РАЗКАЗВАЧЪТ НА ПРИКАЗКИ ДЕЙВИД БАУИ НАПИСА THE END!

„Не знам къде отивам, но обещавам, че няма да бъде скучно“

0 коментара Сподели:

Днес,на 69-годишна възраст, една ръка написа нещо, което дори самата тя може би никога не е предполагала, че ще напише. Край. Приказката достигна до своя end, а най-добрият й разказвач реши, че му е време да отиде и да попее някъде другаде. По-високо. Вечният Дейвид Бауи почина на 69 г., след като се бори с рака 18 месеца.

Сега обаче е един обикновен януарски следобед и вие знаете за небесното му пътешествие от доста часове. Ние пък много мислихме. Понякога за големите е трудно да се говори, особено когато са разказали всички музикални истории, които има за разказване, и са ни разходили през всички кътчета на душата и звука. Дейвид Бауи се ражда през 1947 г. в английското градче Брикстън и започва да се занимава с музика още от 13-годишен. Той е различен, не му пука от нищо и най-важното – сменя визията и стила си като истински магьосник. През 1969 г. казва „здрасти“ на света с песента „Space Oddity“, която става тотален хит във Великобритания. През 1972 г. Бауи решава, че му е доскучало вече, и се превъплъщава в анекдотичната фигура Ziggy Stardust, като това е и заглавието на албума, който издава. Преди излизането му Дейвид боядисва косата си в червено, появява се публично в женски дрехи и признава пред медиите, че е гей. Ние пък се смеем с глас и си казваме, че това си е нашето момче. Луд по цялата глава.

Усмивките ни продължават със соул албума „Young Americans“, където се крие и любимото ни парче „Fame“. Следват малко наркотици и доста звук – „Low“ (1977), „Heroes“ (1977), „Lodger“ (1979), „Scary Monsters (And Super Creeps)", „Under Pressure“, „Black Tie, White Noise“ (1993), „The Buddha of Suburbia“ (1993), „Outside“ (1995), „Earthling“ (1997), „Hours…“ (1999), „Heathen“ (2002), „Reality“ (2003), „The next day“ (2013) и др. Създателят на глем рока и един от най-известните артисти на ХХ век не ни остави с празни ръце, преди да замине. Едва миналата седмица, на рождения му ден в петък, излезе и последният му албум „Blackstar“. Албумът има само 7 песни. Седем важни неща, който Бауи имаше да каже и които ние въртим от сутринта в редакцията.

Истината е, че светът лесно се разделя с големите, защото те никога не са му принадлежали истински.

Бауи е поставен под номер 29 при проучване на Би Би Си за 100-те най-велики британци, списанието „Ролинг Стоун" го класира на 39-о място в списъка си на 100-те най-големи артисти за всички времена, а в нашата лична класация неизменно се нарежда в топ 10 на любимите ни небесни изпълнители. Те си правят страшни партита там горе и не спират да свирят, в което сме убедени.

Приживе Дейвид казва, че „онова, което харесва в музиката си, е, че успява да събуди духовете у него“. Не демоните, а духовете. Ние пък харесваме, че никога не му е пукало от нищо, защото на таланта много не му дреме. Той просто е.

Сипваме си по едно за теб, големи ни мистър Бауи, и ти казваме наздраве. Изсвири го за нас като за последно, а ние усилваме докрай.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *