МАСА ЗА ЕДИН, МОЛЯ!

Осмели се да прекараш времето си с човека, с когото си пасваш най-добре - със себе си

  • 12.08.2015
  • от Стефани Калчева

Омръзнало ти е да слушаш как няма да имаш пълноценна връзка с някого, ако сам не изградиш такава със себе си?

Историите за самодостатъчност ти се струват като пясък в лицето? Изобщо не проумяваш какво е цялото това пищене и томове литература, които размахват осъдително пръст, че търсиш спасение и комфорт в друг човек, а не в себе си?

Е, аз доста пъти съм присвивала снизходително очи на подобни фрази и съм се чудила дали не ги пишат хора, които просто обичат да се хвалят колко много знаят, могат и правят. Докато един ден случайно не ми се наложи да седя в кафене сам-сама за около два часа. Беше ми толкова зверски некомфортно, че нещо ми прищрака изведнъж – та аз не си позволявам да остана сама със себе си изобщо.

ПЪТУВАНЕ КЪМ СЕБЕ СИ

Само се замисли – ставаш, отиваш на работа, в офиса има непрекъснат поток от думи, задачи, телефони, мейли, на връщане метрото е толкова препълнено, че си ставаш интимен с всеки пътник по един особен начин, после чакаш на опашка в супера, като междувременно не рееш поглед в пространството, а по навик си проверяваш Фейсбука и пощата. В цялото това несекващо ежедневно жужене, врява, бързане ние сме отвикнали да се вглеждаме по-детайлно в себе си, да помълчим, да помислим, без да имаме нотификации, чат или дълъг безсмислен разговор с приятелка, докато чакаме автобуса, само и само за да правим нещо.

Какво може да се направи ли? Ще ти прозвучи налудничаво, но се покани на среща. Сам. Да.

Открих колко е освобождаващо и хубаво да седнеш сам в кафене с книга в ръка (за напреднали може и без книга), да наблюдаваш минувачите, да си изпразниш мозъка от брътвежи и срокове и просто да съзерцаваш. Ще се изненадаш колко неща не си забелязвал преди това...

ЕДИН ЗА ВСИЧКИ, ВСИЧКИ ЗА ЕДИН

Плюсът е, че не се съобразяваш с никого – отиди и гледай на кино филма, за който гаджето ти прибелва отегчено очи, вземи си любимите пуканки и ги изяж като пич сам. Шопингът, спортуването и театърът също могат да бъдат особено очарователни без придружител. И това съвсем не значи, че трябва да се превърнеш в единак, който навсякъде обикаля сам като кукувица.

Просто отдели време за себе си да се опознаеш, да си помълчиш, да си доставиш удоволствие с огромна мелба на маса за един, а защо не и пикник в парка? Когато човек успее да се почувства удовлетворен от собствената си компания, става притегателен и за околните.

Освен това ти дава приятното усещане, че можеш и без външни фактори да си щастлив. А когато си си самодостатъчен, това те предпазва от вкопчването и отчаянието по приятели или партньор. Както знаем, никой не обича да му се лепват като марка за плик и това отблъсква повече от всичко останало.

Лятото е перфектният сезон да опознаеш с нови очи града, в който живееш, да се поглезиш в ресторанта, който винаги подминаваш, и да обърнеш повече внимание на любимото си позабравено хоби. Терапевтичният резултат е сигурен, дерзай!

Използвай момента да напишеш писмо до себе си след 10 години. Ще се изненадаш колко неща ще напомни на тазгодишното ти аз!