На фокус: изложбите, които да посетиш през януари в София

Изложбите, на които ще се срещнем

0 коментара Сподели:

Започваме годината жадни за изкуство, любопитни да се втурнем в междувселенски приключения. Намираме отговор за всичките си търсения в шест зашеметителни изложби, които стартират на градска територия този месец.

Галериите оживяват и ни канят да преживеем нещо различно, нещо, което всеки автор е искал да сподели, но и да открием част от себе си във всичко видяно. 

 

Първата изложба ни изстрелва в света на графичния дизайн. Ще се гмурнем във вселената на плакатите на Дельо Добрев. Отиваме да ги изследваме в тяхната цялост или да ги изолираме, можем да си представим нови групи от тях и да създадем нови вселени. Истинско графично междувселенско приключение ни очаква от 9 януари до 4 февруари в любимото градско място – Gifted Sofia.

Виж повече: Знаем какво направи на Нова година в Ню Йорк

 

В галерия ''Дебют'' се открива първата самостоятелна изложба на Ивайло Стоименов със заглавие ''Медитация върху обект чрез фотография и композиция''. Авторът се занимава с фотография от 16-годишен, завършил е фотография в Гимназията по полиграфия и фотография и курс по фотография в НАТФИЗ. Концентрира се изцяло върху обект чрез способите на фотографията, като в случая думата медитация може да бъде заменена с ''визуална концентрация''. Kомпозиционната рамка се затваря с квадратния формат на Pentacon Six. На нас ни звучи доста любопитно.

 

“Живот на килограм” и Вера Гоцева – Ломовера ни канят на една изложба със загриженост и любов към човешкия живот. Въпросът, дали хранителните разстройства са дом или затвор, чука на вратата на някого точно сега. Всъщност блъска по вратата. Чуват се гласове – “тъпча се”, “крия се”, “мразя се”. Всъщност викове. Точно сега някой тръгва към вратата, за да отвори. Или вече я е отворил. Те влизат в животите на много от нас, в други отдавна са влезли. Някои животи вече са отнети. Изложбата “100 грама нежност” ще ни изправи очи в очи със съкровеното у човека. 

 

Изложбата “ВИК” е личен, суров проект, разказ за емоционалното пътуване на автора Димитри Стефанов в Исландия, една „земя на края на света“. Там, където човек се слива с природата. Там, където душата намира пристанище и оставаш безмълвен пред величието на необятното. Заглавието „Вик“ Дими Стефанов заимства от думата vík на старонорвежки или *wīkō от старогермански, което в превод означава малък залив или вход към пристанище. Пристанището като символ на спасение в една сурова земя.

Виж повече: Един ден в София: маршрут за центъра на столицата

 

За всички фестивални фенове и почитателите на душевни и физически приключения – The Happiness Machine е проект, посветен на човека, неговото щастие и свобода, но и на различните измерения на възможността му да изразява себе си. Ирина Иванов – IrrA и КО-ОП ни представят интересните личности, магичната локация и най-вече артистичния поглед над прашния пустинен свят на фестивала BURNING MAN. Има различни начини да предизвикаме себе си, но ако сме настроени за творчество и никакви обстоятелства не могат да ни разколебаят. За да разбереш повече за машината на щастието, те очакваме в КО-ОП.

 

Urban е името на предстоящата фотографска изложба на Симона Халачева. Освен с особено интересното си виждане за ефирността и нежността във всеки предмет или случка, която я заобикаля, авторката е прекрасен пример за съчетаването на две професии в изкуството – това на актриса и фотограф. Позната е сред актьорския състав на филми като „Одраскан”, „Дъвка за балончета”, а отскоро е част и от успешния български лекарски сериал „Откраднат живот”. Обича да запечатва красотата в снимки , ела да обогатим сетивата си с различните картини.

А зимата е за двама…

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *