GOD SAVE THE QUEEN

Снимките, които звездите не биха искали да видиш

  • 05.09.2013
  • от Ивайло Харалампиев
  • снимки: Алисън Джаксън

Преди време британската фотографка Алисън Джаксън попада на Барак Обама в магазин в Тайланд, но установява, че за съжаление няма да й свърши работа, защото не говори английски. Затова пък Дейвид Бекъм се справя чудесно. Откриването на (почти) перфектни двойници на известни хора е много важна част от работата й. Безспорно една от най-известните й героини си остава английската кралица. Наскоро Pertwee Anderson & Gold, близо до легендарната Carnaby Street в Лондон (известна заедно с няколкото улици наоколо като истински епицентър за оригинални независими модни бутици, барове и ресторанти), показа соловата й експозиция JUBILEE с „кралски“ хитове от последните петнайсет години.

The Queen

Когато непознаващи работата й зрители за първи път видят фотографиите, на които английската кралица мие чинии с жълти гумени ръкавици, търкаля се по пода в Бъкингамския дворец, играейки с любимите си кучета, пие чай в кревата или наблюдава съвкуплението между кон и кобила, в първия момент са доста откровено шокирани. Какво остава, когато видят владетелката седнала на тоалетната чиния. Защото снимките приличат на съвсем истински папарашки попадения. Както инсценировката, така и естетиката и качеството на образа са умело реализирани, за да наведат именно на тази мисъл. Първоначалната изненада е последвана от въпроса, как е възможно някой да направи тези снимки? Или още по-необяснимо, как въобще може да бъдат публикувани. Някъде в този ред на мисли се появява съмнението, че всъщност става въпрос за двойници, а веднъж открита загадката, оттук нататък остава насладата от остроумното и майсторско боравене на Алисън с всички детайли по темата.„Искаме да видим какво става в личния живот на звездите и доста ни олеква, когато си дадем сметка, че и те неочаквано много приличат на всички хора. Мисля, че английската кралица например води доста самотен и съвсем не забавен живот, заобиколена от всичките си слуги“, споделя авторката, която прави икъсометражни филми със същата тематика и герои.

The Queen

Резултатът от творческата кариера на Алисън Джаксън би могъл спокойно да бъде резюмиран с фразата „Снимките, които звездите не биха искали да видите“. Грабващият вниманиетоироничен микс от действително случили се събития и измислени „факти“ увлича дотолкова, че в един момент губиш представа къде свършва реалността и къде започва фикцията или обратното. Възможно ли е основателят на Майкрософт Бил Гейтс да предпочита най-големите си конкуренти Мак? Или Парис Хилтън да мие пода в затвора в компанията на Том Форд? На сватбата на принц Уилям и Кейт кралската фамилия танцува конга в компанията на Лейди Гага и Елтън Джон? Защо не, стига зад обектива да е Алисън Джаксън.

The Queen

Звучи малко парадоксално, но фотографката дори не се интересува от оригиналите, копията на известните са й много по-полезни. Когато шашнатият в първия момент наблюдател установи измамата, той скоро си дава сметка и за умишлените „разлики“. „Двойниците набирам на кастинги, но често ги срещам и на улицата. Случвало се е обаче да попадна на оригиналите, а да ги сбъркам с перфектни двойници. Когато казах на един мъж, че страхотно прилича на Никълъс Кейдж, той страхотно се ядоса, оказа се, че е самият той!“Под прицела на фото сатирата на Джаксън попадат и много от звездите на шоубизнеса. Брад Пит и Анджелина Джоли търсят да си осиновят ново дете. Дейвид и Виктория Бекъм пък избират име за поредното попълнение на семейството. Елтън Джон се подлага на изтощителни и не съвсем безболезнени разкрасителни процедури преди важна галавечер.

The Queen

Алисън първо завършва скулптура, а след това и фотография. За дипломната си работа в Кралския колеж тя избира доста стряскащ сценарий – Лейди Ди и Доди ал Файед в компанията на бебе мулатче. Преподавателите й обаче я насърчават да продължи в тази насока. „Ако избереш правилната композиция, с една снимка можеш да разкажеш история, която няма нищо общо с реалността и въпреки това да изглежда напълно реална. Така или иначе нашето въображение допълва историята, когато гледаме една фотография. Имаме чувството, че сме в едва ли не интимен контакт с известните, но всъщност много малко от нас имат достъп до тях. Показвам, че камерата може да лъже, но в същото време това, което се вижда на моите снимки, все пак може и да се случва. 

The Queen

Ако си фен на подобен тип изкуство, задължително разгледай статията ни за Alexandro Palombo.