ЗАМРАЗЕНИ ХРАНИ VS. ТОПЛИ СЪРЦА

Три мацки ти дават идеи как да се превърнеш от "захарно чудовище" в смути спец и къде да намериш алтернативи на любимите си вредни храни

  • 21.04.2015
  • от Ина Пенкова

Понеже вече сме на пролетна вълна и за разлика от портфейлите, талиите ни не са никак тънки след пoредната серия празници, днес ще те заведем на няколко места, където на почит са зеленолистните, пълнозърнестите и кореноплодните. Да, за храни става въпрос, но и за сърца – сърцата на няколко дами, които оказват яростен отпор на прилежно опакованите храни с безкраен срок на годност и са готови да приютят всеки свой съмишленик в уютната си кухня. Запознай се с Бени, Таня и Маги – „домоуправителките” на три от най-вкусните здравословни местенца в нета.

БЕНИ ТИ КАЗВА „ЗДРАВЕЙ”

Това момиче буквално помля нета! Ни един плод не остана пощаден от острия й нож, ни един зеленчук не се отърва от най-мощното й оръжие – блендера.И така, запознай се с повелителката на джусинга – Албена Тонкин, или, както тя се подписва обикновено, Бени.

По професия тя е графичен дизайнер, но ако името й ти се струва познато, най-вероятно си го срещал във връзка с проекта й „Здравей”, който е посветен на така наречения джусинг. Главна роля в нейната концепция  за здравословно хранене играят суровите растителни продукти, които са източник на част от най-ценните хранителни вещества. Във виртуалната кухня на Бени преобладават течните храни под формата на прясно изцедените сокове и смутита, които тя самата е открила в опитите си да  се отърве от вредните хранителни навици, някой и друг излишен килограм и… навиците си на „захарно чудовище”, както тя с усмивка нарича себе си. В сайта й са се подслонили и един куп рецепти за ядкови млека, салати, десерти, супи и дори основни ястия.

Ако си върл любител на консервите и зеленчуците, присъстват в менюто ти основно под формата на гарнитура към основното ястие, идеите на Бени едва ли ще ти допаднат. В случай обаче, че си сред затвърдените почитатели на здравословната кухня или пък си решил да започнеш на чисто с нов хранителен режим, си добре дошъл в „Здравей”, където освен джусинг рецепти те очакват примерни детокс програми, препратки към тематични книги и видеа, ценни съвети, свързани с приготвянето и приемането на прясно изцедени сокове и още цял тон полезна и интересна информация по темата. Ако вече си зарибен от идеята, ще ти дадем летящ старт с няколко полезни трика, които може да откриеш тук.

МАГИ ОТ ЗЕЛЕНОТО ЦАРСТВО NATURELITA

Какво е първото нещо, което ти хрумва, когато чуеш понятието „холистичен нутриционист”? Отсега ти казвам, че си далече от истината, ако в главата ти се е заформила представа за застаряващ научен работник, облечен в бяла престилка, който гледа строго над дебелите като лупи стъкла на очилата си. Всъщност в случая става въпрос за една крехка дама, която с благ тон и разбираеми думи успява да разбули част от неразгадаемите мистерии на здравословното хранене. Магдалена Пашова е светлината в тунела от сложни термини и объркани схеми, погълнал толкова много хора по пътя към пълноценния режим и балансираното меню. Освен специалист по здравословно хранене Маги е и специалист по развенчаване на митове, а нейни основни „клиенти” са бебетата. В тяхна чест тази година тя издаде книгата „По-здрави бебета. Всичко за храненето от раждането до 2 години”, в която е събрала ценни съвети за храненето на мъниците.

В блога, който е само една от многото платформи под шапката на Naturelita, може да намериш информация по въпроси, свързани с основни принципи на храненето, както и някои от най-срещаните и наболели проблеми по темата. Най-хубавата част обаче са рецептите, които най-често са здравословна алтернатива на някои от най-изкусителните, но не толкова полезни деликатеси като белия хляб, сладолед и всякакви видове сладкиши. Няма да издаваме повече тайни от кухнята, вместо това ще те изпратим да погледнеш едно от предложенията в блога – бананов сладкиш, рецептата за който може да откриеш тук.

ТАНЯ И НЕЙНИТЕ „РЕЦЕПТИ, ПРЕЛИТАЩИ ПРЕЗ ОКЕАНА”

Ако училищната лавка беше крепост, Таня щеше да е предводителят на най-опасната вражеска войска. Нейният троянски кон е кутията за храна, която тя редовно преобразява в мини трапеза в секцията на блога си „Домашна храна за училище”. Тайната? Приготвя рецептите за двете си деца и всеотдайността й личи от хиляди километри – почти толкова, колкото я делят от България, защото Таня й семейството й живеят в Щатите.

Храната, която Таня показва, е, както тя самата казва, „истинска” – приготвена от качествени продукти и без излишни вредни добавки. Сред специалитетите, които не само побира, но и прилежно подрежда в различни по размер и форма купички, има спаначен пай, суши с кафяв ориз, рулца от тортия. Не си мисли обаче, че „Рецепти, прелитащи през океана” е от онези места, където можеш да намериш само префърцунени ястия, които отнемат много време и още повече пари. Тук има и съвсем традиционни предложения като мусака, картофени кюфтета, пълнени чушки и още много познати гозби. Това, което трудно ще откриеш, са сандвичи, защото дъщерите й не са любители на най-популярната храна в света.

Освен идеи за училищен обяд (които са напълно приложими и за офисен такъв) от „Рецепти, прелитащи през океана” можеш да почерпиш и вдъхновение за домашната трапеза, защото тук има от всичко по много: закуски, хлябове, предястия, основни ястия, дипове, салати, супи, сладкиши. Много от нещата не се вписват в категорията „диетично”, но всичко е с етикет „домашно приготвено” и съответно ти дава възможност да използваш качествени продукти, да избягаш от излишните консерванти, оцветители и овкусители и да избереш  печенето пред пърженето, което със сигурност е по-здравословната алтернатива. А резултатът е вкусен като тези кюфтенца от кайма с боб и печени чушки, рецептата за които може да видиш тук.

А ако предпочиташ някой друг да ти сготви, ето къде из София можеш да опиташ качествена пролетна храна.