Какъв коледен тип си

Тест с елха

  • 14.12.2016
  • от Красимира Хаджииванова

Коледа идва и това е видно почти отвсякъде (с изключение на уличната украса, разбира се - последното нещо, което има по българските улици по Коледа, е украса!). Естествено, всеки свързва празника с различни символи - белобради старци, морни Снежанки (с пресен чесън), елени, шейни и елхи. Сега няма да обсъждаме колорита и разнообразието на всички коледни атрибути, а ще се спрем само на един от тях и придружаващите го дейности. Елхата. Коледното дръвче. Временната иглолистна флора, която всеки забучва вкъщи тези дни. Може и да не сте забелязали, но изборът на дървото зависи от собствения ви натюрел. Ето как.

РОМАНТИК
Десет дни преди Коледа започвате да проучвате пазара. Обикаляте всички кьошета из града, оглеждате зорко и акуратно всяко дръвче. Говорите си с продавачите, питате ги откъде са, добра ли е реколтата и как е баба им. Накрая купувате най-чутовната, китна, ароматна и яркозелена елха. Стоварвате я насред хола, изваждате четири кашона с играчки, три торби с гирлянди и два пакета медицински хигроскопичен памук (50 стотинки пакетчето). Памукът се ръси с апломб върху елхата, след като същата е

покрита до върха с камбанки, топчици, орехчета, ошав, камъни Сваровски, чушки, краставици

и каквито още провизии намерите в хладилника (пликчета със замразен гювеч и кьопоолу не са подходящи за украса, понеже се разтичат и ще усмърдят квартала). Разбира се, елхата далеч не е всичко. Във всеки ъгъл щедро ръсите миниатюрни фигурки, изобразяващи Рождество Христово, като не пестите нито слама, нито овце - така, да има. На всеки голям прозорец окичвате лампички, които включвате всяка вечер точно в 7, така че отдалеч домът ви заприличва на Летище София в редките му моменти, когато не е скрито от мъгла, смог, сняг или друг природен катаклизъм. А на всяка стена пък, за да не ви е постен интериорът, закачате по един чорап, който напълвате с фъстъци, станиол и памук. С това украсата ви е почти завършена и сте готови да посрещнете Коледа с радост в сърцето.

ЧУКУНДУР

Тва Коледа, Нова година, Ивановден, Великден, Никулден и разни други простотии ги нямате за нищо.

Баба ви е разказвала, че хората си купуват някакви храсти по Нова година, но вие не робувате на модата, пък и тя отдавна умря. Баба, де. Все пак, докато гледате централната емисия новини и елхата, която се вижда на заден фон в студиото, капчицата човещинка, дремеща някъде зад лявата ви сърдечна камера, се събужда. В безумието си връзвате оръфана червена панделка на бръшляна и удавени във внезапен изблик на спонтанност, купувате на кучето пилешки трътки, вместо обичайните биволски тазо­бедрени стави, които му хвърляте на двора, когато се сетите. С това жизнерадостното ви коледно настроение се изчерпва и се връщате към нормален ритъм на живот.

ЕКОАКТИВИСТ
Значи, след застрояването на Черноморската ивица и изтребването на китовете в канадската акватория най мразите изсичането на елхи. Още през ноември сте напълнили пощенските кутии на съседите си с природозащитни позиви в епистоларна форма от типа

Купувайки жива елхичка, обричаш планетата на СМЪРТ!!.

За себе си взимате авангардна био елха от втвърден лимец и демонстративно я внасяте във входа на кооперацията в момент, в който знаете, че ще ви видят най-много комшии. Слагате я на циментовия под и не я украсявате с нищо. Нямате дори и лампички, тъй като всъщност не употребявате електрическа енергия. На Бъдни вечер хапвате малко коренчета от целина, пийвате айрян и пеейки си „Ой, Коледо, Коледо“, лягате в спалния чувал. На 25 декември ставате в 5 сутринта, обувате туристическите обувки и правите редовното си годишно изкачване на Понор планина, въоръжени със заострена пръчка и две хартиени торбички, в които събирате органични и неорганични отпадъци. Съвестта ви е чиста, природата - също.

РЕАЛИСТ
Всяка година едно и също, обаче пак ви е кеф. Купувате си средна по размер елхичка, може и борче, пък ако много го закъсате, кълцате с брадва няколко клонки от околния ландшафт и сте готови. Не помните колко здрави играчки ви останаха от миналата година. Сигурни сте в едно - гирлянди нямате, щото котката ги изяде и след това ги издрайфа зад пердето. На входната врата закачате камбанка, а в хола слагате купа с неузрели мандарини и един банан - така, за колорит. На 24-ти вечерта изяждате петнайсет сарми и две парчета питка, последвани от ошав, три портокала и парче саздърма, щото иначе не се издържа.

Преди да заспите, си мислите как на следващия ден сте на гости у пет вида роднини, което предизвиква нов прилив на стомашни киселини

и налага спешен перорален прием на "Мезим Форте". По-нататък не помните. В просъница чувате, че котката пак драйфа. Мамка ѝ и котка.

РЕЗУЛТАТИ
Припознали сте се като Романтик. Нашите препоръки - пробвайте да увиете елхата в розов балдахин. Ще й придадете сластно-кахърен вид. Припознали сте се като Чукундур. Нашите препоръки - сварете пилешките трътки, поне на Коледа не ги давайте на кучето сурови. Припознали сте се като Екоактивист. Нашите препоръки – на Коледа се отпуснете и хапнете малко свинско. Най-много да ви хареса. Припознали сте се като Реалист. Нашите препоръки - нямаме такива. Повечето хора имат вашите проблеми. Стиснете зъби и това е. Догодина ще свикнете.

След като разбра какъв коледен тип си, виж къде ще си на Нова година.