Вагон турист да бъдеш това лято

Свежи и цветни спални вагони посрещат пътниците на БДЖ

  • 03.07.2019
  • от редакторите

Юли. Жега. Само просвирванията на цикадата в близкото поле отмерват времето, иначе можеш да се закълнеш, че е спряло. Гара. Две мухи са залепнали на прозореца на втори вагон, който чака пътниците да се наблъскат. Влакът от София за Варна ще пристигне на трети коловоз. Представа за гарата във Варна и надежда, че ще има макове между релсите. Маковете не цъфтят през юли. Нарамил си раница, която при всички положения тежи повече от теб самия. Нямаш представа как стана така, като взе само най-необходимото – 3 тениски, бельо, хамак, 2 книги, кърпа, плавници, маска, шнорхел, неопрен, шалте, спален чувал, туристическото канче Adventures are calling, една бутилка джин, защото на Тюленово магазинът може и да не работи. Сандвич. Вдишваш от въздуха на гарата в София, уж мирише на феродо, но в съзнанието ти се прокрадва ароматът на сол, пясък и водорасли. Точно за една нощ от обикновен офис драскач си се превърнал във вагон турист. Даже мислите ти започват да се редят в рима, следват ритъма на колоосите – тудуф-тудуф, тудуф-тудуф. 

За щастие на всички вагон туристи, които това лято са решили пак да обуят кецовете с протрити подметки, да нарамят раницата и да се пуснат до морето с влак,

няколко спални вагона от БДЖ-то вече изглеждат по-добре от половината квартири в Созопол, които кисели баби отдават под наем. 

Спалните купета са обновени с новии цветни акценти и спално бельо, които внасят далеч по-приключенско настроение – такова, каквото подобава за всяко пътуване, не само до морето. „Синята лагуна“, „Лятна мечта“, „Летни моменти“, „Цветно лято“ и „Ваканция“ – вагоните даже си имат имена, а идеята е една – пътуването по релсите да се превърне от досадно, бавно и некомфортно в доста по-романтично и вдъхновяващо преживяване. 

Ако и ти като нас отдавна не си се замислял да пътуваш до Бургас с влак, но се радваш на гарите, срещите по пероните и потракването на мотрисите,

може би точно сега е моментът да си вземеш билет за нощния в 23 и да си спомниш за първото си пътуване на море сам.

С влак и шумна тийнейджърска компания. Вълнението вероятно ще е същото, но вагоните ще са обновени. И ако завивките и декорациите ти се сторят познати, не си сбъркал – дизайнът е на ИКЕА, а цялото обновление се случва като част от кампанията им „Вагон турист“ и добрата воля на БДЖ да отдава части от вагони с рекламна цел. 

Easy Like a Sunday Reading: 3 книги, които вървят с пясък и чайки

Още пет книги, задължителни за четене на плажа

Гледа ли новото ни видео?! Виж кои са бюти тайните на лятото