КАКВО ДА НЕ ПРОПУСКАШ В НОЩТА НА ТЕАТРИТЕ

Вълшебствата на една столица...

0 коментара Сподели:

Нощта на театрите е събитие, което е несравнимо, защото неспирно отваря вратите на любимите ти театри и те кани от един свят в друг. Тази година разнообразието от изложби, опери, уъркшопи, предпремиери, постановки, мюзикъли и какво ли още не е толкова богато, че една Нощ няма да стигне. Все пак ние се опитахме да подберем някои от най-завладяващите събития, като оставяме на теб да избереш колко и кои места ще си подариш. На каквото и да се спреш, няма да сбъркаш.
Побързай, защото билетите свършват.

„БАБИНАТА ПИТКА“
ОБЩИНСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ ТЕАТЪР „ВЪЗРАЖДАНЕ“, 11:00 ЧАСА

Едно от предложенията за някои от най-малките приятели на театъра е „Бабината питка“. Авторът Васил Мирчовски, режисурата на Георги Георгиев, музиката на Развигор Попов и танците на Мила Искренова дават нов живот на една неостаряваща и трогателна история, която ще подари на малки и големи едно пътешествие из съкровените пътища на детското вълшебство.
Участват: Мариана Жикич, Георги Златарев, Даниел Цочев, Ивет Радулова, Мара Чапанова, Мария Никоевска, Донка Аврамова-Бочева, Анатоли Лазаров, Христо Ботев и специалното участие на Мими Иванова
Билети: на касата на театъра

„ДАКОТА“
САТИРИЧЕН ТЕАТЪР „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ“, 16:00 ЧАСА

Големият испански драматург Жорди Галсеран създава произведението „Дакота“  и още преди 20 години то мигновено се превръща в един от най-представяните текстове на твореца. Пиесата ще те покани в един свят, в който главният герой на пръв поглед води идеален живот, включващ обичана работа, прекрасна съпруга и очакване на рожба. Внезапно в живота нахлува двуседмична кома, която променя всичко, води до кошмари, които започват да се случват и размиват границата между реалността и съня. Режисьорът Владо Пенев споделя, че „си е истинско предизвикателство и голяма възможност за всеки режисьор да интерпретира на театрална сцена и да го направи с точно този актьорски екип.“
Участват:Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов и Александра Василева
Билети: на касата на театъра
При покупка от касата на Сатиричния театър получавате отстъпка от 2 лв. за всеки билет

„АТИЛА“
СОФИЙСКА ОПЕРА И БАЛЕТ, 18:00 ЧАСА

Опера в пролог и три действия. Величественото творение на Джузепе Верди те кани на предпремиера, която ще те завладее с басове, баритони, сопрани и тенори, разказващи за световете на красиви лунни нощи, римски градове, величествени вождове, тежки разгроми и светли спасения.
Либрето: Темистокле Солера и Франческо Мария Пиаве, базирано върху драмата на Захариас Вернер от 1809 година „Атила, крал на хуните”
Билети: на касата на Операта, на преференциална цена само в Нощта на театрите от 10 лв. до 25 лв. Билетът дава достъп до всички съдържания на Софийската опера и балет в Нощта на театрите, без концерт за бебоци и „Зле опазено момиче“

 

„ГЕО“ ПО РОМАНА НА ХРИСТО КАРАСТОЯНОВ „ЕДНА И СЪЩА НОЩ. ДНЕВНИК НА ЕДИН РОМАН“
НАРОДЕН ТЕАТЪР „ИВАН ВАЗОВ“, 19:00 ЧАСА

120 години от рождението и 90 години от гибелта на Гео Милев (15.01.1895 – 15.05.1925). Сред последните заглавия на Народния театър е именно „Гео“.  Иван Добчев се заема с драматизацията и постановката на текст, сътворен по роман, който сякаш не е биографичен, а проследява пътя на двама мъже, живеещи, дишащи и посветени на своите идеи. Голямата сцена претворява огъня и страстните слова от времето на Гео. Време, в което борбата е била за смисъл, за любов към изкуството, за борбата срещу статуквото.

Забранено е –
да се говори
да се мисли
да се пише
да се чете, а най-сетне и
да се живее.

Участват: Леонид Йовчев, Марин Янев, Алиса Атанасова, Зафир Раджаб, Ева Данаилова, Павлин Петрунов, Румен Драганов, Неда Спасова, Кристина Кулиш, Димитър Илиев, Росен Гицов, Димитър Бисеров, Александър Кънев, Валентин Ганев, Йосиф Шамли, Сава Драгунчев, Албена Ставрева, Сребрина Георгиева, Виктория Колева, Стилиян Желязков, Михаил Стоянов, Георги Сиркатов, Бюрхан Керим, Константин Еленков, Пламен Петков, Кети Райкова, Ели Колева, Аделина Желязкова, Самуела-Ивана Церовска, Надежда Колева, Дани Атанасова
Билети: на касата на театъра

„НЯКОИ ГО ПРЕДПОЧИТАТ…“
МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР „НИКОЛАЙ БИНЕВ“, 19:00 ЧАСА

В Нощта на театрите „Някои го предпочитат…“ оживява с нов състав в главните роли. Венцислав Асенов се захваща с драматизацията по филма на Били Уайлдър Some Like It Hot. Постановката отваря вратите към времена, в които изкуството на танца, нежността на музиката и допирът до качествения хумор са тези, които вървят редом с копнежите за по-добър живот и страстна любов. Представлението ще те избави от механичното съвремие и ще те върне в прекрасните години на бомбетата, кабаретното движение на тялото и въодушевлението.
Доказателство за това, че не бива да пропускаш „Някои го предпочитат…“, е фактът, че говорим за спектакъл, който има две номинации „Аскеер 2014“ за поддържаща женска роля на Мая Бабурска и за театралната музика на Кирил Дончев.

Участват: Светослав Добрев, Ния Кръстева, Петър Дочев, Койна Русева, Ярослава Павлова, Зорница Маринкова, Гергана Христова, Мая Бабурска, Мариана Миланова, Малин Кръстев, Никола Стоянов, Николай Луканов, Александър Хаджиангелов, Явор Спасов, Вихър Стойчев, Красимир Недев, Веселина Конакчийска, Юлиян Петров, Деян Цвятков, Севар Иванов, Георги Кацарски, Павел Иванов, Валери Белев
Билети: преференциални цени от 10 лв. и 8 лв.

„МЪЖЪТ НА ЖЕНА МИ“
ТЕАТЪР „ОТКРИТА СЦЕНА“ 23:00 ЧАСА

Към края на вечерта смехът и философските размисли, режисирани от специфичния талант на Мариус Куркински, са призмата, през която всеки може да погледне онези сериозни неща от живота, без да се натъжава. Една жена е изоставена като дете, но днес двама прекрасни мъже се борят за нейната любов. В тази комедия всичко е усмивки. Демоните на любовта, изневерите и съпътстващите ги проблеми на пръв поглед ще те развеселят искрено, но неусетно ще те доведат до прозрения и любопитни въпроси.

Участват: Мария Сапунджиева, Ненчо Илчев, Веселин Анчев
Билети: на касата на театъра, с отстъпка от 20% от стандартната цена

ИЗЛОЖБА НА КОСТЮМИ ОТ ПОСТАНОВКИ / ФОТОИЗЛОЖБА
СОФИЙСКА ОПЕРА И БАЛЕТ, НАЧАЛО: 10:00 ЧАСА

В Нощта на театрите сградата на Софийската опера и балет ще приюти много събития, които ще те въвлекат в приключение в света на изкуствата. Още от сутринта можеш да посетиш изложбата на костюми от постановки, както и фотоизложба, която ще те запознае с оперни и балетни представления на Светосав Николов, Виктор Викторов и Костадин Чернев. Снимки от оперни постановки от гостувания на Софийската опера в Любляна, Япония и Крайова.
Билети: 8 лв. Билетът дава право на достъп до събитията: турове в Софийската опера и балет, уъркшопи, срещи, изложби

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ – ЗАКРИВАЩО ПАРТИ
YALTA CLUB
След театралната обиколка можеш да закриеш Нощта на театрите, като се отбиеш на закриващото парти с участието на DJ Rady.
Билети: 10 лв.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *