Глория Петкова: „Модата е най-достъпната форма на изкуство!“

Едно момиче, което носи мода в кръвта си – слушаме за новите ѝ идеи, начинания и вдъхновения

0 коментара Сподели:
Глория Петкова

Октомври и отминалият септември са месеците, в които светът е мода! През септември станахме свидетели на New York, London, Milan и легендарната Paris Fashion Week, където напълнихме сетивата си с микс от красота и изкуство. Ето защо нямаше как да не обърнем поглед и към родния фешън небосклон и

да не поканим при нас едно момиче, което носи мода в кръвта си.

Глория Петкова ни е любимка още от времето на легендарните ѝ моделски години, а досега сме я виждали в най-различни превъплъщения – модел, майка, диджей, актриса и наше лично вдъхновение, което не спира да твори на всички креативни фронтове. Глория е артист и истински огън, който носи онази фина естетика да пленява, омагьосва и докосва всички фенове на наистина визионерските и стойностни събития в света на красивото.

От септември тя стартира проекта си Club Moda,

в който чрез специална селекция ще виждаме най-добрите произведения на български дизайнери, създаващи уникални дрехи, бижута и аксесоари. Първото събитие на Club Moda вече пожъна огромен успех в края на септември в Carrusel Club, а Глория споделя с нас повече за новото си начинание и всичко, което ѝ носи безмерно вдъхновение през този сезон. Слушаме я с интерес!

Глория Петкова

Глория, здравей! Първо, за нас е радост, защото отдавна не сме се виждали на страниците на Go Guide – разкажи ни в какъв етап те заварваме. Какви ги вършиш напоследък?

Здравейте, за мен е винаги огромно удоволствие да си говоря с вас! Заварвате ме в един от най-интензивно заредените с мода етапи от живота ми. През последните 2 години работя по един проект, който съвсем скоро ще бъде лайф, а именно онлайн платформа, събираща на едно място най-добрите български дизайнери на дрехи, аксесоари и бижута. Името е CLUB/MODA и уникалното на тази платформа е това, че дизайнерите са подбрани лично от мен. Всеки един от тях твори и шие в България. Както знаем, на пазара се появиха безкрайно много български марки, много от които обаче изкупуват дрехи от Турция и Китай и просто слагат собствен етикет. Цените им са ниски и това им помага да добият популярност, но това оставя черна следа върху цялата българска мода и много талантливи дизайнери биват вкарани в една графа с подобни търговци. Това е огромна грешка
и вярвам, че

моята платформа ще хвърли светлина върху правилните хора, разбивайки стигмата, че българската мода не е на ниво.

Глория Петкова

Мода, музика, актьорство – какво да очакваме от теб през новия сезон в града?

От мен може да очаквате всичко, но главният ми фокус в момента е CLUB/MODA. След официалното стартиране на сайта можете да очаквате всякакви интересни поп-ъпи и събития. Разбира се, може да ме чуете и в музикалното ми амплоа като диджей.

Каква е концепцията на събитията на Club Moda и колко често мислиш да са те?

Концепцията е проста. Зададох си въпроса какво би могло да направи един такъв базар различен от останалите и отговорът беше налице. Повечето подобни събития винаги придобиват един натрапчив вкус на битпазар. Това обезличава и обезценява труда на дизайнерите. За това нашите събития ще бъдат абсолютната противоположност. В прегръдките на красива локация, сред уханията на коктейли и парфюм, когато имаме събитие,

човек ще може да усети ексклузивността да закупи нещо абсолютно дизайнерско и неповторимо.

Атмосферата, в която ще се потапяме всеки път, ще накара всички да забравят къде са, колко е часът и дружно заобиколени от красота и дизайн, ще можем да обменим идеи, да разпуснем или да се социализираме със съмишленици. Искам хората, които оценяват лукса на дизайнерските стоки, да бъдат посрещнати подобаващо и след това да помнят преживяването си като цялостно вдъхновение. Относно това колко често ще имаме ивенти – за да бъде едно събитие ексклузивно, то не бива да бъде прекалено често. Това, което обмислям, е да ги правя 2 пъти в годината,

а именно пролет/лято и есен/зима, тъй като тогава излизат новите колекции на дизайнерите.

Глория Петкова

Защо имаме нужда от повече такива дневни и интересни събития в София?

Защото в България има ужасно много талантливи артисти, които имат нужда от платформа, която да ги показва и рекламира. Повечето от тези артисти виреят в собствената си среда и не успяват да достигнат до широката публика, което е жалко както за нас, така и за тях. София има всички предпоставки да е една развита европейска столица, но това е тясно свързано с изкуството и по-точно с локалното изкуство. Въпрос на време беше да започнем да показваме скритите си съкровища. Аз ги намирам и ги поднасям на всички вас, защото те са великолепни!

Глория Петкова

Модата за теб е?

Живот! Най-лесният начин да покажеш себе си. Най-достъпната форма на изкуство. Език, на който можем всички да говорим. Модата е най-пряката комуникация между артиста и човека.

Красотата е?

Тук вече нещата са субективни. За мен красотата има множество измерения. Тя вирее навсякъде, стига човек да има очи за нея.

Какво предстои на Глория в близко бъдеще?

Това не бих могла да кажа със сигурност, но знам едно – няма да спра! Ще продължавам да се боря за изкуството и българските дизайнери.

Глория Петкова

Какво ти се иска да виждаш повече по софийските улици тази есен и през активния сезон, когато всички сме в града?

Най-много ми се иска да виждам хора, които се осмеляват да бъдат себе си. Независимо дали
са облечени в черно от глава до пети или във всички цветове на дъгата. Важно е да сме щастливи и необезпокоени от неразбиращите погледи. Иска ми се да виждам хора, които се чувстват удобно в кожата и дрехите си.

И за финал – защо хората да обърнат поглед към Club Moda?

Защото това ще е нещо, което не са виждали досега. Изцяло нова философия на пазаруване. Това ще бъде преживяване за всичките сетива и ще бъде великолепно!

Editors’ Choice през октомври: мащабни инсталации, нежно изкуство и още

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *