Всеки актьор би го поканил в хола си

90-ата церемония „Оскар“ отново ще ни държи под напрежение

0 коментара Сподели:

На 4 март предстои раздаването на голите статуетки „Оскар“. Вече близо век всеки актьор по земното кълбо мечтае да грабне своята статуетка и да я постави на видно място у дома си. Сигурна съм, че и почти всеки творец е репетирал пред огледалото какво точно би казал, ако Оскар goes при него 🙂 

     

Най-бленуваните награди се провеждат за първи път през 1929. С много по-малко номинации, но отново с голяма помпозност.

Дори тази първа церемония не се разминава с гафове и пикантерии.

Историята разказва, че в една от най-жадуваните категории за главна мъжка роля печели немецът Емил Дженингс. Според вотa на журито обаче най-много гласове събрало немското куче Рин Тин Тин, което участвало в цели 27 филма. Оскарското жури все пак преценило, че да връчи първия „Оскар“ на куче е нелепо и статуетката отишла при Дженингс, който апропо остава и единственият германец, печелил статуетка за мъжка роля.

Ако в началото церемониите по награждаване били с продължителност по 7 – 8 часа, към днешна дата всичко е в пъти съкратено. За да спестят понякога агонистично дългите речи на спечелилите, Академията въвежда норматив от 45 секунди за благодарности. 

Въпреки огромната истерия и безмилостна надпревара съществуват и артисти, които отказват да занесат статуетката у дома си. Първият, който не се появява на церемония, за да получи отличието, е Джордж Скот през 1971 година, а вторият секссимволът Марлон Брандо през 1973 година. Любопитен факт е, че дори да спечелите статуетка, тя всъщност не е изцяло ваша собственост. Ако решите да я продадете, то първо трябва да я предложите на Академията, и то на тотално неапетитната цена от 1 долар. Въпреки това някои притежатели на статуетките са намерили вратички да ги продадат. Така например през 2011 г. Беатрис Уелес, наследница на Орсън Уелес, обявява търг за приза на баща си от 1942 г. за най-добър сценарий за "Гражданинът Кейн". Предложението събира 861 542 долара. 

Дизайнът на статуетката почти не се е променил от 1929 до днес.

Моделът е дело на скулптора Джордж Стенли, който прави първата отливка, която се пази и до днес. За огромно разочарование на мнозина статуетките не са от чисто злато, а комбинация от британиева сплав, покрита отгоре с мед, никел и сребро и едва накрая се поставя тънък завършващ слой от 24-каратово злато. Височината е 26,3 см (точно колкото на европейски размер обувки 41), а теглото е 3,85 кг. От 1929 насам са връчени около 3000 статуетки. Производството на една партида от 50 статуетки отнема близо 3 месеца. 

Да си купите билет за церемонията е нещо много по-сложно от мисия невъзможна. Разбира се, винаги върлуват и покани на черно, но цените са главозамайващи. Редът и организацията са толкова прецизни, че отстрани на седящите места са разположени статисти, които дебнат. Ако някой отиде до санитарния възел или излезе за секунди от залата, те незабавно са длъжни да запълнят мястото му. Целта е нито за секунда телевизионните камери да не улавят празни места. На статистите е абсолютно забранено да заговарят седящите до тях актьори, сценаристи и други знаменитости. 

Питали ли сте се защо наградите носят точно името Оскар? 

Съществуват няколко хипотези. Според една от тях една от работещите жени в организационния екип, щом видяла статуетката, възкликнала: "Та това е чичо Оскар!". Други разказват, че името е дала актрисата Бет Дейвис. Виждайки гърба на статуетката, измърморила: "Задникът му е като на първия ми мъж Оскар!". 

Кои са отличниците през годините?

„Оскарите“ упорито следват олимпийския принцип, че важно е участието, тук номинацията.

Но за мен лично най-интересни са победителите. Цели три филма са спечелили по равен брой 11 награди „Оскар“. Безспорно и трите попадат в графа шедьоври. Това са „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля” (2003), „Титаник” (1997) и „Бен-Хур” (1959). Дамата с най-много статуетки в категория „Най-добра актриса“ е Катрин Хепбърн, а Даниел Дей-Луис е единственият актьор, печелил „Оскар“ за най-добра главна мъжка роля три пъти. Най-младият носител на „Оскар“ е 5-годишната Шърли Темпъл, а най-възрастният победител – Кристофър Плъмър на 82 години, който получава признание за най-добра поддържаща мъжка роля във филма „Новаци“ през 2012 г., а тази година гледахме в ролята на петролния магнат Гети в лентата на Ридли Скот „Всичките пари на света“, благодарение на която Плъмър тази година отново е номиниран за поддържаща роля. 

Какво да очакваме от 90-ата церемония?

Въпреки слуховете, че поради разразилите се секс скандали церемония тази година няма да има, Долби театър отново ще очаква филмовите звезди с пухкав червен килим. В категорията „Най-добър филм“ киноспецовете дават най-големи шансове на филмите „Дюнкерк“ и „Три билборда извън града“. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri е и лентата, която тази година получи най-много номинации. При режисьорите битката е между „Дюнкерк“ на Кристофър Нолан и Гийермо дел Торо с "Формата на водата". Статуетката за най-добра актриса мнозинството киноексперти прогнозира, че ще отиде при Франсис Макдорманд за филма „Три билборда извън града“, а при мъжете фаворит е Гари Олдман за ролята си на Уинстън Чърчил в „Най-мрачният час“. Водещ на церемонията ще бъде Джими Кимъл. Стискаме му палци и му пожелаваме късмет и осторожност, за да не допусне гаф, подобен на миналогодишната какофония, когато La La Land по погрешка получи награда за „Най-добър филм“ и след минута се наложи да се въведе поправка. 

4 март е неделя, така че и без специални покани за церемонията винаги може да се облечете официално или пък с официалната пижама, да поканите тайфата, да заредите пуканките и хладилника и да се повълнувате по холивудски. And Oscars goes… 

А гледа ли "Три билборда извън града"?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *