е, има и по-невероятно усещане и колкото и да е странно, то е да даряваш редовно и да усещаш как хубавите ти вещи отиват в ръцете на човек, който няма такива.

Ето три добри причини да го правиш често:

Променя гледната ти точка
Лесно е да се обсебиш от притежанията си без значение от тяхната материална стойност. Самият факт, че притежаваш, добавя неприятния нюанс, че нещо (или някой) на всяка цена трябва да остане само твое, дори и да не знаеш какво да го правиш точно. Затова, вместо да обикаляш вечер вещите си като Скрудж златото си, се научи да се освобождаваш от тях и по този начин да си извоюваш независимост.

Например ако си залееш книгата с кафе или счупиш ваза от Рим, да не получиш инфаркт и язва едновременно, а да въздъхнеш, да почистиш и да си напомниш, че нищо фатално не се е случило.

Ефектът на доминото
Понякога хората просто не се сещат, че могат да направят дарение или не отделят време да проучат къде може да стане лесно и бързо, затова им трябва подтик, примерът на друг човек, за да си кажат: „Да, имам толкова излишни неща, които могат да зарадват непознат човек, ще пиша на Х да питам как точно се процедира“, и така колелото се завърта. Понякога само с един статус става верижна реакция и от идеята на един-единствен човек се събират стотици неща, които ще бъдат в полза на искрено нуждаещи се. Няма смисъл от изводи тип „не мога да спася целия свят, така че няма смисъл“, има смисъл винаги, дори да става дума само за едно-единствено човешко същество.

Пространство за емпатия
Буквално ще имаш пространство и ще осъзнаеш колко заринат си бил досега! Но също така ще се освестиш малко и ще осъзнаеш колко много имаш на фона на останалите и как имаш способността да помагаш, да си част от кауза. Понякога толкова забиваме в рутината, че забравяме какво се случва извън нашия комфорт и ежедневни битови проблеми. Така че е супер отрезвяващо да разгледаш сайтове и събития за благотворителност, има все повече такива и със сигурност ще намериш твоята кауза, от която хем ти ще се почувстваш добре (да, нищо не е на 100% алтруистично), хем ще дадеш малко светлина на друг човек.

Не си живял напразно, ако си дал, пееше Емил Димитров и вярвам, че е така.

Всичко това е и причина за усмивка, а още 26 такива, четем тук.