БЪДЕЩЕТО В ТВОИТЕ РЪЦЕ

Онлайн-платформата Kickstarter преобръща представите за финансиране на идеи

  • 20.01.2014
  • от Йордан Ангелов

Представи си, че имаш невероятна идея, но не можеш да я реализираш заради липса на финансиране. Или пък си открил невероятен проект на някой непознат и искаш да инвестираш, защото вярваш, че е нещо ново и революционно? Онлайн-платформата Kickstarter, наградена от сп. Time за „Изобретение на 2010“ ти предлага точно това.

Този тип финансиране се нарича Crowdfunding и в света има над 450 такива сайтове. Някои от тях са концентрирани в набирането на средства за музикални проекти, други за мобилни приложения, но ние се спряхме на Kickstarter, защото създателите му предпочитат креативните идеи. Цифрите пък са умопомрачителни – Само за 2013 година 3 милиона души са финансирали 480 милиона долара. Аритметиката показва, че това са по 913 долара на минута.

3 милиона души от 214 държави (включително и Антарктида) са спонсорирали проекти през 2013.

Чарлс Адлър, Пери Чен и Янси Стриклър са трима симпатични младежи, събирани заедно заради обща любов... към джаз музиката. Със сигурност когато започват цялата идея през 2005 г. не са подозирали, че след пет-шест години ще бъдат на кориците на списания като Time и Forbes.

Стартът на идеята обаче е труден, и дори по-късната поява на Чарлс в екипа не им помага поради факта, че никой от тримата не може да пише сайтове. След няколко неуспешни опита, през 2008 година най-накрая се свързат с група програмисти в Skype и след дълга работа на 28 април 2009 година проектът Kickstarter дава началото на идея, която революционизира света.

Платформата сама по себе си работи много лесно – Създаваш собствен проект в избрана категория (като Изкуство, технологии, публицистика, фотография, дизайн и много други), задаваш му бюджет и време за финансиране. Ако не успееш да събереш парите за определения срок, те се връщат на дарителите. Ако обаче постигнеш целта, трябва да знаеш, че Kickstarter таксува всеки проект 5% от предварително заявената сума, но пък си оставаш пълноправен собственик на идеята и никой не може да предяви каквито и да е съдебни искове при реализация на проекта.

За три години платформата е осигурила над половин милиард долара.

Сайтът набира интерес за отрицателно време точно заради тези фактори, които работят в полза на потребителите. От всички стойностни проекти, си струва да откроим филма Blue Ruin, който събира $37,000 долара през зимата на 2012, а в началото на филмът дори печели Оскар за най-добър късометражен документален филм.
Филмовото изкуство се ползва с особен интерес от дарителите – над 1000 проекта са финансирани публично, а близо 10% от прожекциите на фестивалите за независимо кино Sundance и SXSW са реализирани благодарение на Kickstarter.

Технологичните компании също не подминават успехите на проектите, които се реализират чрез платформата. Игровата конзола OUYA, за която писахме миналата есен,  е реалност благодарение на Kickstarter. Най-популярният умен часовник Pebble пък събра $10 милиона, макар че на създателите им бяха нужни само $10 хиляди, за да стартира проекта. 

От редакцията на Go Guide и goguide.bg се обединяваме около идеята, че този тип платформи е един лесен и достъпен начин да вземем бъдещето си в ръце и да действаме. Защото както казва стара Дао притча – „Дълго ли ще чакаме промяната? Ако я чакаме, ще е дълго.“

Защото "завършил" не е професия. Идеите са важни.