Сезоните се сменят, но традициите остават

Срещаме те с дамата зад кулисите на RestoBar Constantinoff и Ресторанти Щастливеца

0 коментара Сподели:
Сезонните менюта на шеф готвачите: Сидония Радева

Познаваме шеф Сидония Радева като жената с визионерски поглед в кулинарията

и обожаваме невероятните умения, които демонстрира чрез фантастичната храна в Constantinoff RestoBar & Ресторанти Щастливеца. Начело на двете кухни, шеф Радева умее да претворява традициите от родните земи в модерни интерпретации и вълнуващи ястия. С почит към местните продукти и сезонните вкусове, идеите й не спират да удивяват сетивата, да носят наслада и да връщат небцето към любими времена. Какво да очакваш от есенната премяна на двата ресторанта, чети в следващите редове. 

Сезонните менюта на шеф готвачите: Сидония Радева

Каква е твоята философия при изготвяне на сезонно меню? Какви принципи спазваш? 

В Constantinoff RestoBar и Ресторанти Щастливеца се отнасяме с интерес и уважение към родните традиционни ястия. Водени от стремежа за запазване на нашето кулинарно наследство, се стараем да откриваме позабравени регионални рецепти и продукти и да ги претворяваме с нашия автентичен стил.

Какви съставки си имплементирала в новите сезонни предложения на Constantinoff и Щастливеца? Има ли изненади или нетрадиционни компоненти?

При изготвяне на сезонните менюта винаги се водим от даровете, които природата предлага – кореноплодни зеленчуци, есенни плодове, варива. С тях създаваме ароматни блажни ястия, носещи усещане за уют и топлина. Акцент в новите ни есенни менюта са тиквата, сините сливи, цвеклото, земната ябълка и други продукти, характерни за този сезон. Специално внимание обръщаме и на месните фермерски продукти – месо от домашна кокошка, патешко, заешко, конско и други.

Как се заражда идеята за ново ястие? Откъде черпиш вдъхновение, когато е време да сътвориш нова комбинация?  

Най-добрите идеи се зараждат в споделена компания, небрежен разговор с приятели, среща с непознати, вдъхновяващи разкази от възрастни хора, пътешестване, спомен за вкус от миналото… тогава се заражда идеята, която с екипна работа развиваме до последния детайл. Вдъхновението е навсякъде около нас.

Сезонните менюта на шеф готвачите: Сидония Радева

Как съвместяваш традиционните кулинарни техники и рецепти с всички съвременни тенденции и модерни подходи в кулинарията? 

Ястията ни съчетават иновативен подход на представяне, но с уважение към кулинарните традиции. С комбинация от старо и ново, традиционно и модерно, предлагаме вълнуващо кулинарно изживяване, с почит към наследството ни, но и с поглед към иновативното. Всяко ястие приготвяме по изключително здравословен начин, с продукти, които са естествени и чисти, с най-добри вкусови качества. Принципите ни при избора на продукти съвпадат с тези, които от незапомнени времена са били водещи в традиционната ни стара кухня – пресни или консервирани по естествени начини меса и зеленчуци (осолени, сушени, мариновани). Регионални, сезонни, истински! С въображение и импровизация преливаме вкусове и от други различни национални кухни, като използваме и модерни техники при подготовка на продуктите (бавно су-вид готвене, техники на дехидратация, сферификация и тн).

Сезонните менюта на шеф готвачите: Сидония Радева

Кои продукти обичат да хапват българите наесен? Какви са твоите наблюдения?

През есента нашите гости предпочитат да хапват ястия, приготвени с тиква, пащърнак, цвекло, със затоплящи аромати на канела, кардамон и, разбира се, с леката пикантност на люти чушки.

Препоръчай ни по някое ястие от менютата на ресторантите, които читателите ни да опитат още утре!

В Щастливеца може да се насладите на ароматната ни Тиквена супа, Кокоша северняшка яхния със запечен гюбек, Покрекло – Копривщенско ястие от свинско месце и дреболийки.

В Constantinoff – нашата автентична салата Медено Цвекло, съчетаваща различни структури и консистенции на този чудесен, но доста подценяван продукт. Имаме и много разнообразни месни предложения – наденички, кебап кофта, Адана и още много ястия, изцяло замесени и приготвени при нас, носещи аромата на изпичането на жив огън.  

бул. „Витоша“ 27; Сан Стефано Плаза – срещу БНТ
02 441 1155; 02 441 3344

www.shtastliveca.com

бул. „Витоша“ 31-33
088 526 6566
www.constantinoff-restobar.com

Editors’ Choice през октомври: мащабни инсталации, нежно изкуство и още

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *