ЛЕТНИТЕ МУЗИКАЛНИ ФЕСТИВАЛИ: ОЧАКВАНИЯ VS. РЕАЛНОСТ

Ето от какво са направени мечтите

  • 19.07.2016
  • от Кристина Христова

Сладко очакване, потна и хаотична нощ, мускулна треска след това. На сутринта част от теб се пита “Това ли беше всичко?”, докато друга част крещи “Велико!”. Винаги ще помниш първия си летен музикален фестивал. Следващите също. Тридневна палаткова drum & bass инвазия, house оргия на плажа или рок вакханалия, усещането всеки път е разтърсващо, но и различно от това, което си си представял. Ето какво се случва, когато очакванията ти се сблъскат челно с фестивалната реалност.

Очакване: Ще стъпиш на фестивална земя грандиозно с походката на рап звезда.
Реалност: Гигантска опашка и мнооооого чакане на входа. Но пък можеш да си поприказваш с готини хора около теб.

Очакване: Ще се изфукаш с най-новите си кецове.
Реалност: На никого не му пука с какво си обут. Тълпата те е прегърнала здраво. Долната половина на тялото ти изобщо не се вижда и се чувстваш като във вакуум.

Вече не си сигурен дали не дойде гол от кръста надолу. Скоро обувките ти са целите в кал/пясък и… това е най-готиното ти преживяване.

Отдай му се напълно, без да мислиш за последствия и перилни препарати. Бонус: Ако някога си мечтал да нарисуваш на бузите си бойна окраска като на ръгбист, топвай пръстите в калта и давай. Сега ти е паднало.

Очакване: Ще видиш всичките си любими изпълнители.
Реалност: Ако има повече от една сцена, шансът приятелите ти да те замъкнат към най-комерсиалната част е голям. Просто приеми, че ще поглеждаш през рамо по посока на твоята любима банда с тъжния поглед на гладен басет, и се впусни в масовия купон.

Очакване: Ще си пийнеш яко, за да поддържаш фестивалния вайб.
Реалност: След третата бира за 6 лева, която разливаш по бедрата си, осъзнаваш, че не ти се пие повече.

Очакване: Ще развяваш коси, сякаш си в hair metal видеоклип от 80-те.
Реалност:

Ако замахнеш с глава, рискуваш да пукнеш една челюст, опряна в рамото ти.

Плюс това вятърът вее силно и е по-добре да си сплетеш косата. Освен ако не искаш да се сдобиеш с расти, създадени от вещите ръце на Майката природа. Не гледай как е по музикалните клипове. Реалността е сурова. Най-добре спри да ровиш из youtube около седмица преди феста.

Очакване: Сдобил си се с билети за ВИП ложата и ще се чувстваш като кралска особа на местата с най-добрата гледка.
Реалност: Висиш си сам извън купона. Вече разбираш как преминава работният ден на един оператор на охранителна камера.

Очакване: Ще си направиш най-яките клипчета и ще шашнеш всички с тях.
Реалност: Схванат лакът, загубени мегабайти и пропиляна младост. Ако някой някога е изгледал цяло клипче от концерт (свое или на приятел), нека да пусне коментар под тази статия, за да му стисна ръката виртуално. Досега не съм срещала такъв човек. Зарежи телефона и се забавлявай.

Очакване: И все пак това ще бъде просто поредната вечер под звездите с малко музика и танци.
Реалност: Преживяването е жестоко! Буквално и преносно.

Чувстваш се като малък щастлив електрон, едновременно свободен и част от нещо огромно.

След кулминацията, подобна на Големия взрив, тълпата се пръсва към изходите и ти отново се превръщаш в човешко създание.

Очакване: Когато всичко свърши, няма да заспиш, а ще посрещнеш изгрева на поляната/плажа и цяла сутрин ще подскачаш усмихнат и доволен от живота.
Реалност: Около 17.00 часа, докато открехваш гуреливи очи, се радваш че изобщо си жив. Не помниш кога си заспал, но май наистина беше по светло. А сега е време за втория ден от феста... Всичко започва от начало.

И все пак беше вълшебно, нали?

Избери си летен фестивал тук, събрали сме ти цялото инфо на едно място!