НАПРАВИ СИ: ПИЛЕШКО CAUSA RELLENA
Съботното ти кулинарно вдъхновение
Южноамериканската екзотика може да е изненадващо близка
Картофите, доматите и чушките са станали толкова важна част от европейската кухня, че е трудно да си представим изненадата на испанските конквистадори, когато за първи път се сблъскали с тях в Южна Америка.
Пришълците комбинирали местните продукти с храните от Стария свят, предимно месо и яйца,и получените уникални ястия станали основа на съвременната южноамериканска кухня. И докато повечето съставки няма да те изненадат, рецептите от този материк предлагат интересни и неочаквани вкусови комбинации.
Causa rellena е типичен пример за такава храна. То е национално ястие в Перу и смесва пилешко, авокадо и майонеза с леко пикантно и кисело картофено пюре.
Свари картофите цели, изчакай ги да поизстинат, обели ги и ги смачкай на пюре. Изчисти чушките от семките и ги сотирай в зехтина. Смели ги заедно с мазнината, сока от трите лайма, сол и черен пипер в блендер. Прибави към картофеното пюре и разбъркай добре. Остави го да изстине напълно.
Свари пилешкото филе в подсолена вода. Отцеди го и го накълцай на дребно. Смеси с майонезата и горчицата, посоли и добави черен пипер.
За да приготвиш ястието можеш да използваш рингчета за индивидуални порции или форма за блат за една голяма. Постели дъното с част от картофеното пюре и го заглади. Отгоре сложи от пилешкото филе с майонеза. Поръси с нарязаното на кубчета авокадо. Покрий отново с картофеното пюре. Украси с тънки резенчета варени яйца, черни маслини и клончета розмарин. Сервирай ястието студено, обикновено като предястие.
За CAUSA RELLENA
1 кг стари жълти картофи
200 гр пилешко филе
200 гр майонеза
200 гр черни маслини
4 твъдо сварени яйца
3 жълти люти чушки
3 лайма
3 лъжици зехтин
1 авокадо
горчица, сол, черен пипер, розмарин
Предния път си направихме: Домашни овесени блокчета