Терасата - склад или зона за релакс

Твоят домашен оазис е на няколко идеи разстояние

  • 01.08.2015
  • от mirmasta

Някои хора дори не предполагат с какъв личен оазис могат да се сдобият, при това в собствения си апартамент. Достатъчно е само да обърнат малко повече внимание на терасата и да погледнат на нея като на още едно помещение към дома, изключвайки версията му на склад или продължение на мазето. Не знам колко постижимо ви звучи, но да превърнеш балкона в зона за релакс не е никак трудна задача, стига просто да го поискаш и да си го представиш, а картинката е следната - ти, слънцето, цветята, прохладният вятър и любимата ти книга. Ммм да - идеалният следобед.

Звучи прекрасно и ще стане прекрасно, така че е време да "освободиш" терасата от всички натрупани "ценности" и най-накрая да им намериш място, след като са ти толкова необходими. Махни всичко, за да започнеш преобразяването на чисто. Преди да развихриш въображението си обаче, измери квадратурата й точно. Не се притеснявай, ако тя е малка, а го приеми като предизвикателство. Милиарди са малките тераси, превърнати в място за релакс, пък и не по-малко са мебелите, създадени за такива случаи. Точно затова са ти необходими размерите. Ако мислиш да я обзавеждаш, купувайки нови мебели, освен на габаритите им обърни внимание и на това, от какво са направени. Тъй като ще стоят на открито, трябва да са издръжливи на външни условия.

Предвиди всичките сезони, освен ако не решиш да ги прибираш и вадиш при всеки един дъжд.

Също така не прекалявай с броя им, защото е много вероятно да претрупаш пейзажа. Избирай само необходимото и компактното. Лесно ще се ориентираш, като си направиш скица на това, което искаш да постигнеш, и се съобразяваш с нея. Начертай я с реалните размери на терасата и ще ти помогне много да добиеш яснота по най-важния въпрос - с какво пространство разполагаш за столове, маса и зеленина. Това е начинът нагледно да разбереш за какво имаш място и къде да го позиционираш така, че да остане свободно пространство за декорация и движение.

Естествено, можеш да пропуснеш магазините за мебели или поне да ги сведеш до минимум, като натиснеш бутон "креативност". Какви са плюсовете ли - индивидуален дизайн по твой вкус, при това почти без пари. Ето и няколко идеи как да го постигнеш.

Сега е моментът да се качиш на тавана и да заровиш поглед в така наречените "вехтории". Огледай всичко, което е завещано от баба ти. Стари столове, маси, малки табуретки, черги, кошници, дори дървените щайги могат да ти бъдат от полза.

Не се стряскай от състоянието им, то е съвсем логично за годинките - стига да са здрави, ще ти свършат работа. Позахабеният им вид също е поправим. Лесният вариант за това е просто да затегнеш винтовете, да удариш една боя и един краен лак, да метнеш отгоре някоя цветна възглавница и да се настаниш удобно. За тези обаче, които искат да вдъхнат живот на старите мебели, като им направят redesign, полето за изява е доста по-широко. Някои от възможностите са да ги нарисуват, да ги декупажират, да направят отделните им части разноцветни или каквото друго роди ентусиазмът и вдъхновението им. Няма да ви се вярва в какво съкровище ще превърнете забравените от времето мебели.   

И когато по един или друг начин се сдобиете с обзавеждането, е време да обърнете внимание на декорацията. Тя е тази, която ще създаде уют на терасата, така че изобщо не е за пренебрегване. Връщаме се отново на вещите от баба и ги оползотворяваме по най-добрия начин. Старата черга ще свърши чудесна работа за закриването на "красивите" плочки, а кошницата ще изглежда доста добре, пълна с цветя. Същото важи и за щайгата, която освен като кашпа може да се ползва и като етажерка за книги, малка масичка или табуретка с една възглавничка. И като споменахме възглавница, нека сложим до нея една удивителна. Този текстилен артикул прави чудеса и освен чисто естетически е и мултифункционален. Както може да направи столовете по-удобни, така може и напълно да ги замени.

Остана озеленяването, което е другият важен фактор. Същественото при цветята е да се изберат сортове, които могат да живеят на пряка слънчева светлина, а жокерът за необходимата информация е цветарката. Питайте я смело, за да не се окаже съвсем скоро, че градината ви е с жълт, а не със зелен цвят. Относно подредбата им - тя зависи от пространството, с което може да "играете" и във височина. Ако не е останало много свободно място на пода, използвайте парапетите или спуснете висящи саксии.

В случай пък че не ви се дават пари за по-хубави от пластмасовите саксии, може да използвате доста "подръчни" материали - метални консерви, сандъчета или стари сламени шапки.

И така, с малко работа и повечко желание терасата ще изключи функцията си на склад и ще бъде едно доста по-уютно, красиво и максимално използваемо място за релакс. Остана да ви пожелаем приятна почивка.