Клубовете, които промениха света

През годините клубовете по света извървяха дълъг път, през който повлияха на цели поколения, диктувайки моди и нови течения в музиката.

  • 30.11.2013
  • от Влади Герасимов

Накратко ще се опитаме да разкажем дългата история на 5-те клуба в света, които са оставили най-ярък отпечатък върху съвременния клъбинг. За да проследим целия процес, трябва да се върнем в края на 70-те в US.

STUDIO 54 (NYC)


Започваме с легендарния манхатънски клуб, който е използван като матрица от много клубове впоследствие. През 1977 бившата опера Gallo се превръща в изключително модерен нощен клуб. Висок таван с диско топки и светещ дансинг, който си спомняме от едноименния филм, посветен на легендарния клуб. Още с появата си Studio 54 предизвиква истинска революция в нощния живот. В disco ерата от края на 70-те елитът на милионния град се отдавал на фриволен живот, секс и наркотици. Пороци, които не са му чужди и днес. Музикалната селекция била микс от old-school disco и по-модерно звучащи парчета като Donna Summer – I Feel Love. Години по-късно иновнативната музикална вълна стига до underground средите на Чикаго и е вдъхновение за първите изцяло house партита. Studio 54 в оригинал затваря врати само 4 години след отварянето си и е наречен най-известния клуб в света.MINISTRY OF SOUND (LONDON)


Ministry of Sound е може би най-известният клуб в света на електронната музика. Намира се в южен Лондон. На метро­станция Elephant and Castle, ако си пропуснал да отидеш. Той е едно от най-ключовите места за развитие на house музиката в Европа и Великобритания през 90-те. Именно там непопулярната тогава ВЪЛ се превръща в mainstream. Ministry отваря врати през септември 2001. В него има една основна голяма зала, сцена за най-големите dj-и от световен мащаб и пространство, в което sound&light инженерите са дали всичко от себе си. В по-малката пък може да си вземеш питие и да чуеш vocal house с по-неизвестни артисти. Ministry има и звукозаписна компания, която издава и популяризира собствени компилации и артисти от електронните стилове в цяла Европа.FABRIC (LONDON)


Клубът се намира в централната част на Лондон от северната страна на Темза. Fabric не държи особено на интериора, традиционните лондонски тухлички са навсякъде около теб. За тях винаги най-важен е бил качественият звук, осигурен както от резидентите Terry Francis и Craig Richards, така и от гост артистите, което прави клуба едно от най-добрите парти места не само на Острова, но и в света. В клуба се родиха нови стилове като tech house, утвърдиха се течения като drum&bass и garage. Много live-act банди направиха първи стъпки. Артисти като Martin Buttrich, Carl Craig, Ricardo Villalobos, Luciano и много други ежегодно поставят Fabric на челно място в класацията на DG Mag.TRESOR (BERLIN)  


Tresor е ъндърграунд нощен клуб, отворен в източен Берлин през март 1991. В годините след промените младите хора от двете части на града изпълвали клуба въпреки големите му мащаби. Непретенциозната обстановка на бившото леярно хале предразполагала за по-твърда музика. От Tresor и брилянтните местни продуценти тръгва вълната на домининаращия techno звук в цяла Германия. Голямата зала дава страхотен старт на dj-и като Sven Väth, Maruscha, Jeff Mills. Благодарение на техните Tresor Label компилации твърдият и минималистичен звук обикаля цяла Европа. През годините Tresor Club сменя няколко помещения, но и до днес всеки уикенд там се събират по 3000 верни фенове на марката.


SPACE (IBIZA)  


Space се намира на най-западния балеарски остров, където денонощно веселбата не спира. Клубът е един от най-старите и най-големите на Ибиса и е отворен през 1989. Основната денс сцена е с капацитет 2000 души и в дългия летен сезон е пълен до дупка. На култовата Space Terraza още през 99-а се провежда първото афтърпарти в света, наречено We Love Sundays. То започвало в 4:30 след обяд и продължавало до 6 сутринта. Space е мястото, на което клубният живот се е превърнал в религия. Милиони фенове на електронната музика ходят там на клубен туризъм специално да чуят своя любим артист. Защото никъде другаде усещането не е същото. Проекти като тези на Carl Cox и The Revolution, Richie Hawtin с Enter са като емблеми за клуба.

Чуй и парчетата, които промениха хаус музиката в първа и втора част.