10 ВЪПРОСА, КОИТО НИ Е ПИСНАЛО ДА НИ ЗАДАВАТ

В активните ни години околните активно ни питат досадни въпроси

  • 09.04.2014
  • от редакторите

Годините между 20-ата и 29-ата трябва да са незабравими и уникални. И те наистина са така, докато не дойдат роднини, близки или неразумни приятели, които да ни питат въпроси, от които наистина, ама наистина ни е дошло до гуша. Избрахме най-досадните от тях, макар че осъзнаваме, че ни ги задават от загриженост.

 

КАКВО НАИСТИНА ИСКАШ ДА ПРАВИШ С ЖИВОТА СИ?

Нашият отговор: Що за въпрос е това? Искаме да сме Power Ranger и да имаме парите на Батман. Обаче нищо не става така, както ние искаме. От опит младите много добре знаем, че колкото повече и по-детайлно планираш нещо, толкова повече се сгромолясва пред очите ни. А и да направим един reality check – колко от нас правят наистина това, което искат? Така че не е важно какво искаме от живота, а колко от себе си отдаваме, за да го постигнем.

 

НАИСТИНА ЛИ ТОВА СИ КУПИ С ПАРИТЕ СИ?

Нашият отговор: Да. Затова работим и живеем отделно от родителите си. За да имаме независимост и да купуваме каквото си пожелаем и да действаме разумно, като възрастни. Може би дънките наистина са 1/3 от заплатата (която по default е половината наем). А може би не е твоя работа как си харча парите.

 

ЗАЩО НЕ СЕ ВЪРНЕШ И НЕ ЗАЖИВЕЕШ С ВАШИТЕ?

Нашият отговор: Ама разбира се. Млад човек, изграден с характер и личност спрямо модерните тенденции на 21 век с удоволствие би се върнал в дома, в който винаги ще го обичат, хранят и гледат. Но тогава персоналната  роля на възрастен, която се опитваме да градим, изчезва. И ставаме мамино детенце. Всички обичаме родителите си, но идва период, в който трябва да ги оставим да се радват на успехите ни на спокойствие.

 

НАЛИ ЩЕ СЕ ОЖЕНИШ ВСЕ НЯКОГА?

Нашият отговор: Сватбата е нещо изключително архаично и натоварващо. Днес стресът, който идва покрай задължителния брак, е по-голям от стреса дали ще живееш завинаги заедно. По-добре да се изчака по-дълго време, за да знаеш, че човекът до теб е единственият, вместо да се подлагаш на първично решение, притиснат от архаично мислещи хора.

 

МНОГО РАБОТИ ЛИ СИ СМЕНИЛ?

Нашият отговор: Извинявайте, че растем и се развиваме в един от най-тежките периоди у нас в последните 50 години. Вината не е наша, че образованието, държавната администрация и обществото са пред разруха. Вместо жлъчно да ни се задава този въпрос, предпочитаме по-логичното: „Какво може всеки един да направи, за да не е ситуацията с безработицата толкова лоша?“

 

ЗАЩО ХОРАТА ВЕЧЕ НЕ РАЗГОВАРЯТ ЛИЦЕ В ЛИЦЕ?

Нашият отговор: Опитваме се да съчетаваме работа, образование и личен живот, който най-често е изпълнен освен с хора, и с домашни любимци. Извинявайте, че не съумяваме винаги да вмъкнем всичко в 24 часа. Има Viber, WhatsApp и Skype. Технологиите са решението на проблема с невиждането на приятели. А и по-добре да сме активни и да успяваме, отколкото да висим по кафета.

 

КОЛКО ПЛАЩАШ ЗА НАЕМ?

Нашият отговор: Може би много, може би малко. Може би и ние не искаме да знаем. Не е твоя работа. Работим здраво, най-често нещо, което не е било детската мечта, за да живеем самостоятелно. Не е лесно, но със сигурност е ползотворно. Защото личното пространство е нещо, с което никой не бива да прави какъвто и да било компромис.

 

ИМАШ ЛИ МНОГО ЗАДЪЛЖЕНИЯ?

Нашият отговор: Да висиш с 1 наем и да имаш да връщаш на 3-4 човека по 50 лева брои ли се? Като млади граждани се опитваме да не правим грешките на родителите си и да се вкарваме в безумни необмислени банкови кредити. Може би ни е по-трудно така, но се научаваме на финансова дисциплина. Нещо, което предишните поколения така и не можаха да схванат как работи.

 

ПРАВИЛНИЯТ ЧОВЕК ЩЕ ДОЙДЕ ТОГАВА, КОГАТО НАЙ-МАЛКО ГО ОЧАКВАШ. ЗАЩО ПРОДЪЛЖАВАШ ДА ТЪРСИШ?

Нашият отговор: Това е толкова тежко клише, че те заболява тялото, когато някой те удари с него. Уроците тип филма „10 неща, които мразя в теб“ моля да останат в миналото десетилетие. Правилният човек не се появява магически, а е личността до теб, която се изгражда като такава заедно с теб и покрай теб. Перфектното съвпадение, което Тед Мозби търси 9 сезона, не съществува в природата.

 

ТОВА СА НАЙ-ЯКИТЕ ГОДИНИ ОТ ЖИВОТА ТИ

Нашият отговор: Благодарим за обобщението. Запознаваме се с много хора, развиваме се като личност и трупаме незаменим житейски опит. Не е хубаво да се обобщава така за един период от време, защото автоматично се обезсмислят другите, а това е изключително демотивиращо. Нека да живеем всеки един ден пълноценно, напук на стотиците проблеми, които ни заливат, защото, когато погледнем назад, да се чудим защо сме се тревожили за такива глупости.