Канадски киноленти през декември

Първи Канадски филмови дни в България в Дом на киното

0 коментара Сподели:

Сякаш падането на краткосрочните визи за Канада от 1 декември перфектно съвпада с първите Канадски филмови дни в България.От 8 до 11 декември в столичния Дом на киното можем да видим четири игрални и две документални творби, както и две представителни анимационни подборки в рамките на инициативата.

Филми с отличия и номинации от Кан и Торонто, от Американската академия и националните награди „Сезар“ и Canadian Screen предлагат на българската публика първите по рода си у нас Канадски филмови дни. Селекцията е дело на изпълнителния директор на Канадския филмов институт Том Максорли, както и на изключителния аниматор и художник Теодор Ушев, чийто последен филм „Сляпата Вайша“ бе номиниран за „Оскар“ през 2017-а. Те са избрали да покажат на зрителите творби, които са заслужили високата оценка на критиката, фестивалните журита и широката аудитория.

Заглавията в програмата представят както нови имена, така и изявени творци с опит и международна слава. Те показват различните региони на страната (от Арктика през Монреал до дивите простори на Британска Колумбия) и ни запознават и с творчеството на интересни женски гласове в съвременното канадско кино.

“От многобройните международни успехи на канадските режисьори през последните години вероятно си мислите, че има нещо специално в тази чиста и студена вода, която тече на север от 49-ия паралел на американския континент. Както тази селекция от впечатляващи нови канадски филми показва, сигурно сте прави!“, подчертава Максорли.

Специално си запазете уикенда 9 – 10 декември. В събота (9 декември) Ушев е специален гост на проявата, като ще покаже за първи път у нас новата версия на „Сляпата Вайша“ във виртуална реалност, ще даде майсторски клас и ще представи лично ретроспектива на най-интересните си и награждавани филми. Негова е и селекцията на канадски анимации, номинирани през годините за наградата „Оскар“, която е програмирана за неделя (10 декември).

Било то за самолет или за кино, през декември е време за билети за Канада.

Слуша ли ти се българска музика?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *