AYO

Дни преди първия си концерт в България, певицата AYO ни разказа за идолите си, баща си и причината да е винаги усмихната

  • 29.05.2013
  • от Влади Герасимов

Новината за първия концерт на AYO (в превод Радост) у нас, предизвика супер ентусиазъм в социалните мрежи. Ние използвахме нашите контакти и побързахме да й зададем няколко въпроса, за да развълнуваме още повече фенската й маса. Тя е жена с гореща кръв и харизматичен глас, тя е микс от култури, които са повлияли изключително много върху нейната музика, включваща soul, reggae, afro, folklore. AYO идва с целия си бенд и последния си трети студиен албум – Billie-Eve.

Кога си си казала за първи път „Хей, аз съм добра”?
Честно казано, не си спомням. Просто правех това, което исках, и вярвах в себе си. Имах подкрепата на близките ми, които ми даваха увереност, и от тях съм чувала добри думи, които са ме мотивирали, но аз лично не мисля, че съм се питала колко съм добра.

Какво означава AYO и смяташ ли, че името носи твоята карма?
Ayo означава радост. Аз съм родена в Нигерия и там се смята, че името, което получаваш, те предопределя като човек. Аз винаги съм била радостна, това е в природата ми.

Ayo

Смяташ ли, че стилът ти, който ти самата определяш като соул, реге, афро и фолк, е повлиян по някакъв начин от произхода ти?
Определено е така. Баща ми е нигериец, майка ми е ромка от Румъния. Живяла съм в много различни държави, Германия, Англия, Щатите – постоянно пътувам по турнета, нормално е хората и средата да са повлияли не само на музиката, а и на самата мен.

Ти записа първия си студиен албум в рамките на пет дни... Как е възможно?
Когато имам вдъхновение, всичко става много лесно. Втория си албум също записах само за седмица! Предпочитам да записвам бързо, обичам тръпката, кара ме да се чувствам жива.

Ayo

Баща ти е човекът, който е открил таланта ти, и сигурно най-много се радва на успеха ти?
Баща ми е много щастлив как се наредиха животът и музиката ми и се радва на всичко, което съм постигнала, още повече, че е до мен от самото начало. Той ме е окрилявал, вярваше в мен дори когато аз самата не вярвах в себе си, за мен той е повече от баща.

Той е бил DJ и ти често си пътувала с него, има ли парчета от неговата селекция, които да са повлия и на твоята музика?
Разбира се, Bob Marley – той е музикант, който е повлиял не само на мен, а и на няколко поколения артисти. Баща ми винаги пускаше и Jimmy Cliff, един от най-великите певци според мен.

Отстрани изгледаш изключително позитивен човек, това е много голям плюс за артиста на сцената, защото така заразява и публиката…
Опитвам се да бъда позитивна не само на сцената. Понякога не ми се получава много добре, но обичам хармонията. Дори когато си тъжен, щастието е по-добрият избор.

Защо се местиш толкова често от град на град? Какво ти дава и какво ти взима постоянното движение?
Честото ми местене е свързано с един вид болест от детството ми. Аз съм неспокоен човек. Опитвам се да променя това и се надявам един ден да успея. Независимо от това ми харесва да се местя, защото така виждам нови култури, нови градове и нови хора. Винаги е приятно да виждаш повече цветове!

Ayo

В каква последователност продуцираш? Първо свириш мелодията на китара и след това пишеш текста или обратното?
Понякога първо идват думите, но това се случва по-скоро рядко. Обикновено първо идва мелодията. Когато пътувам, не мога да се концентрирам върху музиката си много добре, но по принцип чувам всичко в главата си, дори да нямам инструмент наоколо.

Успяваш ли да запазиш баланса между работата и семейството?
Трябва да успявам, нямам избор. Аз съм модерна жена.

Какво знаеш за България?
Честно казано, не много, чувала съм за мистерията на българските гласове, чакам с нетърпение да попия и от вашата култура.