НАХОДКА: Mast Brothers в Лондон

Малка шоколадова фабрика в Шордич

0 коментара Сподели:

Рик и Майкъл Маст са шоколадовите братя от Бруклин, които съвсем като в баналните реклами зарязват сериозния корпоративен живот, за да последват мечтата си и да отворят малка шоколадова фабрика в Ню Йорк. Ако това ти звучи познато, може би вече си попадал тук, където надълго и нашироко ти разказваме вдъхновяващата им история, която включва плаване до какаови ферми в Мадагаскар, Доминиканската република и по венецуелските брегове.  

Ясно е обаче, че да усещаш шоколад с вкусовите си рецептори е в пъти по-добре отколкото да говориш за него. Именно това ни отведе на шоколадов тур в малката фабрика на братята Маст в Лондон. Ще я намериш на 19 – 29 Redchurch Street в Лондон, а час за обиколка ще ти струва 10 паунда на човек и е добре да си запазиш място предварително онлайн.

По време на тура ще ти разкажат подробности за историята на бранда и ще преминеш през всички фази в приготвянето на шоколада от сортирането на перфектните зърна от различни места по света до завиването му в станиол.

Фабриката е малка и уютна, а ароматът на шоколад те кара да се чувстваш все едно е Коледа и рожденият ти ден едновременно. Това, което прави много силно впечатление е, че във всяка фаза на приготвянето има нужда от намеса на шоколатиер. И преди да го наречеш злеоптимизиран процес, ще ти кажем, че именно в това е чарът му – магическо докосване чак до "полирането" на шоколадовите барчета на финала – ръчно и с внимание.

През последните години, освен че са стъпили в Европа, Mast Brothers са развили доста и рецептите си. Това, което ни спечели от раз беше лимитираната колекция с морска сол, както и тези, вдъхновени от различни георграфски точки. Така например Лондон има своята серия шоколади, които не просто се асоциират с града благодарение на опаковките си, на които ще видиш елементи от British Museum например, а и с вкуса си. Така например Rhubarb & Custardима в рецептата си сос, който за англичаните е кулинарна препратка към детството. Друга рецепта пък включва перуански какаови зърна, смесени с джин и отбелязва вековната връзка на Лондон с производството на този вид алкохолна напитка.

В магазина на Mast ще видиш и различни колбички, чието приложение не е никак очевидно. Оказва се, че при процеса на отделяне на перфектните какаови зърна от тези, които не отговарят на всички критерии, остава доста материал. От него може да се направи нещо, което наричат шоколадова "бира", че дори има лека и тъмна нейна версия и с повечко въображение наистина навсява усещане за бира. Дегустирай задължително.

Шоколадите на Mast Brothers струват около 7 паунда за брой в зависимост от избора, които направиш. Част от тях можеш да купиш с отстъпка в колекция. Всички видове можеш да поръчаш и онлайн тук.

И докато още сме в Лондон, не пропускаме да минем през Vintage Magazine Shop.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *