КОГАТО 2 Е ПОВЕЧЕ ОТ 4

За удобството, чара, вдъхновението и останалите сто (и отгоре) причини да смениш колата с велосипед, когато си в града

  • 02.06.2015
  • от Ина Пенкова

За предимствата на безмоторното придвижване, което пести време, нерви и пари, а в замяна ти дава енергия и желание да летиш. Да летиш почти буквално, препускайки през колоните от затлачени коли в час пик, който в София е почти през целия ден. И да летиш иначе – в мислите, мечтите и идеите си, вдъхновен от шумове и гледки, достъпни само за ранобудните колоездачи, кръстосващи безлюдни паркове и алеи.

ПАРКИРАЙ ТОВА!
Преди да стана шофьор,си мислех, че няма по-низвергната професия от тази на контрольорите в градския транспорт. Докато не започнах да се сблъсквам с онези хора. Облекли сигнални жилетки, те обикалят градските улици надлъж и нашир, търсейки поредната си жертва. Дори не знам на каква длъжност са – винаги, когато съм чувала да ги споменават в разговор, е било като „ония с жилетките” или „ония с талоните”. А сега ето я и новината – ако си с колело, тези хора са напълно безобидни.

Можеш да спираш, да паркираш, ако щеш и да лагеруваш в центъра на София, стига да си намерил подходящо местенце за двуколката си.

И като казвам „подходящо”, имам предвид най-вече такова, което свежда възможността за кражба до минимум.

ФИТНЕСЪТ ДНЕС Е БЕЗПЛАТЕН
Всъщност фитнесът е безплатен във всеки сравнително топъл и недъждовен ден, в който можеш да завъртиш педалите на колелото, без да си хвърлиш кал във врата. За разлика от фитнеса обаче велосипедът е на разположение 24/7, при това без никакви допълнителни условия, написани с дребен шрифт. Има и още едно много важно предимство – не е нужно да се примиряваш с присъствието на нацепени батки и натокани мацки, още по-малко да слушаш напоителните им телефонни разговори. Да не говорим, че е много по-мотивиращо да въртиш педалите, устремен към конкретна дестинация, отколкото загледан в латексова стена или в най-добрия случай –в музикален канал за тийн аудитория.

ОБИКОЛИ ГРАДА, ЗА ДА ГО ОБИКНЕШ
Знаеш ли, че в центъра на София, някъде из малките улички на Лозенец, има стара водна кула, обрасла в бръшлян, достойна да бъде включена в списъка с най-живописните архитектурни забележителности на града? Знаеш ли, че само на няколко километра от центъра на столицата своите пътници чака Царската гара – сграда във виенски стил, построена по времето на цар Фердинанд, която тъне в разруха и забрава. Шансът да се запознаеш с тези и още много красиви градски забележителности нараства с всяко следващо „кръгче” с колелото, което те отдалечава от познатия маршрут между къщии работата.

ЕНТУСИАЗЪМ ВМЕСТО БЕНЗИН
Дори ти да преглътнеш негативите от градското придвижване с автомобил, джобът ти няма да е така благосклонен.

Можеш да отметнеш някои дребни разходи за козметични ремонти с помощта на застрахователни измами, но парите за гориво си остават непроменлива величина.

Да не говорим, че шарнирите и накладките, също както сиренето, се купуват с пари. Гумите за велосипед също, но сумата е несравнимо по-малка, да кажем, че би покрила горивото за еднократно пътуване София – Перник. Всичко останало е въпрос на ентусиазъм и неуморно въртене!

ЗАЩОТО ТАКА!
Човек винаги трябва да има причина за това, което прави, дори тя да е „Защото така!”. Ако ти си настоящ шофьор, който си търси повод да замени кожения волан с метално кормило, ние сме насреща с няколко идеи.

·         Защото ти е писнало да гледаш отчаяните лица на полузаспалите шофьори, с които се срещаш всяка сутрин.

·         Защото мразиш да паркираш и всеки опит в тази насока консумира енергия, достатъчна, за да се задвижи малка електроцентрала.

·         Защото си алергичен към еднопосочните улици и безсмислените кръгчета в търсене на пряката с главно П.

·         Защото не си готов да изчакаш още няколко светофара, преди официално да обявиш началото на петъчната вечер.

·         Защото през слънчевите очила се отваря много по-добра панорама, отколкото през предното стъкло на колата.

Виж още и защо те съветваме да замениш блясъка и синтетиката на шумните курорти с
пътуване към дивите емоции на къмпингуването.