Mexico Winter Sun

Как се живее на 30°C през зимата

0 коментара Сподели:

Сигурно си попадал на разни Winter Sun оферти в нета за екзотични почивки от другата страна на полукълбото, където в момента е лято или в моя случай – зимата е 30 градуса. Истинското значение на този израз разбираш едва когато прекосиш океана и полетиш, изключиш мобилния и превключиш на локал вълна, захвърлиш всички дрехи, стъпиш на белия пясък, скочиш в тюркоазените води, а зад гърба ти има само дюни с диви палмови гори. Тогава се сещаш за Галилео Галилей и осъзнаваш, че ние също може да се движим около планетата, да сменяме сезони и вечно да е лято. Стига да го желеш достатъчно силно и да вярваш в мечтите си.  

Винаги съм вярвал на интуицията си. Тя много добре знае кое е правилното място за мен. Когато преди няколко години попаднах на клипчета от BPM Festival в Playa Del Carmen и продължих да сърфирам виртуално из плажовете в района, вече имах цел и реалити пътешествието ми беше просто въпрос на време. Мисълта за лято, плажни партита с любимите ми DJ-и, екзотичната природа, вкусната храна и любопитството към непознатата култура ме глождеха постоянно, докато един ден не попаднах на страхотна цена за самолетен билет и без да го мисля много, направих няколко бързи стъпки към плащането и отпечатъците ми в пясъка. Предварително бях рисърчнал за евентуални разходи като Airbnb, Rent-a-car, Activities и цените в ресторантите, които бяха по-ниски и от родния стандарт. Намерих си боен другар и чаках датата 5 януари.

Точно когато в България прогнозите бяха за -22 градуса, аз кацнах на летището в Cancun на +27°C. Пътувах само с ръчен багаж, пълен набор от Т-шърти за две седмици и чифт плувни гащи (които почти не свалих). След като взехме колата от pick up пойнта, се отправихме към новата ни къща в Santa Fe, Playa Del Carmen. Разстоянието от 65 километра се взима за около час, без значение в коя лента караш. Правилата за изпреварване тук са по-особени.

Често се случва да няма маркировка и като прибавим маршрутките (подобни на нашите) и това, че почти всеки кара на аварийни с висока скорост, разбираш, че трябва да си постоянно нащрек. Ха-ха. Кварталът, в който пребивавахме следващите две седмици, беше супер приятен, с едноетажни цветни къщички, забулени в палми и само локал усмихнати хора. Малко отдалечена от центъра на Playa, на 6 минути с кола, което отначало виждах като минус, но след като се пуснахме към 5 Avenida (главната 🙂 и се почувствах на Веселата в Созопол, бях супер хепи с локацията. Удивително е как само за 40 години Cancun и Playa за 25 от рибарски селища са се превърнали в малки градчета, приемащи милиони туристи целогодишно. В датите около BPM туристите са главно фън хора. Навсякъде виждаш лицата на разни super star DJ-и – дали на билбордове или разминавайки се на улицата.

TRAVEL TIPS

Най-добри цени може да намериш от Thomson и British Air – около 350 паунда.
В Playa Del Carmen има доста приятни частни Airbnb-та за около 700 лв. за 14 дни.
В Мексико се пътува без виза. В самолета ти издават миграционна карта за 6 месеца.

Просто в този период от годината всички се събират тук и партито е 24/7, било то в големите beach барове, импровизирани сцени в джунглата и rooftop барове. Енергията, която се усеща, бих сравнил с тази в Ибиса. За съжаление, както често се случва на подобни събития, интересите на наркокартелите и войната между тях сложиха край на този фестивал. Сигурно си чул за престрелките в Blue Parrot. Истината е, че като един ярък представител на бедните държави Мексико крие и своите рискове, но специално в тази част има полицаи в пълно снаряжение на всеки ъгъл. Което ти дава спокойствие. Единствено неприятното е, когато те заплашат с 3 дни арест за малка нужда на обществено място, казвам от личен опит. Ха-ха. За щастие и тук нещата се решават с подкуп, с който си плащаш и за весела история, която прави нещата още по-колоритни.

GOOD TO KNOW

Паркира се само където има бяла лента. Иначе оставаш без номера.
Давай поне 10% бакшиш. Тук повечето хора от обслужващия персонал не получават заплата.
Не оставяй личните си вещи без надзор.
Плами знае 😀
Когато си купуваш нещо от улични търговци, се пазари за цената.

Като истински чревоугодник предварително бях проучил всички местни специалитети и с помощта на любезният ни  хост открихме доста яки места за типична мексиканска кухня, които се казват cochina. Ха-ха. Още със сядането получаваш разни люти разядки с тортила чипс, странно, че зелената е по-люта от червената. Опитахме  непознатите за нас салата от кактуси, ананас с лук и jalapeno, познатото ни гуакамоле и паста от черен боб – frijoles. След тази увертюра идва и ред на такосите. Тях си поръчваш с месо (al pastor – свинско, aranchero – телешко, филе от риба, с гъби и лук). Комбинациите са всевъзможни. Подобна е ситуацията с боритосите и кесадията. От любопитство може да пробваш и Chilaquiles или направо Mexican Plato, в което имаше нещо като чушка бюрек. След всички традиционни „гозби“ се насочихме към ресторантите с морска храна. Там ядохме всичко + лобстер  1,300 кг за 30 лв. – 300 песос. В Лондон един негов събрат струва толкова в лири.

WHERE TO EAT

Restaurant Mar Bella, Cancun -Това е мястото за морска храна в полуострова!
Los Hijos del Mar, Playa Del Carmen – рибен ресторант. Модерен, вкусен и евтин.
La Cueva del Chango, Playa Del Carmen – едно от най-известните заведения с мексиканска храна. Винаги се чака.
El Fogón, Playa Del Carmen – заведение за бързо хранене. Супер евтино, вкусно и с мариачи. Тук си говорих с Bonobo.
El Camello, Tulum – това определено е хитът за сезона. Намира се в края на селото.

На територията на целия район Юкатан има над 160 activities паркa, които са се настанили в джунглата или в пещерите със сенотета. В един такъв карахме АTV и бъги в супер тежък маршрут, но вдигнахме яко адреналина. Пускахме се на Zip Lines, от кула до кула, плувах­ме в едно от прекрасните им сенотета… всичко това за цена от 25 долара. Редовната цена е 120 долара. Тук просто намерихме правилния  човек. Ха-ха. Плувахме с костенурките на Acumal и най-накрая се гмурках в коралов риф, втория най-красив в света, на остров Cozumel, където наехме една костенурка кабрио и го обиколихме целия. Всеки ден и всеки час имаше какво да се прави. Но най-най-красивото и най-моето място обаче се оказа Tulum.

TO DO LIST

Отиди в някое от многобройните им сенотета – препоръчвам  Azul.
Задължително посети fun парковете – Xplor, Xcaret, Aventuras Mayas.
Плувай с костенурките на Acumal.
Гмурни се във втория най-як риф в света на остров Cozumel.

 

За него може да изпиша списанието от край до край. За разлика от Cancun и Playa  то все още е останало по-диво. Не говоря за селото, което е на 7 километра от плажната ивица. А за Boca Paila, уличката която върви успоредно на плажа от руините до края на ръкава, минавайки през истинска запазена биосфера и частта с малките бутикови къщички, вкопани в пясъчните дюни, между пал­мовите гори. Всички хотели са построени от естествени материали, все едно изхвърлени от морето. Тук няма чадъри. Няма кич. Тук към даденостите от mothernature просто е добавена душа и сърце и се е получила страхотна хармония, която аз смело наричам HEАVЕN. По уличката има ресторантчета и магазини, които са в абсолютния стил. Превозното средство тук е колело, старо раздрънкано, но такова, даващо страхотна свобода. Влюбих се в това място и обещавам да се върна. Viva Mexico <3     

Надникни в INSTAGRAM-а на Влади – ще откриеш снимки на чудни пейзажи, на слънчеви плажове и на Влади по бански.

Като си говорим за пътешествия, ето ти маршрут и за Лисабон.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *