HAPPY HOUR: ЛЮБИМИТЕ ЛЕТНИ НАПИТКИ

Класиките в коктейлите с лек upgrade

0 коментара Сподели:

Напук на дъжда на нас ни е лятно и вадим шейкърите, за да забъркаме алкохолните ни фаворити за топлите дни. Лято без коктейли е като море без плаж и август без отпуска, т.е. тегава работа. Затова, без да чакаме повече слънце и покачване на температурите, ти представяме летните напитки, без които не можем в техния класически, безалкохолен и най-тренди вариант.

МОХИТО

Мохитото безспорно е кралят на летните течни изкушения и е безспорен любимец на бохемите. Този коктейл спокойно може да замени десерта заради сладостта си, а ние даже сме готови да разменим целия си обяд за един литър от него. Класическата рецепта не е никак сложна – бял ром, кафява захар, сок от лайм, листенца мента и сода. Безалкохолният вариант има няколко версии, като нашата любима включва освен махането на рома и добавянето на спрайт вместо сода и някакъв сладък сироп по твой вкус (пробвай малина или нар). Тренди версията за лято 2016 се нарича Champagne Mojito, като по кралски заменяме содата със шампанско, а за по-смелите добавяме малко пресен босилек към ментата.

ДЖИН ТОНИК

Другият летен любимец има само три съставки, но това не го прави обикновен, а напротив – изключнително специален. Трябват ти три части джин, четири тоник и една лъжица сок от лимон или лайм. Пробвай да добавиш и няколко тънки резена краставица, промяната е едва осезаема, но определено вдига нивото (и насладата) нагоре. Безалкохолната версия тук е малко скучна, защото на практика се получава тоник с лимон, но за да те поглезим, ти откриваме тайната тук, а тя е сироп с вкус на джин и тоник (не знаем колко е откриваем по нашите ширини, но както са казали  хората, който търси, намира). Модният вариант за това лято е лавандуловият джин тоник – към класическата рецепта добавяш една супена лъжица пресни листа от лавандула и воала.

СЕКС НА ПЛАЖА

Още една течна класика, без която лятото нямаше да бъде същото. За тази напитка ти трябват една част водка, една част портокалов сок, една част сок от червени боровинки и две части шнапс праскова. За безалкохолния вариант махаме водката и шнапса и ги заменяме с нектар от праскови и гренадин. Можеш да добавиш и сок ананас и/или кокос за повече сладост и екзотика. Новата версия на коктейла за този сезон е с привкус на пъпеш. За нея заменяме сока портокал с такъв от червен портокал и добавяме ликьор пъпеш. Знаем, че ако прекалим със секса на плажа, може да боли глава (или нещо друго), но всеки път определено си заслужава.

МАРГАРИТА

Митовете за това, кой, кога и къде е измайсторил този коктейл, са много, но фактът, че Маргаритата си остава най-хубавото нещо, което може да се направи с текила, е безспорен. За порция от тази  кисела наслада ти трябват седем части текила, четири части Коантро (или Трипъл сек), три части сок от лайм (и сок от лимон върши работа) и сол по ръба на чашата. Ако тази комбинация ти идва по-силна, винаги можеш да намалиш частите текила. За целомъдрения вариант миксираш равни количества фреш портокал, лимон и лайм със замразена лимеада. На запад се продава готова лимеада, а ти можеш да си я направиш, като смесиш и след това замразиш кубчета лед, разбити на скреж, със захарен сироп и сок от лайм.

И защото това е любимият ми коктейл, ти предлагам два нови варианта за проба през лятото. За Маргаритата с привкус на круши махаме или заменяме със захар солта по ръба на чашата и намаляваме с една идея сока от лайм, като добавяме сок от круша (една или две части) и ванилия. Другият ми фаворит е леко пикантен (точно както всяко лято трябва да бъде) и за него към оригиналната рецепта добавям пюре от диня и няколко тънки резена люта чушка.

P.S. Моля барманите да ме извинят, ако има допуснати неточности, но тук не професионализмът, а хедонизмът е водеща сила. Cheers!

ВИЖ И (ПРО)ЛЕТЕН КЕФ В ЧАША ИЛИ КАКВО НЕ СИ ПОДОЗИРАЛ, ЧЕ МОЖЕШ ДА ЗАБЪРКАШ С ВИНО

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *