The Chemical Brothers: с една дума епично

Най-голямата електронна банда на всички времена разбиха „Арена Армеец”

  • 11.10.2019
  • от Тео Чепилов
  • снимки: Rockthenight.eu

Всички от канал #techno на mIRC би трябвало да празнуват – една мечта по-малко: The Chemical Brothers минаха и през България. При това с No Geography, най-силния им албум от години, в топ форма и със смазваща визуализация.

Ед Саймънс и Том Роуландс са кралете на мейнстейджовете по фестивалите от години като за брутално якото им шоу се грижат двамата „братя“ в сянка Маркъс Лайъл и Адам Смит. Те имат тежката задача да изместят фокуса от две непораснали момчета, които си играят със синтезаторите на сцената, към анимациите, изпълняващи ролята на фронтмен в този лайв. Без съмнение чакането си заслужаваше – от откриващата бас линия на Go до смазващия финал с Block Rockin' Beats и биса с разтеглена трипи версия на The Private Psychedelic Reel, през актуалните Eve of Destruction, Got To Keep On и MAH и уникален меш-ъп на Star Guitar с... Temptation на техните градски New Order...

Chemical не просто пръснаха - те убиха, късайки артерии. 

Имах честта да ги гледам през 2004 на един фестивал в Будапеща и мога да потвърдя, че еволюцията им е невероятна – от някаква крива постпънк електроника с агресивни синтове,

те са се извисили до артисти с изчистен, софистициран стил,

които обаче не са загубили усещането колко точно силно трябва да забият четката в платното или по-скоро колко точно да избичат фейзъра в колоните.

В личен план няма нищо по-осмислящо съществуването от това да се запознаеш на живо с хора, на които като тийнейджър си счупил касетките от въртене. На въпросния фест аз заходих с толкова енергия, докато им стисках ръцете преди интервюто, че Том тихичко прошепна на мениджъра да сложи някаква охрана пред шатрата. Нормално - сигурен съм, че масовката от феновете им са пълни кукувици. После в разговора те го потвърдиха. 

Разказаха ми как веднъж в Щатите ги букнала секта да свирят по време на ритуал. Chemical Brothers били скрити зад параван. По едно време обаче започнали да се чуват толкова психарски звуци, че двамата се стреснали, сложили един лууп и избягали. Най-вероятно няколко часа по-късно окултистите са забелязали, че музиката се повтаря, но вече е било късно. 

Концертът на The Chemical Brothers беше на 10-и. Сега ни остава само да едно – можем да преживяваме отново шоуто с плейлиста This Is The Chemical Brothers на рипийт в Spotify. Или да гледаме сторитата, които ни заливат отвсякъде.

Поне лайвът беше във възпитан час, така че всички имаме спомени.

Благодарим за снимките на Rock the Night.

За да бъдеш в тренда не само в музиката, виж 10 аксесоара, с които да преобразиш стила си през есента

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.