Коли, дзверове и пейзажи и един Стругаре за разкош

Искра Благоева и Михаил Новаков представят общото си настроение в +359 Gallery

0 коментара Сподели:

Преди точно един сезон стискахме палци отремонтираната Водна кула да успее да забърка редица готини събития, свързани със съвременното изкуство, каквото беше откриващото новара ѝ ера "Ние сме част от колекция". Но ако трябва да сме откровени, наложи се доста да почакаме, докато ни се случи отново нещо в нея.

Но ето я новата вълна градско задоволство, която този път изплисква целия потенциал на мегаталантливите Михаил Новаков и Искра Благоева буквално върху нас. Двамата не работят заедно за пръв път, но това е първата им съвместна изложба, която съживяват именно в това изпълнено с автентичност пространство в Лозенец.

Искра ще представи пазен в тайна до последно пърформънс по подобие на "Дзвер", който изпълнява за пръв път в рамките на изложбата Sex Appeal някъде преди година. Тогава тя правеше обиколки в квартала около галерията с изключително атрактивна и забележителна кола, в която всеки можеше да бъде допуснат, но при условие че публикува във Фейсбук твърдението Women are better artists. Тази година се очаква отново да имаме възможност да попътуваме, но този път потвърждавайки нови твърдения и спазвайки нови правила на играта.

Както миналата година, така и тази Михаил Новаков запечатва всеки един момент от артистичните пориви на Искра на лента, като тези от "Дзвер" са в генезиса на тазгодишната изложба и са във визуален диалог с кадри, които следват линията на самостоятелната му изложба „Коли, мацки и пейзажи“, която гледахме през 2012-а в галерия "Васка Емануилова". Фотографиите, родени от всичко това обаче, са напълно нови, голямоформатни (някои от тях ще достигат 3 на 2 метра – бел. ред.) и напълно ще ни потопят в способността на Новаков да разказва истории, хващайки точния момент.

Това е един вид визуално доказателство за безпогрешното му око и зверския визуален инстинкт да хваща части от секундата и те да са точно тези, които не се забравят.

Програмата на събитието включва освен откриването на изложбата и пърформанса на Искра Благоева и почетен рецитал на Стругаре. Какво друго можем да ти кажем, освен да бъдеш готов да поплуваш срещу течението на едно бурно море от съвременно изкуство, което ще изпълни Водната кула догоре.

Ето още една изложба, която си заслужава.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *