Българският филм Виктория на Sundance 2014

"Виктория" се бори за награда на фестивала за независимо кино на Робърт Редфорд

  • 14.12.2013
  • от Вяра Чолакова

Лентата проследява събитията в България между 1979 и 1994 година и за разлика от повечето български филми с подобна тематика, не ни занимава с мутрите и бухалките на прехода, а разказва човешка историята на едноимената героиня, родена в края на комунизма и обявена за "бебе на десетилетието", защото се оказва без пъп. Политическата нестабилност и промените в държавата по това време са причина за обтягане на отношенията между Виктория и майка й Боряна, някога зарекла се да не ражда дете, докато не се смени тоталитарният режим в страната.


Филмът е включен в селекцията на международния конкурс на фестивала за независимо кино на Робърт Редфорд, Sundance 2014 г, който ще се състои от 16 до 26 януари в Парк Сити, щата Юта. Това е впечатляващ успех за родната продукция, тъй като е избрана измежду 13 000 други кандидатстващи филми. Това е и първото българско участие в пълнометражния световен конкурс от съществуването му и третото за страната ни от 1991 г. и късометражната лента "Омлет", която беше показана там през 2009 г.

“Виктория” е по режисура на Майя Виткова, продуцент на  дебютния  “Източни пиеси” на Камен Калев. Актьорският състав  дава обещаващи сигнали за успеха на  драмата. В главната роля е любимата ни Ирмена Чичикова, която е добре известна на театроманите с пиесата "Изкуството да смиташ боклука под килима", спечелила й Аскер,  постановки като  "Лов на диви патици"; "Посещение при бащата", "40 градуса под нулата" и "Нирвана". Скоро тя ще стане известна и на широката публика, защото по екраните ще се появят три филма, в които играе централни роли:  ще гледаме по екраните Чичикова като Юра в дългоочакваната драма на Петър Попзлатев „Аз съм ти”, базирана на недовършения роман на Димитър Димов „Без заглавие” и „Адриана” на Теодора Димова. В героинята й се влюбват няколко мъже, които се играят не от кого да е, а от най-нашумелите сексимволи - Деян Донков, Михаил Билалов, Захари Бахаров, Владо Карамазов, както и Ованес Торосян. А третият филм за сега се пази в тайна.


 

Стискаме палци филмът да се оцени подобаващо и чакаме премиерата, а дотогава можеш да гледаш тийзърa: