GO АГЕНТ В ХОНКОНГ: ЦВЕТА ДАМЯНОВА

Цвета за града, в който гледаш към небето и можеш да опиташ фреш от костенурки, ако ти стиска

  • 01.05.2014
  • от Поли Николова

Цвети е момиче, което изпреварва с големи крачки годините си, умна, а и страхотен приятел. Има какви ли не разностранни интереси и е изпълнена с любопитство към света. Затова не е изненада и заминаването й за Хонконг, където учи, а днес ни разкрива и какво е да живееш там.

От колко време се подвизаваш в Хонконг?
Само от 8 месеца, но определено ми се иска да бяха повече. Първите ми дни бяха голям сблъсък с неизвестното и различната култура, но градът те кара да го обичаш все повече с всеки изминал ден. Определено има друга атмосфера, която не може да се открие и сравни с други места.

С какво се занимаваш?
Студентка съм втора година и се занимавам с мениджмънт. Уча в Англия, но реших да разнообразя и да предприема една година обмен на друго място, което бих препоръчала на всекиго. Възможността да учиш и в същото време да обогатяваш себе си е нещо, което наистина ти дава криле.

Какво ти се иска да знаеше, преди да се установиш тук?
Че не трябва всичко да се случва на всяка цена! Научени сме, че трябва да се борим докрай за нещата, които искаме, и да не слагаме граници пред себе си, но ако в даден момент това, което даваме, не отговаря на полученото, просто не си струва... защо да прахосваме усилия?
Тук и сега се случват толкова неща, че не можеш да си сигурен дали  това, което си искал първоначално, всъщност е най-доброто. Така че според мен просто трябва да се се отдадем на възможностите!

Опиши ни местните в Хонконг.
Това са хора, които винаги ще ти помогнат, независимо дали могат да ти отвърнат (езиково).  Предубеждението, че са затворени към чужденците, се оказа напълно погрешно, поне за тези, с които се запознах аз. Весели и усмихнати са, с външност на малки деца. Друго любопитно за мен бе фактът, че когато изгрее слънце, всички бързат да извадят по един чадър и да се скрият, за да не хванат тен, защото там белият цвят на кожата те прави изискан (и съответно колкото по-бял си, толкова по-добре за теб).

Само хората, които работят на полето, имат тен.  Това се е запазило още от старите разбирания.

Разкажи ни за най-интересния човек, с когото те срещна  Хонконг.
Не мога да се огранича само с един човек. Това е град, в който могат да ти се случат какви ли не неща. Това се отнася и за хората, с които се срещаш. Китайците например имат толкова невъобразимо много интереси, че оставаш озадачен точно кога имат време да се обогатяват изобщо!  В Хонконг можеш да се запознаеш с хора от цял свят, някои дошли по работа, други на екскурзия, трети – заселващи финансовия център на Азия. Възрастта не е никаква граница, напротив – заражда по-голям интерес да видиш и откриеш всеобятни перспективи. Както е казано, „Разни хора, разни идеали“.

Най-нелепата свалка?
Местните не са от хората, които се впускат в подобни изживявания, тъй като са прекалено срамежливи или поне са такива спрямо западняците. За разлика от това, когато отидеш на парти из улиците на града от сряда до събота, можеш да си свидетел на какви ли не опити за свалки. Веднъж бях излязла в изцяло женска компания и едно момче се опита да влезе в групата, искаше да ни черпи с питиета. Никой не обърна внимание, но след като си тръгнахме, той се приближи към мен и ми каза, че не искал да се натрапва, понеже го е страх да не се влюбя в него, тъй като боговете са му пратили знак, че аз съм неговата избраница!! Отвърнах му, че си имам приятел, пожелах му приятна вечер, както и успешно издирване на the one!

Препоръчай ни места за парти.
Нямам свои места, които да посещавам периодично. В града постоянно има партита с различни местоположения, на някои дори се изненадваш, че си се озовал там. Но ако трябва да препоръчам  клуб, то той би бил Fly, за mainstream музика. Club 71 е място, на което ще откриеш само артистични хора, които свирят лайв винаги когато отидеш. XXX e малко подземно царство на електронната музика през седмицата и на indie музиката през уикенда. По-изискано място е Woolloomooloo, което определено e попадение, с добро местоположение и най-вече доста красива гледка. Там предлагат страхотни коктейли, за чиито рецепти никой не би се досетил.

Препоръчай ни места за хапване.
Ох... стане ли дума за храна, тук не можеш да се наситиш. За китайска кухня препоръчвам Tim Ho Wan, място, известно най-вече с dim sum (което наподобява бутер банички). Пълно е местни, а масите са толкова близо една до друга, че се получава, все едно целия ресторант вечеря заедно.

Tai Ping Kong e място за хора, които имат смелостта да изпробват нещо различно, там се предлагат пилешки крачета, жабешки бутчета и специалитетът – гълъби!!!

В Хонконг не е необичайно да видиш в менюто супа от змии или пък фреш от костенурки, който се смята дори за афродизиак! Всичко друго може да се намери лесно, когато отидеш в Soho или Causeway bay! Аз лично харесвам атмосферата на Brunch box – малко местенце с приглушена светлина, джаз и невероятна италианска кухня. (Ахх, чийзкейкът им е просто неповторим!) За почитателите на индийската храна препоръчвам Curry Tifin. А индийското тук определено трябва да се пробва! И разбира се, за вегетарианци – Bodhisattva предлага най-голям избор. Не пропускайте и да опитате street food (в противен случай – все едно не сте били тук), от мен една препоръка – невероятните egg tatra, които са запазена марка сред хонконгските десерти.

Препоръчай ни места за почивка (парк или нещо друго за chill).
Парковете са дефицит, тъй като територията на града е превзета от сгради. Но Kowloon Park e  красиво място. Местните го наричат Central Park на Хонконг. Но ако си търсиш билет за мини бягство от лудницата, моите любими места са Shek O, Lamma Island, Dragon Back, Stanley и Tai Long Wan.

Кои са забележителностите, които би вкарала в графа “задължителни”?
Хонконг крие и предлага много неща. Като за начало започваме с най-туристическите места като Аvenue of Stars, където можете да се насладите на skyline гледка, една от най-красивите. Лично аз смятам, че малките улички показват най-добре истинската душа на дадено място. Така че, стига да сте в Kowloon частта на Хонконг, ще откриете невъобразимо интересни неща, като например хора, които колят прасета на улицата, старци, които играят маджонк (стара китайска игра), млади инициатори, пропагандиращи свободата на словото в Китай, и много други. Малките маркети по улицата дават усещане за завръщане във времето. Не смятам, че разполагам с нужните думи, за да го опиша така добре, но самата атмосфера на улицата и ароматът създават собствено усещане за града. Има много маркети, които наподобяват тези в Турция, все пак това е Азия! Ако търсите нещо, ще го откриете там. Има  маркети за дрехи, за риба, за птици, за техника... Ще получите всичко на ниска цена, разбира се, след символично пазарене.
От другата страна на Хонконг се извисяват високите и модерни лъскави сгради, защитаващи западната концепция на живот. Едно от символичните места там е Lan Kwai Fong, което е по-известно като парти улицата. О, и нека не забравям Victoria Peak – място, което се извисява над целия град с невероятна гледка.

Има ли фестивална култура, харесала ли си фестивал, който се случва в града или наоколо?
Имаше един доста голям в края на изминалата година – Clockenflap. Изпълнители, като 1985, Franz Ferdinand, XXYYXX, Gold Panda и други, участваха на него и се получи доста добре. Мястото, на което се проведе, беше невероятно, тъй като беше в близост до водата, заобиколено от сградите на Хонконг, под звездите в небето и разбира се – с ритмите на добра музика. Забелязала съм, че все повече артисти избират Хонконг като дестинация за концерти.

Най-странното място, на което си била на парти или си прекарвала нощта?
Почти всички партита могат да се нарекат странни по простата причина, че се организират на места в 20-30 етажни сгради, по средата на малка уличка или пък в някое подземие. Но мой фаворит беше едно Secret Party, което още по името подсказва, че е с неизвестно местонахождение. Час преди партито получаваш съобщение с навигации. Когато се запътихме към него, се озовахме насред една гора, а в средата имаше изоставена сграда, ползвана от skater-и. На входа създаваш своя маска за идентичност и влизаш в различен свят.

Какво ти липсва от България?
Колкото и банално да звучи – семейството, приятелите, природата, сиренето, ах и моята котка Манчо!

С какво не можеш да свикнеш?
Не смятам, че човек не може да свикне с каквото и да било. Стига да си достатъчно отворен за това, което ти се случва и заобикаля, нямаш граници. Опитваш се да намериш малките неща, които са ти нужни, за да съществуваш, а оттам нататък всичко останало е едно прекрасно изживяване.

С какво се свиква лесно?
С това да гледаш в небето, а не в тревата.

Каква суперсила би ти свършила добра работа в Хонконг?
Да мога да говоря всеки един език, който съществува. Когато езиковата бариера липсва, разговорите придобиват повече близост и задълбоченост.

Кое време от годината е най-доброто да ти дойдем на гости?
Поради локацията на Хонконг  времето през по-голямата част на годината е влажно и горещо, което от своя страна прави разходките, били те и следобедни, доста трудни. По принцип жителите на града и неговите посетители се стараят да стоят в затворени, климатизирани помещения. През зимата времето става доста студено, а комбинацията с влагата допълнително усложнява обстановката. Интересен факт е, че в Хонконг няма печки за отопление (разбира се, в хипермаркетите се продават така наречените духалки и който желае, си купува, но генерално не се използват), а функцията, която регулира въздуха от студен към топъл на климатиците, липсва. Бих казала, че най-доброто време за посещение е през пролетните месеци – април и май, тъй като тогава времето наподобява най-много на българската пролет.

Кой е твоят източник за travel информация в мрежата?
Различни блогове, lonelyplanet, skyscanner и приятели.

Кои са трите задължителни неща, които взимаш в себе си, когато пътуваш (изключваме тройката на лични документи, пари, телефон)?
Слушалки (за да може всичко да придобие филмов момент), книга, апарат и една плюшена овца със сантиментална стойност за мен.

Ще се задържиш ли в Хонконг?
За съжаление ми остават близо два месеца от обучението тук, но силно се надявам да се върна отново и тогава да открия едно още по-невероятно място. Както казва една приятелка: „Другото е вятър, а ти с него да летиш.“ (Тоест – остави се на това, което  се случва.)
M’goi Hong Kong!

Остави и Александра да те отведе в Амстердам.