Интернет любов

Има ли полза от сайтовете за запознанства, как да ги използваш максимално добре и какво не трябва да правиш в никакъв случай

  • 10.09.2013
  • от Ели Цонова

Напоследък все по-често чувам мои приятелки да ми разказват за „ще те изпапкам“, „пич с кола“ или „котарана“, с които са се запознали в интернет. Знам, че не е лесно да намериш голямата любов, когато по цял ден си на работа, после пазаруваш, прибираш се и след една не достатъчно дълга нощ започваш да повтаряш рутината. Но ако от отчаяние попаднеш на грешния сайт за запознанства, губенето на време в не особено култивирана компания ти е в кърпа вързано.

Като цяло не е нищо ново да търсиш партньор в сайт за запознанства. Почти всички сме имали профил във flirt4e.com навремето, качвайки позьорски снимки тип „duck face” пред огледалото в тоалетната на някой клуб. Това е окей, когато си на 14. Минеш ли заветното пълнолетие, е хубаво да преосмислиш как искаш да те приемат хората около теб. Нищо не ти пречи да продължиш както досега, но не се учудвай, когато получаваш покани за приятелство от въпросните гореспоменати екземпляри.

Има няколко неписани правила, на които трябва да обърнеш внимание, когато решиш, че сайтът за запознанства е единственият ти шанс да срещнеш потенциално гадже.

ВНИМАТЕЛНО СИ ИЗБЕРИ САЙТ

Много е важно от самото начало да инвестираш време в сериозен сайт. Всъщност много зависи от това, какво търсиш. Ако ти е само за секс, www.gepime.com ще ти свърши чудесна работа, но голямата любов не се подвизава там. Нито пък във Фейсбук. Затова пък там има много хора, които само чакат да качиш снимка по бански. Като цяло социалните мрежи са се превърнали в платформи за секс и политика, но без да се впускам в тази тема, ще кажа само, че следващия път, когато получиш покана за приятелство от непознат във Фейсбук, не я приемай в никакъв случай.

Сериозните дейтинг страници имат повече полета за лични данни и интереси, отколкото за снимки. Друг добър показател е, че когато качиш снимка, админът ти я одобрява едва след няколко часа – така е гарантирано, че няма излишни голотии преди първата среща.

онлайн дейтинг, Интернет, любов

 

СЪЗДАЙ ДОБЪР ПРОФИЛ

Профилът ти е като визитка. Няма как да впечатлиш някого със страхотните си качества, ако снимката ти не приканва да кликнеш върху нея. Не казвам, че трябва да си гол, просто гледай да е културна, без странни физиономии, скъсани дрехи или бивше гадже. Паспортните снимки също са абсолютно табу – не кандидатстваш за работа или поне не платена, затова не е много удачно да изглеждаш прекалено спретнат и сериозен, защото хората ще те помислят за скучен. И е хубаво, преди да изредиш какво не търсиш, да напишеш какво търсиш. Няма кой да ти чете мислите през екрана.

НЕ ЛЪЖИ

На лъжата краката са къси. Ако и твоите не са дълги като на газела, по-добре недей да изопачаваш истината. Щом си се записал в такъв сайт, значи искаш в един момент да излезеш на истинска среща, а там няма как да оправдаеш логично спонтанното напълняване с 20 килограма.

УСТАНОВИ КОНТАКТ

Не се впускай в романи, когато пишеш на другите юзъри, които са ти допаднали. Абсолютно противопоказно е да издаваш прекалено много лична информация в началото, никой не иска да се занимава с чужди проблеми на първа „среща“. Бъди съвсем easy going, кажи, че човекът ти е симпатичен и би искал да го опознаеш по-добре. Недей да вулгарничиш, нито пък се опитвай да звучиш интересно - и в двата случая ще има точно обратния ефект.

онлайн дейтинг, Интернет, любов

КАЗВАЙ НЕ

Ако някой ти поиска „по-пикантни“ снимки, включване с уеб камера или да ти дойде на едно късно гости, има само един правилен отговор и той е „Не!“. А след това блокираш съответния човек, независимо колко готин ти се е струвал. Не е слабост да защитаваш личното си пространство, но определено не е основа за стабилна връзка да си разменяте голи снимки преди първата вечеря.

НЕ БЪРЗАЙ

Не е нужно да се видите на втория ден, колкото и добре да ви се получава писането. Ако пък чак толкова не можете да устоите един на друг, чуйте се по телефона и вижте дали ще продължавате да бъдете толкова словоохотливи, колкото и досега в чата. Истината е, че както компютрите, така и телефоните са станали вид маски, зад които се крием. Много по-лесно е да напишеш на някого нещо, отколкото да му го кажеш директно в лицето. Тази псевдо смелост изопачава действителния ни облик и създава един аватар, който дори би могъл да уплаши потенциални партньори, оставяйки грешното впечатление, че сме нахакани или цапнати в устата. Затова златното правило е: „Не казвай нищо, което не би казал face to face!”.

НЕ ГУБИ НАДЕЖДА

Ако и ти си романтик като мен, но съдбата не ти показва достатъчно често, че любовта не е фикция, трябва сам да си го повтаряш от време на време. Може да отнеме месеци и дори години, докато срещнеш човек, с когото можеш да говориш на повече от две теми. Дали в уеб пространството или навън, да си паснеш с някого не е лесно, а е дълъг процес на опознаване, споделяне на поне няколко общи интереси и приятни емоции. Няма идеални хора, затова не очаквай да ги откриеш. За сметка на това има хиляди идеални комбинации от двама души, които заедно да израстват като личности по време на връзката си.

Няма причина да не се позабавляваш в някой от многото сайтове за запознанства, които ти предлага Интернет. Просто бъди себе си и рано или късно ще попаднеш на някого, с когото да пренесете отношенията си в реалния живот.

А когато дойде време за първа среща, не се страхувай да покажеш на човека срещу теб, че го харесваш и го хвани за ръка.