СОФИЙСКИ ВИНЕН МАРШРУТ
В търсене на най-вкусните и ароматни вина, открихме местата в София, на които да се насладиш на чаша вино и вкусна храна
Отново сме в режим градски маршрут, един от най-приятните досега. Това, да обикаляш любимите си вино-барове и навсякъде да те посрещат с пълни чаши и подходяща храна към тях, си е истинско щастие. Споделяме го с теб на долните редове.
CICCIONE
Ето ни отново в най-близкото кътче от Италия, Ciccione. Любимият ни портал към света на платата от салами, сирена и, разбира се, прекрасно ароматно вино. Тук може да намериш повече от 60 вида непознати вкусове от всичко, което се предлага на пазара у нас. Селекцията включва балансирана листа от червени, бели и розета от цял свят. Безспорният бестселър обаче идва от слънчевите склонове на Италия – Верона и изба Lamberti. То е елегантно на вкус, с деликатни плодови аромати и свежи танини. Комбинирахме го с прясно изпечено чесново хлебче със сушени домати и пикантни маслини.
CINECITTA
Cinecitta Osteria Italianа е заслужила вниманието ни с класическата си италианска кухня, артистична атмосфера и свежи продукти от Апенините. За най-сърцатия месец в годината тук могат да те поглезят с пет топ вида сезонни вина, които се предлагат на чаши, а високото им качество се гарантира от специалните машини, които позволяват да се предложи на клиентите премиум клас вино, което сякаш е отворено на момента. За празника от мястото са ти приготвили и две тематични менюта, които ще съчетават храна и вино, а всичко това ще ти се случи на фона на романтичната Бояна, само на минута от Киноцентъра.
GRAND HOTEL SOFIA
Когато искаш да се почувстваш специален, Grand Hotel Sofia е мястото. В конкретния случай ние идваме да се поглезим с тематичното им предложение – чаша ароматно червено вино „Мелник“ Орбелус, специално избрано от Слави Райчев, сомелиер на хотела и вицепрезидент на Българската асоциация на професионалните сомелиери. Изборът му наистина е безпогрешен и можеш да му се насладиш както в Гранд кафе, така и в Лоби бара. През Месеца на любовта тук всяка чаша Орбелус можеш да комбинираш с три вида брускети – със запечено бяло сирене и сминдух, брускета със зехтин и пастърма и брускета с печени чушки и сирене – перфектното допълнение.
HASIENDA
Жаждата за нови кулинарни преживявания отново ни води на „Цар Борис“ в едно от най-вкусните места в района – Hasienda. Двуетажната софийска къща приветства с топлота и уют, предразполагащи за разпускаща вечер, с богата гама от български и чуждестранни вина. Ние бяхме изкушени от тази мешана скара и домашно приготвен картофен чипс в комбинация с чаша каберне от изба „Енира“. Тук винаги са били майстори на месото на скара, като в особена степен това важи за дивечовите специалитети. Ако си фен на по-леките вкусове, пастата и пицата тук вървят с леко изстудено розе.
LA BOTTEGA DUE PIANI
Имаме си принцип в любовта и той е, че ако искаш да спечелиш нечие сърце, първо трябва да го заведеш на място, което вече е спечелило твоето. La Bottega – Due Piani е една от петте локации на La Bottega и отдавна ни печели с приятен интериор и безкомпромисно качество. Богатата им листа от класни италиански вина е нещото, което си пожелаваме не само в Деня на влюбените, а системата за съхранение на отворените бутилки ни позволява да ги консумираме и на чаши, със същото високо качество. Магазинът в La Bottega пък те спасява с всичко нужно за вкъщи, а за хапване на място ние препоръчваме Гуанчале бразато – телешки бузи, мариновани във вино и подправки, поднесени с пюре от целина и глазирани в балсамико моркови, съчетани идеално с тонсканската прелест Санджовезе Monteregio di Massa Marittima на изба Costa.
LOCÀL
Когато трябва да препоръчам вино локация, веднага се сещам за Local. Local е класическо бистро с богата селекция вина. Тук може да вкусиш вино от всички региони от Стария и Новия свят и да се насладиш на хубави вина. Всяка седмица имаш възможност да опиташ различно вино на чаша. Може да тестваш с домашна поркета, гризини, направени на място с прошуто, италианското "Тунакианти", чоризо на тиган и други мезета и тапаси.
MEDITERRANEO
Когато говорим за любов и вино, не може да пропуснем Mediterraneo. В старата градска къща на „Оборище“ номер 9 те очакват вина от Италия и цялото Средиземноморие, които можеш да откриеш само тук, а уникалната система за съхранение на отворени бутилки позволява едно вино да бъде отворено и държано в безкислородна среда 30 дни, без никаква промяна на вкуса, което ти гарантира качество във всяка чаша. В комбинация с това може да се омаеш със скалопини от телешко бон филе в сос от трюфели и тиквички, а за пълно щастие препоръчваме вино „Лагрейн“, идващо от региона на Алто Адидже и изба Endrizzi.
TRATTORIA IL MAESTRO GIUSEPPE VERDI
Ето ни отново в къщата на италианските традиции, за да отпразнуваме Месеца на влюбените с винен акцент от региона на Верона. Говоря за това прекрасно бяло Soave, което на Апенините наричат виното на любовта. Вулканичният район, в който гроздето зрее, дава специфична минералност и характерен вкус на сорта. Траторията е едно от малкото места у нас, където може да опиташ Soave. Към него си поръчахме и ципура, изключителн подходяща като вкус – нито мазна, нито суха, и това е възможност да екзалтира вкусът на рибата. Тук ще намериш над 250 различни вина, идващи от подбрани изби от всички региони на Италия.
VINO & TAPAS
Къде другаде, ако не във Vino & Tapas, и кога, ако не сега. Месецът на любовта тук е особено подходящо място за страхотна уединена среща в компанията на любимия за теб човек на по чашкавино от слънчева Испания и богато меню от подбраниястия. Тук опитахме и препоръчваме отлично Каберне совиньон в комбинация с телешки стек с шоколад и гарнитура от рукола с ягоди – просто невероятно! Един от бестселърите е и ръчният кашкавал на плоча с мармалад от домати. Всички вкусотии са като магнит за туристите и гостите на София, които се радват на бутикови вина от малки родни изби.
ПАВИЛИОН 37
С бърза крачка отиваме към един от най-любимите ни ресторанти – „Павилион 37“ на аристократичната улица „Оборище“. От опит знаем, че тук виното е на особена почит. Освен основната винена листа с добре подбрани вина от Стария и Новия свят на умерени цени, се предлагат и около шест вина на чаша. Стремежът е да се представят интерес-ни вина от различни сортове, региони и нови на пазара. Тук можеш да опиташ страхотен свеж австрийски Грюнер Велтлинер, Темпранийо от Риоха и български Мавруд. Помислено е за съчетанието на виното и със сезонно ориентираното меню на ресторанта.
ДЕЛИКАТЕСЕН
Ето на какво прекрасно място ни доведе нашият откривателски нюх и неутолимата жажда за вино. „Деликатесен“ е артистично и изключително сладко магазинче, намиращо се на улица „Костенски водопад“, близо до Южния парк. Тук можеш да откриеш освен висококачествени колбаси, собствено производство по традиционни пирински рецепти, и страхотно разнообразие от вино от различни малки бутикови български изби, като Uva Nestum, Midalidare и Lozev Wine, от чиято серия Ezegre лично препоръчваме сорта Марселан, получен при кръстоска на Каберне Совиньон и Гренаш. Опитахме го в компанията на плато с филе „Елена“, кайзер пастърма и носителя на Златен медал от последното изложение, автентичен колбас „Топузка“. Сиренето, кашкавалът и маслото са от подбрани мандри, разположени в чисти планински региони. Хлябът е с квас. Зехтинът и маслините са гръцки, кипърски и италиански. Сладката и мармаладите са по домашни рецепти, а медът е не само вкусен, но и от най-слънчевите региони на България. Искаме „Деликатесен“ и в центъра, моля.