Джобна армия

Швейцарските ножчета – практичност от страната на шоколада

  • 17.11.2013
  • от Таня Петрова

Първоначално изработени през 1897, швейцарските джобни ножчета са икона за дизайн и легендарен бранд. Те са един от малкото предмети, достигнали метафоричен статус, надскочили културните различия, за да се превърнат в евфемизъм за утилитарна сигурност. Въпреки че ножчетата са най-известни заради снаряжението си от инструменти, може би най-полезната му функция е като барометър за социална принадлежност, като подковано със стомана огледало, отразяващо как технологията, икономиката и политиката са еволюирали през последния век.

През последните сто и няколко години стоманеният аксесоар следваше вкуса на времето, приспособявайки се към променливите нужди както на модерния войник, така и на пътешественика. При дебюта си швейцарското ножче включва жизненоважните за 19 в. режещо острие, отвертка, отварачка за консерви. В последната high tech версия можете да откриете лазерна показалка, цифров часовник, LED светлина, флашка. Възпоменателната версия от 2006 е портативна енциклопедия на човешкия прогрес през последния век: неслучайно наречена Великана, тя е дебела близо 23 см и има 85 приставки, сред които трион с линийка, магнит, пиличка за нокти, гаечен ключ, резец за пури, телескопична показалка, компас, лупа, клечка за зъби и т.н. и т.н.Повече от прибор, швейцарските ножчета са и джобна жертва на глобализацията, крос-културен артефакт на глобалната икономика. От самото начало на своето създаване джобните ножчета се произвеждат изключително и само от швейцарски компании, но през 2007, когато правителството търси да възложи голяма поръчка за армията, според правилата на Световната търговска организация трябвало да се организира световен търг, който да включва не само швейцарски производители.

Един детайл обаче оставя да напомня за швейцарския национализъм. Традиционното лого представя непреходните швейцарски ценности: неутралитет (оставете швейцарците да създадат оригинално практично оръжие – колко ли вражески войници ще отстъпят пред заплахата от обсада от джобни ножчета) и практичност.
Като предвестник на социална и технологична промяна, какво бихме могли да очакваме от швейцарските джобни ножчета? Какво ли ще включват те след 25–30 години, което ще бъде незаменимо за войниците и цивилните от бъдещето? Ето мнението на двама специалисти:

Пол Сафо, съветник в Samsung, лектор в Станфорд, автор в Harvard Business Review, Fortune, Wired, The New York Times, Тhe Washington Post:
Предполагам ще заложат на ултракомпактни ел джаджи, като например плазмено фенерче, или пък зареждаща се макара от карбонова жица и малък двигател, с помощта на която да се измъкнеш от висока сграда, като джаджите по колана на Батман. И, разбира се, вградена радиостанция, за да се обадиш на парамедиците, ако случайно си срежеш пръста на нано-жицата.

Рандал Мос,  The World’s Most Dangerous Company:
Швейцарските ножчета ще следват общия тренд всяка вещ да се персонифицира. Ще започнат да се произвеждат custom модели според специфичните нужди и най-вече, за да заемат формата на дланта. Забравете приставките – това ще бъде вашият ЛИЧЕН нож. Клиентите ще изпращат своите биометрични данни до производителя и, когато получите своето ножче, то ще приляга на дланта ви като ръкавица. Ще бъде снабдено и с катинар, който ще пречи на някой, различен от собственика му, да го използва. Ще има памет за съхраняване на различни данни, включително и биологични за собственика.  


Бъдещите ножчета няма да бъдат изработени от стомана, а от керамични полимери, за да се намали теглото. Ще има лазерна показалка, запалки без пламък, оптичен скенер, който ще снима и ще има достъп до база данни, за да идентифицира милиони предмети.

Вграден микрофон ще ви свързва с глобална преводаческа система и ще ви предоставя симултантен превод.

Чети за още една легенда - тефтерите Moleskine.