City Walk: Лисабон
Травъл гайд от Влади Герасимов
Още от дете, когато опознавах големия свят чрез малкия ми глобус на бюрото си, имах една игра. Завъртах земното кълбо силно и го спирах с пръст с идеята, че където той сочи, там ще отида, като порасна. Случайно или не, най-често ми се падаше Португалия. След дъъъъълги обиколки насам-натам, най-накрая дойде ред и на Лисабон. Не знам защо толкова го отлагах, след като има директен полет с Bulgaria Air. Букнах си билет за началото на октомври почти в последния момент на доста приятна цена, при това с луксозния Airbus A319 J, Recaro седалки и толкова добри пилоти, че мекото кацане не бе усетено от родния турист и безмалко да пропуснат аплодисментите. Те дойдоха, след като стюардесата (също доста добра) ни приветства на португалска земя с 30 градуса на въздуха. На това му се казва топло посрещане, нали?
Летището в Лисабон е почти в центъра, така че може да замениш метрото и да си вземеш Uber за 7 евро. AIRBNB пък може да откриеш от 60 – 80 лв. за стая и 100 – 140 лв. за апартамент. Имайки предвид, че цял ден експлорвам града, в случая се спирам на вариант едно и пренасочвам бюджета за други удоволствия в живота тук.
Лисабон е като шоколадова бонбониера асорти, всеки квартал и всяка уличка имат собствен живот.
Керамичните плочки и красивите врати по сградите, магазините за всякакви коркови изделия, сладкарничките за Pastel de nata, морските ресторанти, жълтите трамваи и малките рикши, които катерят колоритните хълмове със спиращи дъха гледки към реката, мостовете и статуята на Исус. На следващите странички споделям няколко задължителни места за твоето лисабонско кръгче.
Alfama & Мouraria
Alfama е един от най-старите квартали. Дотам може да се качиш с прочутия трамвай №28 или просто да се загубиш в малките улички, които са изпъстрени с малки магазинчета за керамика, вълна и корк. В района на Mouraria пък се намира крепостта Sao Jorj, от която се откриват страхотни гледки към града, моста и реката.
lx factory
Това е мястото за всички цветни хора в Лисабон, без значение дали ще ги определяме като хипстъри или хипита. Индустриалното пространство е приютило на едно място най-разцъканите магазинчета, ресторанти, галерии и артисти. Пикът от хора е на неделния маркет.
Pink street
Официално улицата се казва Nova de Carvalho, но когато преди години архитектът Jose Adrao решава да я боядиса в розово, тя става по-известна като Pink Street. Идеята за промяна на цвета е да превърне тази част на града в хъб за културните и творчески събития.
Cascais
Cascais се намира на 30 км от Лисабон и е чудесна идея за еднодневна екскурзийка. До него се стига само за 40 минути с влак, при това на цена от 2,20 евро в посока. В миналото е бил рибарско селце, дом на кралското семейство. Сега туристическото градче е известно с големия улов на октоподи, които местните ресторанти готвят така, че да си оближеш пръстите.
Bairro Alto
Bairro Alto е най-популярният квартал сред хората на нощния живот. По тесните улички и дори по стръмните стълбища заведенията се сливат едно в друго. В повечето случаи те отварят след 19 часа и са фул до сутринта.
През деня пък може да се пошляеш по арт магазинчетата, галериите и гледки от високо. Кварталът определено е интересен по всяко време на денонощието.
Като запален food турист и истински чревоугодник идвам в Лисабон с нагласата да опитам повечето от местните специалитети. Споделям от опит и с някой килограм отгоре моя послевкус от португалската кухня. Pastel de nata, филе bacalhau са най-популярни неща за хапване в Лисабон.
Десертът от многолистно тесто с яйчен крем и канела е приятен на вкус, но ми се струва малко прехвален. Филето от треска си е местен вариант fish & chips. В повечето случаи пропито с мазнина и солено повече отколкото трябва, поне според моя вкус. Другият специалитет, който опитах, беше сандвич Francesinha. Три филии с хляб и между тях наденички, пържола и шунка. Върху тях яйце и разтопено сирене, гарнирано с картофи. Калорийна бомба, която ти дава заряд за цял ден обиколки.
Както един сервитьор ми каза: ние ядем големи количества с много сол и много захар. След като задоволих любопитството си, минах на проверени рецепти с морска храна, където риск няма. Вкуса на пресните гриловани сардини, простите скариди с чесън в саханче и октопода от Cascais с лук, сладък печен картоф и кориандър ще запомня завинаги. Препоръчвам ти сандвич със свинско месо в сос и прясно изпечена питка. Печените кестени от улицата са чудни! Супер впечатлен съм от десерта им Telhas De Amendoa – от филирани бадеми, белтъци, захар и масло. Само за 1 евро. За пореден път се убеждавам, че най-простите неща са най-вкусни.
Cervejaria Ramiro
Щом си в Лисабон, значи задължително трябва да посетиш Cervejaria Ramiro. Това е едно от а must местата, препоръчано ми както от местни хора, така и от всички гайдове, които чекнах. Освен апетит тук трябва да имаш и късмет, за да си намериш маса, поне без да чакаш 30 минути на опашка.
Най-поръчвани тук са кралските скариди, раците и едни страшни скариди с чесън!
Restaurante O Palacio
Личният ми фаворит! Намерих го случайно на път за LX Factory. Привлечен от витрината с морски дарове, интуицията и аромата, веднага влязох вътре. Преди да си поръчам, добре огледах чуждите маси. Най-много си харесах една невзрачна тенджерка, под капака на която ме чакаха всички морски обитатели от витрината в доматен сос с ориз.
Marisco na Praça
Само да отбележа, че този ресторант се намира в Cascais, под купола на големия им маркет. Тук отново съм да ям морска храна, но с едно конкретно желание. Октопод. Той е като запазена марка за това градче, а ресторантът е може би най-добрият от това, което видях по улиците и в интернет. Беше страхотен!
Pastries of Bethlehem
Няма как да пропусна най-популярното място за Dе nata в Лисабон. Рецептата за малката кошничка от многолистно тесто с яйчен крем се пази в тайна вече 200 години. Въпреки че на ден тук се правят над 4000 десерта, вкусът е един път. Пробвах и на други места, тук се отличаваше!
Time out market
Ако не ти се обикаля целия град в търсене на най-добрите ресторанти, просто отиди до Time Out Market. Уникално място! Колегите от популярния по цял свят гайд са измислили топлата вода, като на едно място са събрали 30-те най-добри в бизнеса под един покрив.