6 КЛЮЧОВИ СТЪПКИ ЗА ПЕРФЕКТНО CV

Как да подготвиш идеалното CV за мечтаната работа

  • 18.03.2014
  • от Йордан Ангелов

Знаеш, че дори да си работил на най-невероятните места и да си най-добрия в своята сфера, ако CV-то ти не е изрядно, няма шанс дори да стигнеш до интервю. Нашият редактор Йордан Ангелов се обедини с HR отдела ни и избра шестте ключови елемента за перфектно CV.


ПОГЛЕДНИ ЦЯЛОСТНАТА КАРТИНА НА CV-TO

Вместо да задълбаваш дали втората дума в името на компанията ви се пише с главна буква, се концентрирай върху въпроси като „Продава ли ме като идеалния кандидат за длъжността“ и „Има ли пропуски между изискванията и моята информация“. Изключително важно е да знаеш, че освен теб има и други кандидати. Помисли какво ще те накара да изпъкнеш над тях. И прегледай отново всичко, което си написал. Препоръчваме ти да махнеш излишните неща. Дори да е велик успех, че си завършил курс за готварство, надали ще ти помогне при уеб-дизайна.

РАЗГЛЕДАЙ ПОДРОБНО КЛЮЧОВИТЕ ЕЛЕМЕНТИ

Много е важно да се концентрираш върху следния въпрос: „Това ли е най-добрият начин да го кажа?“ Ако можеш да бъдеш по-ясен и с по-малко думи, направи го! Никой не обича да чете дълги текстове, ако всичко е адекватно синтезирано в два реда. Знаеш език, който не е сред изиксванията? Добави го! Чуждите езици никога не са излишни. А ако използваш едни и същи думи постоянно, ги избегни. Показва липса на богат речник.

ПРОВЕРИ СИ ФАКТИТЕ

Разбери дали фирмите, в които си работил преди, все още са на линия и дали се занимават със същото. Много е важно цифрите да са съвременни. Защото когато Йордан Ангелов кандидатстваше при нас, идваше от научно списание, но той предварително ни беше уведомил, че си сменят името. Провери отново датите когато си работил на предишни места, защото в крайна сметка те се водят и в трудовата ти книжка.

СЕГА ВЕЧЕ ПОГЛЕДНИ ДЕТАЙЛИТЕ

След като си изчистил основните елементи, виж дали не си написал „компаниа“ вместо „компания“ или grad Plovdiv (което е грозно и отблъсква работодателите, ако ще е латиница - поне да е на английски). Всеки булет ли завършва с препинателен знак? Унифицирай го. И един съвет – прочитай го още веднъж отдолу-нагоре и след това в друг шрифт, за да не свикват очите с текста. Така е по-вероятно да откриеш дребни грешки, които дразнят.

НАПРАВИ CV-TO КРАСИВО

Използвай от време на време Print Preview, защото дори и всичко да изглежда чудесно на различни монитори в подредени таблици, ако е с твърде малък шрифт е много вероятно да ядосаш кандидат-работодателя и да те отметне. Ако имаш малко повече време, разговаряй с приятел, който е добър в дизайна и оформлението – винаги може да го направиш като pdf или да се възползваш от някоя оригинална идея. Ако обаче кандидатстваш за работа в огромен концерн просто гледай да е изрядно. Те преминават през сканиращ софтуер.

ИНВЕСТИРАЙ В ПОДХОДЯЩА СНИМКА

Дори и да имаш перфектното CV, неподходящата снимка може да хвърли кандидат-работодателя в шок. Докато преглеждахме конвенционални CV-та по европейски образец за автори в нашия сайт, попаднахме на абсурдни неща. Селфи с нацупена физиономия, групова снимка (как да разберем кой си ти), друг път лежиш на шезлонг или пък изпращаш парти кадър от място със съмнителни музикални качества. НЕ! Спретната прическа, без излишно окосмяване по лицето, на едноцветен светъл фон и се усмихвай, защото никой не иска в офиса подобие на Grumpy котка. 

И един важен съвет, който според нашия HR отдел е най-важен: Не изпращай едно и също CV до компании в различни сфери на дейност. Показва незаинтересованост и липса на креативност и желание за разнообразие. А ти си млад, надали искаш да изгърмиш важния жокер с годините заради няколко спестени минути.

 

Когато стигнеш до интервю, внимателно прегледай къде си се регистрирал.

Ако отиваш в света на рекламата, виж какво да НЕ правиш.

 

Ако мислиш, че CV-то ти е перфектно и искаш да пишеш за Go Guide, го изпрати на bilyana@goguide.bg.

 

по The Daily Muse