Как се представи България на световната премиера на Jameson Shot 2017 в Лос Анджелис

Гост бе Захари Карабашлиев, а сред престижния топ 20 са двама българи - Добромир Байчев и Мария Малукина

  • 06.01.2018
  • от редакторите

Jameson с гордост представи последните филми, победители в конкурса за сценарий Jameson First Shot, пред някои от най-значимите представители на филмовата общност в Paramount Studios в Холивуд. Специален пратеник на събитието със звезден статут от България бе писателят и ментор в надпреварата Захари Карабашлиев, а разказът му от пътуването е наистина впечатляващ. Той присъства на официалните премиери на филмите победители и се срещна с изключително талантливи и доказани имена от холивудската киноиндустрия в три дни, изпълнени с приключения и незабравими мигове.

Jameson First Shot е създаден, за да открие вълнуващи нови таланти и да им предостави уникалната възможност да покажат уменията си пред света. Най-добрият продуцентски екип в бизнеса винаги е от полза, но прочутият главен герой може да направи всичко различно. Тази година победителите получиха награда - британският актьор и режисьор Доминик Уест да бъде изцяло на тяхно разположение.

Тази година Дейна и Доминик избраха сценариите на Оли Улф от Лондон, на Алис Гоугън от Сидни, Австралия, и на Джейсън Манела от Онтарио, Канада.

За своето едва второ участие България излъчи цели двама финалисти, които попаднаха в престижния топ 20 на надпреварата - Добромир Байчев и Мария Малукина.

Успехът им е изключителен на фона на впечатляващите 2161 сценария, подадени от САЩ, Англия, Ирландия, Австралия, Канада, Южна Африка, Израел и България.

От 2012 г. насам многократно награждаваният продуцент Дейна Брунети е начело на Jameson First Shot. Той осъзнава, че е трудно да се пробие във филмовата индустрия, и затова е решен да помогне на прохождащите талантливи режисьори, чиято заявка пред света на киното все още предстои. Освен това Дейна държи Jameson First Shot да продължава да бъде платформата, която празнува и споделя историите, които иначе не биха могли да се разкажат.

Всеки от трите скрипта, които взеха почетните места в надпреварата, е много различен от другите и е пълен с оригиналност, креативност и хумор. Нека видим кои са те:

1. The Finish LineСценарият на Алис Кугън разказва историята на двама души с увреждания, които гледат на живота и бъдещето си съвсем различно. Като художествен директор в рекламна агенция в Сидни Алис работи с много директори, които я насърчават да преследва интереса си към филма и я вдъхновяват да създаде нещо, което предлага на зрителя нова перспектива за живота. Доминик бе особено привлечен от силния край: "Както всички добри сценарии, веднага успях да си представя как може да се изиграе героят ми, което е невероятно за един актьор и е свидетелство за способността на Алис като писател".

2. Five Star Fouad: Сценарият, подаден от Оли Улф - писател, живеещ в Лондон, е брилянтната смесица между ежедневни и предизвикателни събития. Става дума за банков обир и всекидневното пътуване на задната седалка в такси.

3. А funny thing happened to Кelly and Тed: Третият победител в конкурса JamesonFirstShotе Джейсън Манела, студент в Програмата за цифрова кинематография в Канадския колеж. Неговият сценарий е лека комедия с тъмен неочакван обрат, който служи като предупреждение, че ако непрекъснато слушаме гласовете в главата си, ще се побъркаме. Доминик бе особено развълнуван от странния подход, който Джейсън приложи: "Сценарият на Джейсън имаше формат и концепция, които никога преди не съм виждал или чувал. Целият диалог бе представен с един глас, но на два персонажа. И ако това не е достатъчно оригинално, то целият диалог беше в рими!".

За да гледате всички печеливши филми от Jameson First Shot 2017, кликнете тук.

Доминик Уест за JAMESON FIRST SHOT тук:

Ето и няколко филма, представени от Jameson.